Politiki lažejo, če se tako lahko okoristijo, kaže študija

Bolj lažejo, bolj so uspešni

31. 8. 2020, 09:56 | Odnosi in psihologija | Piše: N.Z.

              Politiki lažejo, če se tako lahko okoristijo, kaže študija (foto: profimedia) profimedia

Španska študija je pokazala, kar ljudje že dolgo vemo. Namreč, da politiki lažejo. To, kar bi nam morda morala dati misliti, pa je, da jim je laganje v pomoč, saj so prav lažnivi politiki tisti, ki so običajno vedno znova izvoljeni.

Raziskovalci barcelonske univerze Universitat Pompeu Fabra so izsledke študije, za potrebe katere so k raziskavi povabili 816 španskih županov, objavili na spletni strani pnas.org.

Župane so poprosili, da vržejo kovanec, nato pa poročajo, ali je ’padla’ cifra ali grb.

Glede na splošno (znano in) sprejeto načelo verjetnosti, je možnost, da bi padel grb (kar bi jim prineslo uvid v rezultate študije) 50-odstoten, kar pomeni, da je 50-odstotna tudi možnost, da bi padla številka (zaradi česar bi bili ti župani prikrajšani za uvid).

Izkazalo se je, da županom ’nadpovprečno pogosto’ kovanec pade tako, da svoje lice pokaže grb. Kar 68 odstotkov županov je namreč poročalo o prav takšnem izidu.

Izsledki študije so bili zato jasni:

»Ker je glede na verjetnost rezultat znan že v naprej, t.j. 50 odstotkov, zdaj lahko sklepamo o odstotku županov, ki so pripravljeni lagati, da bi se okoristili. Raziskovalci se strinjamo, da je takšnih županov veliko, saj je statistično odstopanje precejšnje.«

Nadaljne analize so nato še pokazale, da so pogosteje od drugih lagali župani dveh najmočnejših političnih strank v državi, pa tudi, da so moški in ženske enako veliki lažnivci.

Še to:

Izkazalo se je, da resnicoljubnost in ponovna izvolitev ne gresta ravno z roko v roki. Prav nepoštenost je torej tista, ki politikom pomaga, da se obdržijo v sedlu, še kaže študija.
20.000 laži v enem mandatu

Medtem pa Washington Post poroča, da se je Donald Trump tekom svojega predsedniškega mandata zlagal (ali prikrojil resnico) kar 20.000 krat. Trump je pred dnevi tudi zavrnil novinarsko vprašanje, ki se je glasilo: »Ali se sploh kdaj pokesate za svoje laži?«