13. 6. 2022, 15:00

10 najbolj razširjenih mitov o romantičnih razmerjih

profimedia

Bi radi bili srečni z ljubljeno osebo? Črtajte naslednjih 10 nedokazanih, a razširjenih mitov in imeli boste dobro izhodišče.

V romantično zvezo vstopamo z določenimi prepričanji, upi in predstavami, kako bi moralo biti in kako bo. Naša predvidevanja vnaprej določijo naše obnašanje v odnosu in oblikujejo osnovo za zadovoljstvo v razmerju ter naše dojemanje ujemanja s partnerjem na daljši rok.

Na šolskem urniku ni predmeta, kako naj vzpostavimo romantično razmerje (čeprav bi bil koristen), zato večina oblikuje svoja pričakovanja po zgledu iz okolja. Pogleduje po starših, sorodnikih, prijateljih. Ali po filmskih zgodbah, ki pa pogosto zavajajo.

Zbrali smo 10 mitov, povezanih z ljubezenskimi razmerji, in jih ocenili z 1 do 10. Ocena 1 pomeni, da držijo stoodstotno, ocena 10, da so delno netočni. (A 10 ne boste našli na našem seznamu.)

1. Če je zveza usojena, bo delovala sama po sebi

Razmerje je kot ladja, treba jo je krmariti. Drži, lahko jo prepustite plimi ali tokovom in vas bo zanesla ... kamorkoli že, a ko trči v čer ali se potopi, ne sklepajte, da ste se zmotili v oceni in vam zveza pač ni bila usojena. Priznati si boste morali, da je ladja nasedla zaradi obojestranske pasivnosti in pomanjkanja vloženega truda.

Ocena: 2

2. Na začetku razmerja zamolčite, kaj vam ni prav

Prva stopnja odnosa postavi temelje za prihodnost. Vzpostavijo se vloge, ki jih boste igrali in prevzeli, stopnja pobude, slog komunikacije in druga dinamika v razmerju. Če partner pogosto zamuja na zmenek, četudi le za nekaj minut, vi pa ne rečete niti besede, bo zanj to sprejemljivo in zamude se bodo nadaljevale. Če vas zamujanje moti, se morate oglasiti, četudi gre šele za drugi zmenek. Svoje nezadovoljstvo lahko izrazite obzirno, ne smete pa molčati.

Ocena: 4

3. Pogostnost intimnih odnosov

Eden od najbolj pogostih razlogov za intimno nezadovoljstvo je napačno pričakovanje. Če mislite, da bi se morali med rjuhami zabavati trikrat tedensko, v resnici pa se le enkrat, boste verjeli, da je nekaj narobe, čeprav morda ni. Pogostnost spolnih odnosov je pogojena z libidom obeh, nanjo pa vplivajo tudi okoliščine in priložnosti. Ko ste v dvomih in mislite, da se premalokrat prepuščate užitkom, nikar ne preverjajte pri prijateljih, kako pogosto se oni prepustijo spolni igri. To bi bilo nesmiselno in zavajajoče. Pogovorite se s partnerjem.

Ocena: 5 (Pogostnost seksualnih odnosov je zelo različna, celo pri srečnih in zadovoljnih parih.)

4. Točno ve, s čim me je razburil/a

Čeprav mnogi predvidevajo, da bi moral partner brati njihove misli, znanost še ni postregla z dokazom o telepatski povezavi niti pri dolgoletnih parih. Drži, partner ne bo spregledal, da ste jezni, s čim vas je razburil, pa bo šlo težje ali pa sploh ne. Med vajinim skupnim življenjem je verjetno naredil nešteto stvari, ki so vas vznemirile, zato je težko izločiti eno, ki vam je tokrat dvignila krvni pritisk. Tako pričakovanje je nespametno. Ne obračajte ga na žaru, ne čakajte, da se bo izpovedal in predvsem ne zapravljajte časa. Povejte, kaj vas tišči, in obema boste prihranili slabo voljo.

Ocena: 3

5. Otrok bo rešil najine težave

Rojstvo otroka je čudovit dogodek, ki pa povsem spremeni življenje v dvoje. Prinaša veliko stresa in močno vpliva na medsebojni odnos. Ko imate težave v razmerju, jih morate neposredno razrešiti, nikar se ne slepite, da bo otrok kot s čarobno paličico odpihnil nesporazume. Zadovoljstvo v zakonu se po rojstvu prvega otroka praviloma zmanjša, zato širitev družine skrbno premislite.

Ocena: 3

6. Če se razumete, ne potrebujete bližine drugih

Ta trditev bi lahko držala v primeru, ko sta partnerja močno povezana in na nek način odvisna drug od drugega, če pa upoštevamo, da gre za dve samostojni osebi, taka misel bolj diši po nadzoru ali zanikanju osnovne psihološke potrebe po prijateljstvu in družabnosti.

Ocena: 4

7. Razumevajoči partnerji se ne prepirajo

Ena od stalnic uveljavljenih psiholoških raziskav je ugotovitev, da ni pomembno, ali se pari prepirajo, ampak kako se prepirajo. Plodna razprava z argumenti bo preprečila stopnjevanje spora in pripeljala do rešitev, hkrati pa bo učna ura za prihodnost. Večina parov bi se morala naučiti, kako se da učinkovito prerekati, se soočiti z različnimi pogledi in reševati spore.

Ocena 5 (Razumevajoči pari se z leti naučijo reševati spore, zato je prepirov čedalje manj.)

8. Ne zlezite v posteljo jezni

Bi bilo dobro, če bi vse spore rešili, preden skočite pod odejo? Seveda. Je realno pričakovati, da boste lahko po polnoči, ko se bliža jutro, polno obveznosti in delovnih nalog, sposobni za razpravo in razčiščevanje? Nikakor. Kar pa lahko naredite, je, da se dogovorite, kdaj boste debato nadaljevali. Tak dogovor ima še eno dobro stran. Nekateri ljudje potrebujejo čas za ohladitev, preden so sposobni za razumno razpravo, zato jim bo odmor do druge runde koristil.

Ocena: 4

9. Vzljubite partnerjeve slabe navade

Nekateri ljudje imajo rahlo odvratne navade, ki jih je nemogoče »vzljubiti«. Na srečo to ni potrebno. Raje jih sprejmite in se naučite skomigniti z rameni, lahko pa jih v svoji glavi tudi predelate in zmanjšate njihov pomen. Tako vas bodo manj motile.

Ocena: 4 (Z nekaterimi slabimi navadami se da sprijazniti, z vsemi pa verjetno ne.)

10. Dober odnos ne potrebuje dela

To je najbolj pogost mit in hkrati tudi najbolj napačen. Povsem razumljivo je, da je treba v razmerje vložiti delo. Celo veliko dela in truda. Pomislite, kaj je pravzaprav razmerje. Ena oseba staplja svoje življenje, potrebe, želje, sanje in upe, ki se v skladu z okoliščinami večajo, spreminjajo ali izginjajo, z življenjem druge osebe, ki ima svoje, potrebe, želje, sanje in upe, ki se prav tako spreminjajo. Zlivanje dveh življenj ni preprosto in brez vloženega dela ni uspeha. Brez truda ne gre niti v najbolj cvetočem obdobju.

Ocena 1 (Ta mit preprosto nikoli ne drži.)

Vir: Psychology Today

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.