Samski ljudje so izgoreli od slabih zmenkov – kaj je razlog, da zmenki ne uspejo?

8. 12. 2021, 08:46 | Odnosi in psihologija

              Samski ljudje so izgoreli od slabih zmenkov – kaj je razlog, da zmenki ne uspejo? (foto: Profimedia) Profimedia

Nedavna raziskava ugotavlja, da so samski ljudje utrujeni od kopice slabih zmenkov z neprimernimi ljudmi. Je svet sodobnih zmenkov naredil napako, ko je iskanje potencialnih partnerjev v veliki meri prepustil algoritmom?

Po podatkih raziskave, ki jo je opravila aplikacija za zmenke Badoo, je kar 78 % uporabnikov tovrstnih aplikacij razočaranih ali v stresu zaradi neprestanih zmenkov z nekompatibilnimi ljudmi. V raziskavi so odkrili, da imajo danes samski ljudje v povprečju 6 neuspelih zmenkov na leto, za katere zapravijo skupno v povprečju okoli 300 evrov. Drag špas za neprijetno druženje.

Glavni razlog? Aplikacije za zmenke jih povezujejo z napačnimi osebami, a kot je pokazala raziskava, problem morda ni toliko v algoritmih, kot pa v tem, da ljudje na aplikacijah za zmenke ali niso iskreni ali pa preprosto ne izrazijo svojih namenov in pričakovanj.

31 odstotkov vprašanih pravi, da jim je težko izraziti svoje dejanske namene in kaj v resnici iščejo, ker so v strahu, kaj si bo druga oseba o njih mislila.

Kar 82 odstotkov vprašanih pa je obenem prepričanih, da bi bilo dolgoročno boljše, če bi lahko že na aplikacijah bili bolj iskreni in odprti.

Moč percepcije moških in ženskih uporabnic

43 odstotkov samskih žensk, ki uporabljajo aplikacije za zmenke, je prepričanih, da drugi ljudje o njih mislijo, da se želijo ustaliti. Na drugi strani je 49 odstotkov samskih moških, ki uporabljajo aplikacije za zmenke, prepričanih, da drugi ljudje o njih mislijo, da samo iščejo priložnostni seks.

Pri aplikaciji Badoo so zato že vpeljali nekaj sprememb, med drugim to, da morajo uporabniki nujno že na profilu specificirati, kakšni so njihovi nameni pri iskanju povezav z drugimi ljudmi. Avtorji aplikacije upajo, da bo to uporabnikom pomagali najti ljudi, ki si želijo iste stvari in da bodo takšne ljudi našli hitreje kot prej. S čim manj vmesnimi slabimi zmenki.