Star je dve leti, pa že kuha, štiriletnik pa naj bi se kar sam odločil, da si želi biti krščen

Montessori metoda v praksi

11. 5. 2021, 11:53 | Odnosi in psihologija

              Star je dve leti, pa že kuha, štiriletnik pa naj bi se kar sam odločil, da si želi biti krščen (foto: profimedia) profimedia

Nervozni starši naredijo nervozne tudi otroke ... in takrat se dogajajo nezgode, je prepričana mama, katere vzgoja treh otrok temelji na metodi Montessori. Svoje otroke namreč uči zgodnje samostojnosti.

Medtem ko večina staršev nikakor ne bi dovolila dve leti staremu malčku, da v kuhinji rokuje z ostrimi noži in se mudi v bližini vročega štedilnika, pa Britanka Brittany Balinski svojega dvoletnika k temu celo spodbuja.

Tako je na svojem Instagram profilu pred kratkim objavila video 2-letnega Sylvestra, ki seklja zelenjavo, praži mleto meso in kuha testenine na pari.

Zgroženi komentarji zaskrbljenih staršev seveda niso izostali.

"Otroka vendar izpostavlja nevarnosti opeklin in ureznin," so pisali, Balinski pa jim je mirno odgovarjala, da pri vzgoji svojih otrok sledi naukom stoletne pedagoške metode po Mariji Montessori, italijanske pedagoginje, zdravnice in začetnice sistema Montessori, ki temelji na premisi, da gre otroke že od malih nog spodbujati h kar največji samostojnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Benedykt & Sylvester (@benedyktandsylvester)

Mali Sylvester se je tako že 'davno' tega naučil zmešati jajca za omlete, pripraviti lazanjo ali skuhati 'al dene' špagete. Njegova mama je nato razložila, da v kuhanju zares uživa, zato mu skuša omogočiti, da svojo ljubezen tudi maksimalno razvija. Sylvester tako veliko časa preživi z njo kar v kuhinji.

"Sylvestra je kuhanja zanimalo še preden je zares shodil. Najprej sem bila neprestano ob njem, ko je osvajal prve kuharske veščine. Ko pa je upihnil prvo svečko, sem kupila posebne otroške nože, da je z njimi najprej vadil. Ko mu je bilo 20 mesecev, sem mu predstavila štedilnik in mu dovolila, da začne kuhati še sam."

"Najbolj pomembno je, da ste tisti čas, ko otrok raziskuje, ob njem in ga sproti učite ocenjevati tveganje," pravi Balinski. V tem najbolj občutljivem obdobju se otroci hitro učijo, kako se obvarovati pred potencialno nevarnostjo, kar vročina in ostri predmeti zagotovo so. "Nikoli ga ne bi," še pojasnuje: "... pustila v kuhinji samega, brez nadzora, v bližini ostrih predmetov in vročih loncev. Medtem ko on kuha, sem komaj nekaj deset centimetrov proč od njega."

"Otroci so neverjetno sposobni, le mi odrasli se moramo malce bolj sprostiti. Seveda jih budno nadziramo, vendar jim enostavno moramo dovoliti testirati meje," je povedala za The Sun.

"Iz lastne izkušnje vam povem, da živčni starši ustvarjajo nervozne otroke, in takrat se zgodi največ nesreč!"

Če je starš ne glede na potencialno nevarnost v semi miren, bo otrok, zahvaljujoč vrojenim čutom, sam sprejemal dobre odločitve in pravilno ocenjeval različne situacije.

"Še vedno se, seveda, lahko zgodi manjša nezgoda, a bo zaradi tega postal še boljši pri sprejemanju odločitev," še razlaga Balinski, ki je po isti metodi vzgajala tudi Sylvestrovega starejšega bratca, 4-letnega Benedykta. Slednji je razvil veliko ljubezen do cerkva.

"Pogosto je želel, da obiščemo notranjost cerkev, mimo katerih smo se sprehajali. Njegova strast je pripeljala celo do tega, da je pri treh letih sam zahteval, da se ga krsti, in seveda smo to dovolili," še pripoveduje mama, ki dodaja, da se že veseli odkrivanja, kakšne želje in interese bo izkazala trimesečna hčerka Otylia ...

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Benedykt & Sylvester (@benedyktandsylvester)