Psihiatrinja Vesna Švab: "Samoizolacija načne psihično stanje vsakogar"

23. 3. 2020, 18:04 | Odnosi in psihologija | Vir: STA
Psihiatrinja Vesna Švab: "Samoizolacija načne psihično stanje vsakogar" (foto: profimedia) profimedia

Samoizolacija je eden najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, a gre hkrati za ukrep, ki po oceni psihiatrinje Vesne Švab načne psihično stanje vsakogar. Dodatno breme povzročajo vsakodnevne slabe novice, še huje pa je, da ne poznamo roka trajanja tovrstnih ukrepov.

Samoizolacijo po mnenju Švabove lažje prenašajo tisti, ki kljub epidemiji še naprej opravljajo delo. "Čeprav tvegajo fizično zdravje, je njihovo psihično počutje boljše," meni.

Ob ukrepih, kakršno je omejeno gibanje na javnih površinah, odrejeno delo od doma in podobno, se sicer številni soočajo s spremenjenim vsakdanom. Pri družinah in v partnerskih odnosih, ki niso vajeni preživeti skupaj celih dni na nekaj kvadratih, lahko v takšnih okoliščinah prihaja do konfliktov, pri čemer je po besedah Švabove ključna komunikacija. "To pa je ta romantični pogled na stanje, da imamo ljudje več časa za pogovor," je dejala.

Zlasti težko je po njenih besedah tistim, ki nimajo dostopa do interneta ali komunikacijskih sredstev, kajti tudi v času družbene izolacije je zelo pomembno ohranjati kontakt, je izpostavila psihiatrinja. Na ljudi slabo vpliva tudi dejstvo, da ne poznamo roka trajanja teh ukrepov. Ljudje namreč določene težke situacije lažje prebrodimo, če vemo, kdaj se bodo končale, je dejala.

K izboljšanju počutja te dni ne pripomorejo niti vsakodnevne slabe novice, ki so v nekaterih primerih tudi netočne. Po besedah Švabove je treba slediti verodostojnim novicam, slediti smernicam Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vladnim priporočilom in sporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, izogibati pa se je treba portalom z nepreverjenimi informacijam.

V času samoizolacije, ko ljudje pogosto občutijo tesnobo, depresijo in druge motnje, mnogi posežejo tudi po psihoaktivnih snoveh, kot je alkohol, ki lahko kratkoročno lajša simptome. Ni priporočil, da bi takšne snovi ljudem v tem času popolnoma odsvetovali, je pa smiselno, da njihovo rabo vsaj omejijo, je poudarila Švabova.

Se pa lahko v takšnih okoliščinah po njenih besedah bolje znajdejo ljudje z že obstoječimi psihotičnimi motnjami, saj imajo cilj, da je "tega hudiča treba ustaviti". Vse moči psihološko usmerijo v dober cilj in jim je pogosto lažje, je še pojasnila.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri