7. 8. 2020, 14:31

4 zmotna prepričanja o ljubezni, ki jih moramo opustiti

Shutterstock
4 zmotna prepričanja o ljubezni, ki jih moramo opustiti (foto: Shutterstock)

Vse, kar potrebujemo, je ljubezen? Vsekakor simpatičen verz za priljubljeno pesem, a resnično življenje zahteva še marsikaj drugega. 

Odnos ne bi smel zahtevati toliko truda

Nekdo je nekoč zapečatil frazo: »S pravo osebo je vse enostavno.« Ta nekdo je bil verjetno v tri tedne starem odnosu. Prava ljubezen namreč zahteva nemalo truda. Na dolgi rok vsekakor ni enostavno, še toliko manj, ko resnično želimo, da bi z izbrano osebo uspešno skupaj prestali vse izzive, ki jih življenje neumorno tvori na vsakem koraku.

Je pa tudi res, da bo grajenje in ohranjanje odnosa za nekatere pare vedno težje kot za druge. Nekaj vsekakor je na tem, da naj bi si poiskali partnerja, katerega vrednote, načela in ključne življenjske filozofije so skladne z našimi, a tudi to ne pomeni, da bo potem ves čas enostavno. In tekoče. Če želimo, da odnos obstane, bo vedno potrebno vložiti vsaj nekaj truda. In kompromisov.

Prava oseba bo intuitivno vedela, kaj potrebujemo

Ljudje smo strašansko komplicirana bitja in do naših odraslih let nas izoblikuje kopica raznolikih okoliščin, začenši z zelo različnimi načini vzgoje. Že naša najbolj zgodna leta odraščanja močno vplivajo tudi na to, kako razumemo izražanje, dajanje in sprejemanje ljubezni.

Zato je nesmiselno pričakovati, da bo izbrana oseba kar samodejno vedela, kaj točno je tisto, kar pri nas najbolj učinkovito dregne v romantično žilico. Če tega ne komuniciramo – in komuniciramo jasno – ne moremo pričakovati točno tistih besed, ki jih želimo slišati.

Prava ljubezen – tista, med starostno in mentalno odraslimi osebami – tako ali tako nima veze z darilci in naučenimi romantičnimi besedami. Ključna je iskrenost. In ključna je tudi vztrajnost. V trenutkih, ko je težko in popolnoma nasprotno razmerji, kakršnega smo vajeni gledati v filmskih romancah. Če želite, da je vaš odnos kot knjiga Nicholasa Sparksa, potem zna biti, da si v bistvu le želite strastna, a hitro minljiva razmerja. Če pa želite kaj več, bo potrebno kdaj pretrpeti kakšen neprijeten pogovor s partnerjem, da ponovno uskladita vse tisto, kar oba potrebujeta, da lahko ostaneta skupaj.

Drugi ljudje so odgovorni za to, kako se počutimo

Komik Louis C.K. je nekoč rekel, da ko ti oseba reče, da si jo prizadel, se ti ne moreš samovoljno odločiti, da to ne drži. Se sliši razumno, kajne? Ampak v bistvu ne drži. Vsaj ne v univerzalnem smislu. Tam zunaj se namreč potika ogromno manipulativnih, toksičnih ljudi, ki zelo radostno izkoriščajo prav to idejo, da potem krivdo za vse valijo na partnerja ali partnerico. Če vam partner neprestano govori, da ste samo vi izvor vseh težav v odnosu, pa sam vseeno vztraja v tem odnosu, nenadoma ni več mogoče vse krivde prevzeti nase. V tem primeru imate zelo opravka s čustveno nezdravo osebo.

Namreč – čustva so subjektivna. Univerzalne resnice tu težko zdržijo. Če ste v odnosu z osebo, katere ideje so o tem, kaj ljudi emocionalno prizadene, fundamentalno drugačne kot vaše, potem je na vas, da se odločite, če želite še naprej vztrajati s to osebo.

Vse se da rešiti z ljubeznijo

Ljubezen ima izjemno moč, tega ne bomo zanikali. Lahko nas navdahne, da ustvarimo brezčasne umetnije. Lahko nas vodi do pravih odločitev. Lahko nas poživi, kadar smo slabe volje. S tem se ne moremo rešiti sami pred sabo in prepričanji, ki nas v danem trenutku vodijo.

Ko nekdo ni pripravljen, da pomaga sam sebi, ljubezen tega ne bo spremenila. Ljubezen ne zdravi bolezni, ne fizičnih, ne mentalnih. Ne tvori zdravja, ne glede na to, kaj na to poreče Sneguljčica. Ljubezen je čudovita stvar, ki pa nikoli ne more biti nadomestilo za profesionalno pomoč, ko je ta potrebna.

Ljubezen tudi ne more reševati težav. In ena najbolj pogumnih potez je, ko si priznamo, da to dejansko drži. Takrat, ko ozavestimo, da ne glede na to, koliko ljubezni damo ali prejmemo, včasih ljudje preprosto potrebujemo nekaj več.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.