3. 7. 2022, 13:21

3 osebne izkušnje o tem, kako sreča drugih VEDNO osreči tudi nas

profimedia

Trditev, da sreča drugih, osrečuje tudi nas, ni nova, a nanjo pogosto pozabimo. Toni Bernhard jo je postavila v ospredje in razložila, zakaj se uspeh in zadovoljstvo drugih širi v okolje.

Ameriška pravnica je več kot dve desetletji predavala na kalifornijski univerzi, potem pa se je morala zaradi bolezni predčasno upokojiti. Zdravstvene težave so jo za marsikaj prikrajšale, a so tudi pripomogle, da je zavila k psihologiji. Napisala je tri knjige in kot blogerka gostuje na spletni strani Psychology Today.

Z bralci je delila tri osebne izkušnje o sreči drugih.

Prva je bila povezana s prometnim prekrškom. Ko jo je policist ustavil, ji je v glavi prekipelo. Ves teden so se ji grmadile neprijetnosti ena na drugo, globa za prekršek je bila zadnja pika na i. Med potjo do doma je od nakopičene jeze zajokala, doma pa se je nejevoljno spustila na kavč. Nato je zabrenčal telefon s sporočilom – prijateljica je dobila službo, o kateri je dolgo sanjala. Kljub slabi volji jo je poklicala in prijateljičino navdušenje je izboljšalo tudi njeno počutje. Grozen teden je bil pozabljen.

V drugi izkušnji se je soočila z ljubosumnostjo. Zbodla jo je, ko je mož odpotoval na obisk k njuni vnukinji, medtem ko je ona zaradi bolezni morala ostati doma.

»Nisem bila le ljubosumna, zavidala sem mu, njegov srečen obraz mi je šel na živce in nisem skrivala zamere. Zavist splava na površje, ko želiš nekaj, kar ima ali kar lahko naredi nekdo drug. Zamera se pojavi, ko verjameš, da ti je bilo nekaj nepravično odvzeto. Kako preseči ta čustva? Nasmehnite se in počutili se boste bolje. Že prisiljen nasmeh zmanjša stres in izboljša naše razpoloženje. V začetku se boste morda pretvarjali, a nasmeh bo postajal vse bolj pristen. Enako kot nasmeh deluje tudi veselje ob uspehu in dobri volji drugih. Ko je mož odhajal, sem hlinila veselje, ker bosta z vnukinjo preživela skupne dneve, kmalu pa sem ugotovila, da je moje veselje postalo resnično in nazadnje sem bila celo srečna,« je razložila Bernhardova.

Naslednjo zgodbo je Bernhardova izbrskala iz študentskih let.

»Pri angleščini so nam ponudili možnost, da napišemo kratko zgodbo in se udeležimo lokalnega tekmovanja. Najboljše delo je bilo objavljeno in nagrajeno s 500 dolarji. Medtem ko je večini šlo lahko od rok, se je enemu od sošolcev hudo zatikalo. Trudil se je na vse kriplje, a zgodbe ni znal pravilno sestaviti. Opazila sem njegov užaloščen obraz in se odločila, da mu bom pomagala. Prijatelji so se čudili, kako mi sploh pride na misel, da pomagam drugemu piscu, še posebej takemu, ki nima niti drobtinice daru. Nisem jih poslušala. Zakaj? V glavi mi je ostala neka raziskava s trditvijo, da prostovoljna pomoč drugemu prinaša eksplozijo sreče. Natečaj se je končal tako, da je sošolec odnesel prvo nagrado, moja zgodba je bila tretja. Nisem bila ne ljubosumna ne razočarana. Nasprotno, bila sem srečna. Ne zgolj zaradi njegovega uspeha, zadovoljna sem bila tudi sama s sabo. Razultati raziskave so bili točni.«

Jamranje je le izguba dragocene energije

Vi, jaz, prijatelji, sodelavci, celo dedek in babica smo na Facebooku. Morda kdo celo ta zapis bere na družbenem omrežju, ki ga redno zasipava z novicami.

  • Sveže raziskave kažejo, da čas, ki ga preživimo na družbenem omrežju, vpliva na naše počutje. Posledično se pojavljajo simptomi depresije. Vzrok je preprost: skrbi nas, ker se nenehno primerjamo z drugimi. Bi bili radi srečni? Nehajte tarnati, to je zapravljanje energije. Namesto da stokate, ker ima nekdo to in ono, vi pa ne, raje naredite kaj zase.

Pustite druge pri miru, ne obremenjujte se z njimi. Ljubosumje in zavist zmanjšujeta vaše možnosti, da boste srečni, in znižujeta vašo energijsko vibracijo, zato se počutite potrto in obupano.

Raje prisluhnite Bobbyju McFerrinu in si zavrtite pesem Don't worry, be happy.

Potem pa se obrnite okrog sebe, čestitajte nekomu za uspešno opravljeno delo. Ne boste polepšali dneva samo njemu, tudi vi boste zadovoljni. In sčasoma se bo vaše razpoloženje popolnoma spremenilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.