9. 7. 2020, 09:54

10 največjih nevarnosti v partnerskem odnosu, ki jih pogosto ne prepoznamo

Shutterstock

Največje nevarnosti so tiste, ki jih kot take sploh ne prepoznamo. Toda brez strahu: tudi tem se da elegantno izogniti.

Nezvestoba, slaba komunikacija ali premalo nje, težave z orgazmom ali druge težave v postelji in seveda finančne težave – take tegobe so včasih kot uničevalni tornado za razmerje in ga pošteno zamajejo.

Toda med gledanjem Titanica smo se naučili nekaj: pogosto prav podcenjena nevarnost potopi ladjo.

Blogerka in psihologinja Kelly Flanagan je v članku za Huffington Post predstavila deset najnevarnejših ledenih gora za partnerski odnos.

1. Partnerja ljubite takšnega, kot je, ali pa takega, kot postane

Ljudje se spreminjajo, med drugim tudi zato, ker si to želijo. Ali si ne želite biti bolj zreli, pametnejši, srečnejši in bolj uravnoteženi? Kdor vstopi v partnerstvo s pričakovanjem, da bo drugi vedno ostal tak, kot smo ga spoznali, bo prej ali slej razočaran.

2. Samostojnost v odnosu


Osamljenost ne sme biti razlog, da se spustite v razmerje. 

Tudi v partnerskem odnosu pride do trenutkov, ko se boste počutili osamljene in same. Toda če se tega ne zavedamo in upamo, da nas bo partner osvobodil vseh želja in občutkov osamljenosti, ta ne bo mogel izpolniti naših pričakovanj in zahtev – takrat bomo razočarani.

3. Prtljaga, ki jo moramo nositi... 


Vsi smo bili kdaj prizadeti ali naredili nekaj, česar se sramujemo – morda ste celo zlomili srce nekomu drugemu. Skratka, vsaka oseba ima določene rane in s seboj nosi prtljago preteklosti, ki morda od časa do časa odpre določene rane. 

Na žalost v to (in na žalost pogosto) nezavedno vpletemo tudi trenutnega partnerja, čeprav dejansko nima nobenega deleža krivde.

4. Ego


Kdo rad popusti? Ali prizna, da se je motil in naredil napako? Ego je težko požreti, tudi v razmerju. Toda prav v razmerju je to nujno.

Če dva človeka vztrajata pri svojem položaju, dolgoročno ne moreta napredovati skupaj.

5. Življenje je kaotično - in tudi odnos

Nemogoče je biti pripravljen na vse v življenju ali vedno imeti vse pod nadzorom. Večino časa moramo improvizirati in kar najbolje izkoristiti položaj, ki nam je nekako vsiljen. 

Enako velja za partnerstva. Če želite biti srečni v svojem odnosu, se morate odreči svojim sanjam o popolnem partnerstvu – in se prepustiti resničnosti.

6. Sočutje je napornejše od pričakovanj


Občutek empatije za partnerja zveni kot nekaj samoumevnega, vendar v resnici ni tako preprosto. Vživljanje v perspektivo druge osebe zahteva moč pa tudi pogum in veliko zaupanja.

Toda če tega nismo sposobni – kakšen smisel ima potem tako razmerje? Napačno razmišljanje! Zaupanje in sočutje lahko razvijeta le z dejavnim sodelovanjem in pripravljenostjo na tveganje.

7. Otroci pred partnerjem

Po oceni ​​Flanaganove so skupni otroci ledena gora. Pa vendar jih brez partnerja sploh ne bi bilo. Če to ni dovolj, da bi ga obravnavali enako ljubeče in skrbno kot otroke …

8. Uveljavljanje prevlade


Vsi bi želeli vedno uveljaviti svojo voljo, tudi v partnerstvu. Taki smo pač ljudje in to je popolnoma v redu – dokler si to priznamo. 

Tako tudi poskrbimo, da pride enkrat na svoj račun eden, drugič pa drugi. V nasprotnem primeru bomo prej ali slej izgubili nadzor nad svojim odnosom zaradi bojev za prevlado.

9. Nismo vajeni zvestobe

Živimo v hitrem času, v katerem je prilagodljivost ključna spretnost. Delovna mesta in mobilne telefone zamenjamo vsaki dve leti, kako pa smo potem lahko z istim partnerjem 10, 20, 30 let, ne da bi se dolgočasili? 

Na številnih življenjskih področjih zvestoba ni vredna veliko, in to lahko predstavlja nevarnost za partnerstvo.

10. Nimamo dovolj radi sebe


Partner nas ne bo naučil samoljubja in samozavedanja – tega se moramo naučiti sami: pred, med vsakim odnosom in ob njem. Seveda nam naš dragi lahko pomaga.

Partnerstvo je lahko eden od stebrov, na katerih gradimo svoje samospoštovanje. Toda kdor se v razmerje spusti brez zadostne neodvisne in brezpogojne ljubezni do sebe in meni, da lahko to uredi partner, pričakuje preveč. Navsezadnje je tudi partner samo človek in ima verjetno že dovolj dela z vzpostavljanjem lastne samozavesti.

Vir: Aktivni.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.