»Pretepa me, a ga vseeno ljubim. To, da moški žensko pretepa, je normalno!«

Dr. Jasna Podreka

22. 6. 2020, 13:12 | Odnosi in psihologija | Piše: N.Z.

              »Pretepa me, a ga vseeno ljubim. To, da moški žensko pretepa, je normalno!« (foto: Photo by Milada Vigerova on Unsplash) Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Sociologinja dr. Jasna Podreka že 15 let raziskuje področje femicida, t.j. nasilnih smrti žensk.

Za Dnevnikov Objektiv je z novinarko Tamaro Krivec spregovorila o nasilnih moških, ki so prepričani, da imajo pravico do nasilnega vedenja že samo zato, ker so moški, in njihovih žrtvah, ki pogosto sploh ne vedo, kakšen je odnos brez nasilja, in celo verjamejo, da si nasilje morda zaslužijo. Ti patološki odnosi pa lahko obstajajo le v družbi, v kateri je še vedno veliko preveč ljudi, ki verjamejo, da je nasilje do neke mere celo dopustno in da ni nič takšnega, če partner nadzoruje življenje partnerice, od nje zahteva podrejanje, nadzoruje njo in finance, zahteva spolne odnose in jo celo udari.

V njeni dolgoletni praksi se je tako nabralo nebroj zgodb intimnopartnerskega nasilja, ki po dolgi zgodovini fizičnega, psihičnega in spolnega nasilje lahko pripeljejo tudi do umora.

Ena takšnih je presunljiva zgodba najstnice ...

»Močno mi je ostala v spominu zgodba 17-letnice, ki je bila v zvezi z nekaj let starejšim, ves čas nasilnim partnerjem, za kar so vedele tako njena mama kot sošolke. Dekle jim je napisalo pismo z opisi, kako jo pretepa, a hkrati je napisalo, da ga ljubi in da je normalno, da moški žensko pretepa. Zrasla je s takimi prepričanji, v njenem krogu ji ni nihče zmogel dati drugačnega vzgojnega modela. Gre za problem, močno ukoreninjen v jedro družbe. Ko se sprašujemo, zakaj žrtve nasilja ne odidejo takoj, se odgovornost pogosto prelaga na žrtev. Vendar je to, da takšno vedenje konča, vedno na strani tistega, ki ima v rokah moč in izvaja nasilje. Pomembno je vedeti, da ti moški niso patološke osebnosti, v smislu, da bi bili resno duševno bolni, saj se zelo dobro zavedajo, kaj počnejo. Zelo dobro vedo, kaj bodo dosegli z njim. Včasih slišim izgovore, da ga žrtev povsem spravi ob živce, da se ne more obvladati. To ne more biti opravičilo za nasilje, saj ima možnost izbire, da iz takšnega razmerja odide.«

Kaj je skupni imenovalec nasilnih moških po izkušnjah dr. Jasne Podreka? To je tip osebnosti, katerih vzorec vedenja je nasilje, hkrati pa gre za izredno nesamozavestne moške, ki se v družbi počutijo inferiorni. Zanje so značilne tudi tradicionalne vrednote in prepričanja o vlogi moških in žensk. »Žena in otroci so njegova lastnina, ki mu mora biti v celoti podrejena,« je bila v intervjuju še jasna sociologinja.