29. 9. 2022, 14:34

4 vrste prijateljev, ki jih v življenju potrebujemo (in kriteriji, po katerih jih izbiramo)

profimedia

Ste kdaj bili na obisku pri prijatelju in ste naenkrat ugotovili, da nimata nobene teme za razgovor, ki bi se spontano razvila? Zaradi takih situacij se sprašujemo, čemu sploh je namenjeno prijateljstvo, po drugi plati pa nam je neprijetno, če ugotovimo, da mora biti prijateljstvo nečemu namenjeno. Ah, ljudje smo včasih res kontradiktorni.

Ljudje pridejo v naša življenja z določenim namenom. Namesto da bi prijateljski odnos gradili z naključnimi ljudmi, jih gradimo s tistimi, s katerimi si delimo interese, skupne vrednote in podobne življenjske težave.

Pri prijateljih smo selektivni, izbiramo ljudi, s katerimi si lahko izmenjamo razmišljanja in čustva.

Ko spoznavamo nove ljudi, smo pozorni na naslednje štiri stvari:

  • 1. Najprej iščemo zagotovilo, da obstajajo še drugi ljudje, ki so nam v intelektualnem smislu podobni

Vsak med nami ima svoje šibke točke. Vedno obstaja nekaj, s čemer nismo zadovoljni ali pa nas zajamejo take misli, ki jih nismo pripravljeni deliti z drugimi, saj se bojimo, da nas bodo obsojali in nam obrnili hrbet. Potrebujemo prijatelja, ki razume naše razmišljanje in slabosti. Takega, ob katerem bomo sproščeni in bomo odložili svoj "oklep" ter si dovolili biti taki, kot smo.

  • 2. V bližini potrebujemo ljudi, ki se jim naš smisel za humor ne bo zdel čuden

Življenje je stresno - skoraj nenehno moramo biti odgovorni in zreli. Ker pa se vedno ne moremo brzdati, potrebujemo tudi zabavo. Tukaj pa svojo vlogo odigrajo prijatelji - v življenju preprosto potrebujemo ljudi, s katerimi smo lahko odbiti in hecni ter si privoščimo tudi nekaj, kar naj se ne bi spodobilo za odraslo osebo.

  • 3. Potrebujemo osebo, ki nam pomaga razjasniti misli

Vsak med nami ima svoje pomanjkljivosti, včasih so naše misli zmedene in podivjane. Če jih delimo s prijateljem, jih lažje razvrstimo oziroma postavimo na svoje mesto - in življenje je takoj spet lepše. Prijatelj nam lahko poda konstruktiven nasvet, njegova vprašanja pa nas lahko vzpodbudijo, da rešimo težave in se pomirimo.

  • 4. Potrebujemo prijatelje, ki nas bodo podpirali na poti do naših ciljev

Vsi imamo svoje cilje in sanje, kot posamezniki pa smo majhni in ranljivi. Da bi dosegli cilje, potrebujemo podporo in energijo bližnjih - tudi prijateljev. Ti nas bodo pobrali, ko omagamo in nam vlili voljo, da vztrajamo še naprej.

Če hočete osebnostno rasti in se razvijati, se zavedajte, da so ljudje, s katerimi preživljate svoj čas, res pomembni. Vzajemno si lahko veliko podarite in se obogatite - zgolj z druženjem in poslušanjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.