Kako sodobni stres terja davek od naših romantičnih razmerij

John Gray

11. 6. 2021, 08:00 | Odnosi in psihologija

              Kako sodobni stres terja davek od naših romantičnih razmerij (foto: profimedia) profimedia

V zadnjih petdesetih letih je življenje postalo bolj zapleteno.

Navkljub novim tehnologijam, zasnovanim zato, da bi nas povezovale, so prekomerne informacije in nenehna dosegljivost prek interneta ter mobilnih telefonov večino naše komunikacije zmanjšale na pošiljanje sms sporočil. Napeti smo do skrajnih meja, z le malo energije za zasebno življenje. Kljub povečani neodvisnosti in priložnostih za uspeh v službi nas doma pogosto obhaja občutek osamitve in izčrpanosti.

Doslej nepresežene ravni stresa, ki ga izkušajo tako moški kot ženske, terjajo davek od naših romantičnih razmerij. Ne glede na to, ali smo samski ali vezani, smo pogosto prezaposleni ali preutrujeni, da bi nas obšli občutki privlačnosti, motivacije in naklonjenosti. Vsakodnevni stres nam odvaja energijo in potrpljenje, da smo na koncu preutrujeni ali preveč izmozgani, da bi drug v drugem uživali in se vzajemno podpirali.

Pogosto smo prezaposleni, da bi sprevideli očitno.

Moški bi dal srce in dušo, da bi dovolj zaslužil in preskrbel družino, a se domov vrača preveč izčrpan, da bi se z družino sploh pogovarjal. Ženska bi se razdajala in razdajala, da bi podprla moža in otroke, pri čemer jim zameri, ker ji ne vračajo enake vrste podpore, kot jo sama z veseljem nudi njim. Pod vplivom stresa moški in ženske pozabljamo, zakaj počnemo, kar počnemo.

Tako pari kot samski ljudje menijo, da so prezaposleni ali preutrujeni, da bi reševali težave z odnosi, in pogosto menijo, da so njihovi partnerji bodisi preveč zahtevni bodisi preveč različni, da bi jih mogli razumeti. Ko se tako moški kot ženske trudijo spoprijemati z naraščajočim stresom dela za preživetje, se doma čutijo zanemarjene. Medtem ko nekateri pari doživljajo vedno večje napetosti, so drugi enostavno obupali in pometli svoje čustvene potrebe pod preprogo. Že mogoče, da se razumejo, a strasti ni več.

Moški in ženske so v odnosih zmeraj naleteli na izzive, toda z dodatnim stresom modernih življenj so ti izzivi postali hujši. Z naraščajočim stresom v zunanjem svetu so se naše domače potrebe dramatično spremenile. Brez razumevanja novih potreb naših partnerjev za spoprijemanje s stresom lahko zadeve pravzaprav še poslabšamo, medtem ko jih skušamo izboljšati.

Na srečo obstaja nov način razumevanja in spoprijemanja z naraščajočimi ravnmi stresa. Namesto da bi bili odnosi še en problem, ki ga je potrebno reševati, so v resnici lahko rešitev. Namesto da bi se vračali domov k novi vrsti problemov in stresa, je lahko vrnitev domov varno zatočišče ljubeče podpore in udobja. Če razumemo, kako se moški in ženske na različen način spoprijemajo s stresom, nam to lahko ponudi nov zorni kot za izboljšanje sporazumevanja in uspešno dajanje ter prejemanje podpore v naših odnosih.

Dobre sporazumevalne veščine lahko moške in ženske združujejo, ko pa mešanici dodamo naraščajoči stres vsakodnevnih življenj, pride do tega, da sta Mars in Venera v navzkrižju.

Stres v veliki meri prispeva k razlogom za naše prepire, vendar je vir sporov v tem, da se moški in ženske s stresom spoprijemajo na različne načine. Četudi so si moški in ženske podobni, ko gre za stres, so obenem zelo različni. Ob naraščanju stresa se zaostrijo tudi razlike med njimi. Namesto da bi se skupaj soočili z življenjskimi izzivi in skupaj rasli v ljubezni, se mnogi pari oddaljijo na udobno, a strasti oropano distanco, ali pa se razhajajo zaradi občutkov zamere, zbeganosti in nezaupanja, ki privedejo do eksplozivnih prepirov.

Dr. John Gray v knjigi Mars in Venera v navzkrižju razišče različne načine, na katere moški in ženske doživljajo stres, pa tudi najboljše načine spoprijemanja z njim in načine vzajemne podpore. Ponujan nam nov način razumevanja drug drugega in učinkovitejše strategije za ustvarjanje zdravega in srečnega odnosa, ki bo dejansko zniževal raven vašega stresa.

Če sami sebe nenehno popravljamo in prilagajamo, lahko ustvarimo ljubezen za vse življenje. Ko lahko prevzamemo odgovornost za svoje napake in prilagodimo svoja dejanja, lahko zmanjšamo napetost v svojih odnosih.

Knjiga Mars in Venera v navzkrižju nam pomaga odkriti nove načine za zmanjševanje svojega lastnega stresa in pomoč pri zmanjševanju partnerjevega. Ne glede na to, ali smo v odnosu ali samski, bomo odkrili vrsto novih in praktičnih načinov za izboljšanje sporazumevanja, dvigovanje razpoloženja, povečanje energije, dvig ravni privlačnosti v svojem odnosu, ustvarjanje harmonije s partnerjem in uživanje v življenju ljubezni in romantike. Naučili se bomo, zakaj pride do kratkega stika v komunikaciji ali zakaj so naši odnosi v preteklosti spodleteli in kaj lahko storimo, da bi zagotovili njihov uspeh v prihodnosti. Spoznali bomo anatomijo prepira in varne tehnike, s katerimi ustavimo prepir, še preden je kdo prizadet, ter nasvete za pobotanje. Kar je še pomembnejše, naučimo se, kako preprečiti prepire že pred samim začetkom.

Dr. John Gray
Mars in Venera v navzkrižju
Prevod: Jedrt Maležič
Založba Gnostica

 
Povezava do knjige Mars in Venera v navzkrižju

Druge knjige avtorja Johna Graya:

 

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si