Stanislav Zore: "Ob preizkušnjah prične iz človeka prihajati tisto, kar je v njem"

Nepreslišano

6. 1. 2021, 11:27 | Odnosi in psihologija

              Stanislav Zore: "Ob preizkušnjah prične iz človeka prihajati tisto, kar je v njem" (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Tik pred božičem se je novinarka RTV Slovenije pogovarjal z ljubljanskim nadškofom metropolitom Stanislavom Zoretom, ki je med drugim ocenil, da vidi epidemijo virusa kot manj problematično od epidemije razčlovečenosti.

V omenjenem intervjuju je med drugim povedal:

"Nekoč sem prebral zelo poučno misel, kako je neki strokovnjak za komunikacijo prišel pred občinstvo in s seboj prinesel pomarančo. Pokazal jo je ljudem in jih vprašal: 'Če to pomarančno stisnem v pest, kaj bo priteklo iz nje?' In so vsi rekli: 'Seveda, pomarančni sok.' In je nadaljeval: 'Kaj pa, če bi na ta način – v prispodobi, seveda – stisnil koga izmed vas? Kaj bi priteklo iz tebe?' Takšna preizkušnja, kot je epidemija, predstavlja takšno stiskanje človeka, ko začne iz njega prihajati tisto, kar je v njem. Ni več igre, ni več predstave za občinstvo, pač pa iz njega prihaja tisto, kar je v njem. In če je v njem negativnost, potem bo ta negativnost v teh kriznih časih postala še močnejša. Če je v njem pozitivna naravnanost, optimistična drža, bo ta zelo prihajala do izraza. Vemo, da najhujši časi rodijo strašne zločine in neverjetno plemenita dejanja. Seveda se potem to odraža v konkretnih družinah, in je to hudo, skrb vzbujajoče."

Nekaj kasneje pa nato še dodal:

"Pretreslo me je, to moram reči, ko sem prebral izjavo: 'Saj umirajo samo starejši.' To je izjava razčlovečene duše. In to je tisto, kar je težko. Ta epidemija razčlovečenosti, ki je hujša in daljnosežnejša kot virusna. Za virus bomo imeli cepivo, za to pa ni cepiva. Potrebna je vzgoja srca skozi leta in leta, skozi generacije."

Vir: MMC RTV Slo