Teden možganov 2021 nosi naslov Človek ni otok

Rdeča nit so odnosi

3. 3. 2021, 13:10 | Odnosi in psihologija
Teden možganov 2021 nosi naslov Človek ni otok (foto: Teden možganov / SINAPSA) Teden možganov / SINAPSA

SiNAPSA je slovensko društvo za nevroznanost, ki združuje strokovnjake in raziskovalce s področja nevroznanosti. Poslanstvo društva je spodbujati razvoj nevroznanstvene dejavnosti v Sloveniji, med drugim s povezovanjem raziskovalnega dela med posameznimi področji nevroznanosti, organizacijo strokovnih srečanj in spodbujanjem nevroznanstvenega raziskovanja na vseh ravneh.

Člani SiNAPSE že od leta 2004 vsak tretji teden v marcu organizirajo Teden možganov (Brain Awareness Week), ki je mednarodna akcija, posvečena ozaveščanju laične in strokovne javnosti o pomembnosti raziskovanja živčevja.

V okviru Tedna možganov potekajo plenarna in klinična predavanja, en cel dan pa je posvečen najnovejšim odkritjem v nevroznanosti. Poleg tega so organizirane delavnice za otroke in odrasle, okrogla miza ter projekcije in komentarji filmov.

Odkar je vlada RS tretjo sredo v marcu razglasila za slovenski dan možganov, ki predstavlja simbolno spodbudo raziskovanju možganov v zdravju in bolezni, temu v čast med Tednom možganov organizirajo proslavo.

Teden možganov poteka v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji, zadnjih nekaj let v Mariboru, Novem Mestu, Tolminu, Mirnu in Kopru.

Ker želijo organizatorji dogajanje narediti dostopno za najširšo javnost, so vsi dogodki brezplačni.

Letos v celoti po spletu!

Zaradi epidemiološke situacije bo letošnji dogodek v celoti potekal prek spleta.

Poleg predavanj in okrogle mize bodo na sporedu tudi delavnice in spletni ogledi filmov.

Teden možganov 2021 nosi naslov Človek ni otok, rdeča nit pa so odnosi - tema, ki je vedno aktualna, v teh časih pa morda še bolj.

Ljudje namreč neprestano bivamo v vzajemni povezavi z drugimi – mi vplivamo nanje in oni vplivajo na nas, kar je dinamičen proces na več ravneh. Razvili smo izredno zapleten in prefinjen sistem medsebojne komunikacije. Zmožni smo učenja prek socialnih stikov, vzpostavljanja velikih socialnih sistemov in bivanja v njih, prosocialnega vedenja ter sodelovanja na način, ki je drugačen od drugih vrst. Pri vsem tem sodelujejo številne možganske strukture in nevronska omrežja.

Na Tednu možganov se bomo spraševali, kako socialni procesi in vedenje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem. Zanimalo nas bo, kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo. Poglobili se bomo v vprašanja o evolucijskem razvoju socialnih možganov ter razpravljali o psiholoških vidikihodnosov do sebe in drugih. Govorili bomo o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja. Zanimalo nas bo, kako okoljski in sociokulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj in med skupinami, vključno z diskriminacijo, predsodki in stereotipi. Medtem ko imamo na eni strani intimnost, partnerstvo in prijateljstvo, imamo na drugi strani osamljenost in socialno izolacijo – dotaknili se bomo obeh delov spektra odnosov, njunega vpliva na možgane in psihološko blagostanje.

Če želite s pomočjo nevroznanosti odkrivati nove dimenzije odnosov, od 15. do 19. marca 2021 lepo vabljeni na Teden možganov! Celoten program dogodkov je dostopen na naslovu: www.tedenmozganov.si.