SOS telefon za žrtve nasilja opozarja, da je epidemija poglobila znane stiske in ustvarila nove

5. 3. 2021, 19:50 | Odnosi in psihologija | Vir: STA

              SOS telefon za žrtve nasilja opozarja, da je epidemija poglobila znane stiske in ustvarila nove (foto: profimedia) profimedia

Društvo SOS telefon in v delu društva Iskra pred mednarodnim dnevom žensk izpostavljajo, da je zdravstvena in socialnoekonomska kriza zaradi covida-19 poglobila znane stiske in ustvarila nove. Nasilja nad ženskami je več in je treba ukrepati, so pozvali v izjavi, ki so jo naslovili na kabinet predsednika vlade in pristojne ministre.

Povečanje nasilja nad ženskami in v družini zaradi protikoronskih ukrepov je zaskrbljujoče ravno tako kot trenutna pandemija, sta Društvo SOS telefon in delovni odbor za feminizem društva Iskra zapisala v izjavi, ki sta jo poleg kabineta predsednika vlade Janeza Janše naslovili tudi na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja, ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in ministrico za pravosodje Lilijano Kozlovič.

Kot so navedli, je treba zagotavljati pogoje, da bodo žrtve prijavile nasilje, odziv policije, socialnih delavcev, sodišč in tožilstev pa jih mora v največji možni meri zaščititi pred nadaljnjim nasiljem oziroma ga prekiniti.

"Nujno moramo zagotoviti družbeno stanje, v katerem jih ne bo nihče več obtožil, da so za nasilje krive same," so izpostavili.

Zahtevajo spoštovanje konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima. Ta od pogodbenic zahteva sprejetje potrebnih ukrepov za vključitev učnega gradiva, ki se nanaša denimo na vprašanja enakih možnosti za oba spola in mirno reševanje sporov v medosebnih odnosih. Za policiste in druge z obravnavanega področja pa je treba zagotoviti ustrezna usposabljanja, določa konvencija.

Pod izjavo so se podpisale tudi številne druge organizacije, med njimi Varna hiša Karitas za Primorsko in Inštitut 8. marec. Prav tako jo je podpisalo več posameznic.

V društvu SOS telefon so dodatno navedli, da je policija od 1. januarja do 30. novembra lani obravnavala 1346 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katera je bila podana kazenska ovadba, kar je skoraj 13-odstotni porast, porast pri obravnavah kaznivih dejanj uboja je bil približno 50-odstoten, pri obravnavah kaznivih dejanj umora 30-odstoten, pri obravnavah posilstev pa 20-odstoten.