Moč pozitivnih misli (in vsi čudoviti učinki, ki jih to ima na našo dušo, telo in psiho)

14. 9. 2021, 10:03 | Odnosi in psihologija | Piše: Vid Legradić

              Moč pozitivnih misli (in vsi čudoviti učinki, ki jih to ima na našo dušo, telo in psiho) (foto: profimedia) profimedia

Pozitivno razmišljanje prinaša veliko koristi. Pozitivne misli niso dobre samo za naše čustveno počutje, ampak tudi za duševno zdravje. Ker tako razmišljanje ublaži stres in tesnobo, lahko posredno zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni. V povezavi s tem se podaljša celo življenjska doba in izboljša splošno zdravje. Pozitivno razmišljanje je na neki način ključno za telo, saj posredno pomaga pri izgradnji imunosti in odpornosti na manjše bolezenske nevšečnosti, kot je na primer navadni prehlad. Torej, zakaj ne bi mislili pozitivno?

Obstaja več tehnik, kako postati bolj pozitiven mislec.

Eden najboljših načinov za začetek pozitivnega razmišljanja je, da ujamete svoje misli in jih preoblikujete.

Če se na neko situacijo odzovete negativno, poskusite spremeniti svoj pogled. Poskusite ugotoviti razloge, zakaj se počutite negativno. Če je možno, poskusite najti nekaj pozitivnih rezultatov negativnega dogodka ali položaja. Včasih lahko pomaga tudi preprost pogovor s prijateljem.

Osnova za pozitivne misli je optimizem.

Optimizem je miselnost in način razmišljanja hkrati. Odraža prepričanje, da bodo izidi dogodkov ali izkušenj na splošno dobri, kar je osnova za pojav pozitivnih misli. Optimisti vzroke za neuspeh vidijo kot začasne in ne trajne. Za njih so negativne izkušnje bolj specifične kot splošne. Takšna perspektiva omogoča, da se lažje vidi oziroma pričakuje možnost sprememb. Hkrati se pričakuje, da se bodo le-te dobro iztekle. Optimisti verjamejo, da so sposobni delati in narediti dobre stvari. S pomočjo pozitivnih misli, seveda.

Nekaj strategije za spodbujanje pozitivnih misli:

 • Delujte v smeri pozitivnega razmišljanja
 • Prevzemite kontrolo nad samim seboj
 • Spodbujajte pozitiven govoro in humor
 • Uporabljajte pozitivne afirmacije
 • Poglobite se v svoje navade, jih spremenite ali začnite nekaj na novo
 • Družite se s pozitivnimi ljudmi
 • Izkazujte hvaležnost za preproste stvari v življenju

Intenzivne misli lahko posameznika spremenijo, utrdijo ali celo zlomijo. Moči misli ne moremo podcenjevati. Um je namreč najmočnejša stvar telesa, saj človeka potisne preko vsake ovire. Misli zmeraj vplivajo na dejanja, ta pa so ključna, ali bo človeku na dotičnem področju uspelo ali ne. Zato moči pozitivnega razmišljanja ne gre podcenjevati. Prav zaradi tega so uspešni ljudje zmožni ustvarjati svojo resničnost z močjo svojih možganov. Ključ do uspeha je samozavest in misel, da je dosegljivo vse.

Kako ohranjati misli pozitivne? Ohranjanje pozitivnega uma je vrsta dejanj, ki mora človek izvajati vsak dan. Pomembno je sledenje ciljem in nalogam, ki si jih človek zada sam. Te ne smejo biti prevelike, v njih je treba uživati. Čeprav to ni vedno enostavno, se je vredno potruditi, saj pozitivno razmišljanje lahko spremeni življenje. Ker 'pozitiva' privlači ljudi, lahko zmanjša celo osamljenost.

Na koncu je vse skupaj zelo enostavno. Ko se osredotočite na negativno, boste doživeli še več negativnega. Ko pa se osredotočite na pozitivno, se odpre ves svet. In ne pozabite, da pozitivne misli niso nujno velike. Tiste najboljše so preproste in skromne misli, ki dvignejo in spodbudijo. Le s takimi lahko dosežete veliko majhnih zmag, ki bodo čez čas vodile v večje dosežke in bolj pozitiven odnos.

Vid Legradić
Popotnik in avtor knjig