14. 1. 2021, 15:15

8 najnovejših (in žgečkljivih) spoznanj o seksu, ki so jih potrdile lanske študije

profimedia

Od tega, da moški znajo instinktivno ločiti ženske, ki so jih spolno vzburili, od žensk, ki so v njihovi bližini ostale hladne. In ne, ne gre za nasmeške niti za zapeljive geste. Resnico jim razkrije vonj znoja.

V samo zadnjem letu je do zanimivih zaključkov prišlo še več zanimivih študij, ki so jih na kratko povzeli na Mindbodygreen.

Pandemija zaustavila tudi kolektivni libido

Raziskava, ki jo je objavil Journal of Sexual Medicine, je pokazala, da je tekmo pandemije kar 60 % odraslih Britancev izkusilo drastičen padec libida. Ne le, da niso več seksali, temveč so se prenehali tudi samozadovoljevati.

Spet druga študija, ki je bila objavljena v International Journal of Gynecology & Obstetrics pa je odkrila, da so ženske nasprotno seksale še več in izkušale povišano željo po spolnosti v prvih mesecih pandemije. Vse se je spremnilo kasneje, ko se je kvaliteta seksa poslabšala, raziskovalci pa so odkrili 'znaten' upad v spolnem funkcioniranjem žensk, v kar sta všteta tako vzburjenost kot sposobnost doseči orgazem.

Korelacija med hvaležnostjo in dobrim seksom

Hvaležnost ima lahko nadvse ugoden vpliv na spolne koristi in v partnerstvu, kaže študija, ki je bila objavljena v časopisu Social Psychological and Persnolity Science. Raziskovalci so odkrili, da občutki hvaležnosti ali zavedanje o hvaležnosti drugega ljudi navda z željo, da bi se še bolj posvetili užitkom partnerja, kar seveda vodi k boljšemu seksu v obojestransko zadovoljstvo. A zakaj? Ker se bo oseba, ki je hvaležna, da ima takšnega partnerja, še bolj potrudila za razmerje, kar bo slednjega naredilo bolj zdravega in srečnega, čemur nato sledi tudi dober seks.

Moški so sposobni začutiti vzburjenje ženske

Vse kaže, da ima vzburjenje svoj vonj. In to takšnega, da ga drugi ljudje lahko zaznajo. Študija, ki je bila objavljena v Arhivih spolnega vedenja, je odkrila, da moški ločije ženske na tiste, ki so spolno vzburjene, od tistih, ki to niso. Vse to po zaslugi vonja. Tudi predhodne raziskave so potrdile, da določena čustvena stanja (kot so žalost ali strah) ljudje zmoremo prepoznati po vonju. Gre za t.i. kemične signale. Najnovejša raziskava je tako zgolj pokazala, da v repertoar zaznav sodi tudi spolno vzburjenje.

Obstajata dve vrsti nizkega libida pri ženskah

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli spolno tipologijo želja 500 žensk, ki so v dolgotrajnih razmerjih. Odkrili so, da je mogoče ženske, ki se borijo z nizko spolno željo, razdeliti v dve skupini: to so ženske, ki so 'tudi sicer v težavah', in ženske, ki so 'spolno nezadovoljne'. Ženske, ki so tudi sicer v težavah, so bile obremenjene tudi s siceršnjim nizkim zadovoljstvom v razmerju in visokim stresom zaradi težavnega življenja. Drugače pa so ženske, ki so bile nezadovoljne le v spalnici, bile relativno zadovoljne v razmerju in niso bile pretirano v stresu sicer v življenju.

Vsaka četrta ženska si želi dobro seksualno življenje tudi po menopavzi

V nasprotju s precej razširjenim prepričanjem, da je številnim ženskam, ki so starejše od 40 let, še naprej mar za dobro spolno življenje, je študija ameriškea društva za menopavzo pokazala, da 45 odstotkov žensk verjame, da je seks do neke mere še pomemben tudi v zrelih letih, le 27 odstotkov njih pa, da je seks še naprej zelo pomemben del življenja v zrelih letih.

Seks v zameno za usluge je manj izpolnjujoč

Čeprav vam nihče ne bo zameril, da tudi v postelji preračunavate, da bodo stvari potekale s pošteno izmenjavo, pa psihologi odkrivajo, da to ne bo naredilo veliko dobrega za občutek pristne intimnosti. Nasprotno, spolni akt bo zreduciran na transakcijo. Nedavna raziskava je namreč odkrila, da pari, ki pristop k sesku pogojujejo s siceršnjo predanostjo drug drugemu, izkušajo več negativnih seksualni interakcij ter se težko pohvalijo z zares zadovoljujočo spolno izkušnjo. Precej bolje jo odnesejo tisti pari, ki spolnost vidijo zgolj kot užitek, ki ga partnerja nudita drug drugemu.

Odraščanje s hladnimi starši vpliva na spolno vedenje, ko ste odrasli

Ljudje, ki so odraščali v domu, v katerem so bili zanemarjani ali pa so bili njihovi starši čustveno nedostopni, imajo kot odrasli več težav v spolnem življenju. To je pokazala študija, ki je bila objavljena v International Journal of Sexual Health. Težave so vključevale: manj zadovoljujoč seks, večje seksualne disfunkcije in negativna percepcija seksa kot takšnega. A zakaj? Oseba, ki je odrasla z nedostopnimi starši, ima verjetneje manj stabilno samopodobo. Slednja se namreč gradi prav prek odnosa otroka s starši.

Pogovori o spolnosti lahko razgibajo spolno življenje parov z depresijo

Dobro je znano, da depresija negativno vpliva na libido, pa vendar se lahko pari, v katerih za depresijo trpi eden v paru ali pa kar oba, temu ognejo tako, da se o spolnosti odkrito pogovarjata. To je pokazala študija, ki je bila objavljena v časopisu Communication Research. Njihove izsledke potrjujejo pretekle študije, ki so že dokazale, da je spolna komunikacija tudi sicer ključna za dober seks. Zdaj je postalo jasno le, da z njeno pomočjo lahko izzive med rjuhami učinkovito premagujejo tudi pari z depresijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.