Psiholog: Brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje

23. 11. 2020, 19:37 | Odnosi in psihologija | Vir: STA

              Psiholog: Brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje (foto: Profimedia) Profimedia

Psiholog Robert Masten je na popoldanski novinarski konferenci govoril o vrednotah in odločitvah, ki jih marsikdo v teh razmerah težje sprejema. Ključen je razmislek o tem, kaj je vsakemu v življenju najpomembnejše, da vztrajamo na izbrani poti in se znamo pobrati, je dejal. Poudaril je, da brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje.

"Vse krize, pa tudi aktualna, zelo različno vplivajo na ljudi. Nekaterim nič ne manjka, drugi nekako shajajo, tretji pa komaj držijo glavo nad vodo. Slednji so najpogosteje tiho in prezrti. Vemo, da imajo več težav tisti, ki so bili že pred epidemijo nagnjeni k zaskrbljenosti in črnogledosti, ki že prej niso imeli opore v družini in med prijatelji, tisti, ki so bili že prej žrtev nasilja, ter tisti, ki že prej niso dobro reševali svojih težav," pravi Masten z oddelka za psihologijo ljubljanske filozofske fakultete.

Razlike med ljudmi so predvsem v tem, kako rešujejo težave. Pomembno se je zavedati, da je katerakoli osebna izbira dobra ravno zato, ker je naša lastna izbira, ker nam da status gospodarja nad položajem. Vsak lahko sam izbere, s katero težavo bo lažje živel, je dejal.

Spomnil je, da se moramo v današnjem svetu stalno odločati med opcijami, ki sploh nimajo pravilnih in napačnih odločitev. "Ampak na koncu dneva se odločitve delijo na naše in ne naše. Zato je pomembno, da odkrijemo, kaj nam je res pomembno, katere so naše vrednote, da lahko izbiramo in vztrajamo na izbrani poti," pravi Masten.

Zato je po njegovem mnenju ključen razmislek o tem, katere stvari so vsakemu od nas v življenju najpomembnejše, kajti samo te so dovolj zanimive, da dajo moč za pomembne odločitve in vzpostavijo čut osebne odgovornosti za doseganje življenjskih ciljev. Na osmišljeni poti tudi vsakodnevne težave in banalnosti postanejo znosnejše, in ko se človek poda na osmišljene poti, vedno najde tudi sopotnike, je dejal na popoldanski novinarski konferenci vlade, namenjene epidemiji.

Poleg neizogibne določitve osebnih pomenov je za pot do dobrega in smiselnega življenja po njegovih navedbah pomembno še spoznanje, da so naše misli precej nezanesljive in nestabilne, so kot neke vrste matrika oz. računalniški program, iz katere pa ne moreš izstopiti, če ne veš, da si v njej, je pojasnil.

Spoznanje, da smo v neki miselni matriki, nam daje tudi možnost, da mislim pustimo svojo pot. "To nam daje tudi možnost, da iz vlaka svojih misli, pogosto neprijetnih, kadarkoli, sploh pa z nekaj treninga, znamo izstopiti. Lahko se odločimo, koliko, kaj in kdaj bomo verjeli svoji glavi," pravi.

Vse, kar potrebujemo za dobre in smiselno odločitve, po njegovih besedah že imamo v nas in okoli nas. S tem, ko se odločimo za nam pomembne stvari, po njegovem prepričanju prevzamemo nadzor in postanemo kapitani "svojih čolnov". Po njegovem mnenju ni ključno, koliko človeka kaj prizadene, ampak, kako se zna pobrati.

"Opisana razmisleka imata potencial, da spremenita življenje na boljše in tudi potencial, da spremenita smer celotnega konvoja, s katerim potujemo skozi naša življenja. Lahko izboljšata blagostanje in zdravje, kar bi bilo ogromno, saj brez skrbi za duševno zdravje ni možno nikakršno zdravje," je prepričan Masten. Vsem je zaželel tehten razmislek in modre odločitve.