Ž.A. | 29. 12. 2021, 18:00

14 nasvetov, s katerimi bo varčevanje lažje, saj se ga boste lotili z majhnimi koraki

Profimedia
14 nasvetov, s katerimi bo varčevanje lažje, saj se ga boste lotili z majhnimi koraki (foto: Profimedia)

Bliža se mesec januar, ko pri skoraj vsakemu denarnica postane lažja. Zakaj? Mesec december je mesec obdarovanja in nekateri tudi v januarja odplačujejo posledice. Si želite varčevati, vendar še niste našli načina, s katerim bi vam uspelo? Berite dalje.

Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi bo varčevanje manj strašljivo, saj boste varčevali počasi iz dneva v dan in z majhnimi koraki:

1. Izdelke, ki so na voljo v tubah, porabite do konca. Na primer, ko začne zobne paste zmanjkovati, prerežite embalažo in porabite vse zadnje ostanke.

2. Plastične vrečke za živila, ki jih verjetno uporabljate skoraj vsak dan, ne zavržite v koš. Skrbite za planet, temeljito jih operite in ponovno uporabite.

3. Ostanke hrane zamrznite. To je rešitev za vse jedi, ki so po tem, ko jih odmrznemo, še vedno dobre.

4. Po praznikih, med katerimi se obdarujemo, lahko prodate ali zamenjate kakšno morebitno neželeno darilce. Tako boste naredili prostor za novo in ob tem še kaj zaslužili.

5. Bodite pozorni za popuste pri določenih blagovnih znamkah, ki jih redno kupujete in se pri nakupih prilagodite.

6. Zapisujte si, kaj kupujete, in s časom boste videli, na katerih stvareh najbolj nepotrebno zapravljate. Nato poskusite takšne nakupe omejiti ali celo opustiti. Šele s pregledom odhodkov in natančnim zapisom boste ugotovili, kje lahko pridobite.

7. Ko si nagledate točno določen kos oblačila ali česa drugega, skočite na internet in preverite izdelek pri drugih ponudnikih. Lahko ugotovite, da nekdo drug isti izdelek prodaja ugodnejše, ali pa si nastavite opomnik, ki vas bo opozoril, da je izdelek zopet na voljo v primeru, da je bil nekje razprodan.

8. Pazite pri plačilu članstva v fitnesu. Članstva niso poceni, zato v primeru, da niste povsem prepričani, da je to za vas, raje poskusite z alternativo doma - na voljo je ogromno videiposnetkov za začetnike.

9. Načrtujte obroke in pripravite nekaj kovančkov, saj se boste izognili nepotrebnemu trošenju ob mamljivih jedeh. Kupujte le sestavine, ki jih resnično potrebujete tisti teden.

10. Ljubiteji knjig, revij ali časopisov se včlanite v knjižnico, kjer vam bo gradivo na voljo po dostopnejši ceni.

11. Majhnim nepotrebnim nakupom se izognite tako, da torbico ali denarnico namerno pustite doma, ko greste na sprehod, saj se lahko hitro znajdete v kakšni kavarni ali vidite privlačno izložbo.

12. Pridobite kartice zvestobe pri ponudnikih, kjer redno nakupujete. Zagotovo bodo na voljo ugodnosti, s katerimi boste prihranili.

13. Določite majhen znesek denarja, ki ga boste devali na stran čisto vsak mesec. Določite ga glede na svoje finančne zmožnosti.

14. Prejšnji nasvet lahko nagradite tako, da ta znesek razdelite na kategorije. Na primer, nekaj od tega zneska namenite za najemnino, nekaj za hrano, nekaj zase itd.

Preberite tudi: Želite varčevati, vendar vam ne uspeva? Preizkusite novo tehniko, s katero se lahko poslovite nenadzorovanemu zapravljanju

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.