Generacija Z (bolj kot boomerje) sovraži milenijce, razkrivajo TikTok uporabniki!

Vojna generacij (in družabnih omrežij)

23. 6. 2020, 12:07 | Odnosi in psihologija | Piše: N.Z.

              Generacija Z (bolj kot boomerje) sovraži milenijce, razkrivajo TikTok uporabniki! (foto: profimedia) profimedia

Mlajši od 25 let se na družbenih omrežjih jasno in glasno distancirajo od milenijcev. ’Vojna’ med generacijami je postala za še en odtenek bolj komplicirana.

Časi, ko starosti nismo pripisovali osebnostnih značilnosti, so davno mimo. Prav vzpon družabnih omrežij pa je medgeneracijska primerjanja še poglobil. Danes tako praktično (skoraj) vsi vemo, kdo (in kakšni) so boomerji, generacija X, generacija Y ali kar milenijci … zdaj pa se je oglasila še generacija Z.

To so tisti mladi, ki so se rodili med letoma 1996 in 2010, njihovo najbolj priljubljeno družabno omrežje pa je TikTok.

In prav na TikToku je z negodovanjem čez milenijce kot prva začela zvezdnica TikToka Isabella Avila, ki ima dovolj tega, da vse, ki so starejši od 40 avtomatično pripisujejo generaciji boomerjev (celi generaciji X se je pravkar grdo kolcnilo), medtem ko naj bi bili vsi, ki so mlajši od 40 (toliko pomladi namreč že štejejo najstarejši pripadniki generacije Y), pa naj bi bili vsi milenijci. Tisti (ta hip v resnici mladi), ki so mlajši od 25 let, so zato užaljeni in nočejo imeti nič več skupnega z milenijci, ki 'tipično' visijo na Instagramu ali Facebooku in jedo na toast namazan avokado.

»Samo zato, ker ste se tako postarali, da ne razločite več med generacijami, še ne pomeni, da je prav, da nas tlačite v isti koš,« je povedala Isabella Avila.

V nadaljevanju si s Huffington posta deloma izposojamo naslednji pojasnjevalnik (ki pa ga gre še kako jemati z zajetno mero distance in predvsem humorja).

Govori generacija Z!

Se pravi, da niso vsi mladi ljudje enostavno milenijci?

Seveda ne. Milenijci so v resnici zelo nekul in povsem drugačni od generacije Z.

Resno? Ali ni še do včeraj veljalo, da so največji problem samo boomerji?

Boomerji so problem. Njih nihče ne mara.

Dobro. Zakaj pa zdaj naenkrat sovražimo tudi milenijce?

Milenijci so ločena skupina. Počnejo nadvse čudaške stvari. Predalčkajo se po stanovskih hišah iz Herryja Potterja, neprestano govorijo ’stari’ in se pritožujejo nad ’odraslostjo’.

Še kaj?

Vse kaže, da bi večina generacije Z danes lažje prenesla negodovanje nostalgičnega boomerja, kot da bi morala še enkrat slišati milenijca jamrati o tem, da mu ni do pogovora pred jutranjo kavo.

Ups, tole je pa nadvse resno. In kako naj vam milenijci vrnejo za te udarce pod pasom?

Enostavno. Samo pripomnite, kako rušilna je generacija Z in da je temu gotovo tako zato, ker ne plačujejo davkov.

Hudo! Torej tudi milenijci ne marajo generacije Z?

Seveda. Milenijci se neprestano norčujejo iz generacije Z, ki da se ima za superiorno, puritansko in revolucionarno do točke čistega nihilizma. In pa seveda, ker še nismo dovolj stari, da bi nas spustili v nočne klube.

In kje so boomerji v vsej tej godlji?

Boomerji so bili tisti, ki so se prvi pričeli norčevati iz milenijcev. Se spomnite, ko so obtožili mlade ljudi – oprostite, milenijce -, da si ne morejo privoščiti lastne strehe nad glavo, ker pojedo preveč na toast namazanega avokada? Veliko milenijcev je to zamerilo tako zelo, da so boomerjem vrnili z očitkom, da so prav boomerji tisti, ki so na ta svet spravili milenijce in da je krivda, da so izpadli takšni, kot so izpadli, dejansko njihova.

Ta je bila presneto nesramna do milenijcev, ja!

… je pa generacija Z uporabila isto orožje. Bednost milenijcev pomilujemo z dejstvom, da so zrasli pod boomerji.

Le kako se bo zdaj vse to končalo?

Vse kaže, da prihaja generacija Alfa. Prepričani smo, da nas bodo slej ko prej tudi oni videli kot stare in bedne. Generacija Z pri tem ne bo izključena.

Pa se bo to sploh kdaj končalo?

Hm … v katero generacijo pa spadaš ti?

Generacijo X. Ta vaša medgeneracijska pričkanja gledamo na Twitterju in se čudimo, zakaj je tako težko ostati nevtralen …

Ah, čivkač? Pametna rit. Tipično. Zzzzzeh.