D.H. | 15. 12. 2020, 15:18

5 razlogov, zakaj ni pametno objavljati fotografij otrok na družbenih omrežjih

profimedia

Ni težko razumeti, zakaj starši želijo objavljati fotografije svojih otrok na družbenih omrežji – ponosni so na svojo družino, želijo, da ostanejo povezani z oddaljenimi sorodniki, obeležujejo napredke ali pa le želijo deliti svojo srečo s svetom. A poznavalci svarijo, da ima objavljanje fotografij otrok na družbenih omrežjih kar nekaj pasti.

1. Vdor v otrokovo zasebnost

Najbolj očiten pomislek je seveda ta, da je objavljanje fotografij otrok lahko resno kršenje njihove zasebnosti. Za res male otroke to seveda (še) ni problem, je pa potrebno biti previden že zelo zgodaj. Okoli 5 leta starosti začnejo otroci razvijati občutek zase in takrat se začnejo tudi obremenjevati s tem, kako jih dojema okolica. Zasebnost postane pomemben del njihovega življenja, zato se lahko počutijo osramočene, če starši nenehno objavljajo fotografije, anekdote in raznorazna razkritja o njihovih razvojnih ali vedenjskih izzivih.

Otroci pogosto niti ne dobijo priložnosti, da se ne bi strinjali z neko objavo, ker to starši običajno počnejo brez njihove vednosti. S tem pa starši nevede potiskajo otroka v zelo občutljive tematike o odnosu do telesa, vrednostnega sistema, tudi političnih nazorov.

2. Objave lahko vodijo do nadlegovanja

Kakršnekoli objave otroka na družbenih omrežjih – nedavne ali pa starejše, že pozabljene - lahko njegovi vrstniki izkoristijo za norčevanje ali posmehovanje. To se lahko pripeti zdaj ali pa, ko bo nekoliko starejši. Fotografije lahko vrstniki izkoristijo celo za digitalno manipulacijo, jih prirejajo in spremenjene razpošiljajo naprej, s tem pa ustvarijo pravo nočno moro za odraščajočega otroka. Potenciala za nadlegovanje z dostopom do fotografij je ogromno, zato previdnost ni odveč.

3. Objave lahko vplivajo na otrokovo prihodnost

»Realnost deljenih podatkov, ki jih starši o otrocih objavljajo na spletu je, da lahko Googlovi iskalni algoritmi te podatke najdejo še leta potem, ko jih odstranimo. Prav tako pa ne vemo, kakšni bodo življenjski cilji otroka, ko bo starejši,« je pred nekaj leti dejala Stacey Steinberg s pravne univerze na Floridi. Dejstvo je, da je informacije na spletu težko, če ne kar nemogoče nadzorovati. Če se bo otrok v kasnejših letih usmeril v kariero, ki je močno na očeh javnosti, mu lahko stare objave zelo škodujejo.

4. Tveganje kraje identitete

Kraja identitete se pripeti, ko nekdo s spleta vzame vse dostopne podatke otroka in jih aplicira na drugo osebo. Znani so tudi primeri, ko so s krajo identitete skušali dokazovati, da je otrok, čigar identiteto so ukradli, njihov. Leta 2015 je recimo tujec s spleta ukradel fotografijo 18-mesečnega otroka in jo objavil na svojem Facebook profilu, češ, da je to njegov otrok.

5. Fotografije lahko pritegnejo pozornost nevarnih posameznikov

Znan spletni trend je kraja fotografij otrok za uporabo na straneh in forumih, namenjenih otroški pornografiji. Po podatki avstralskega komisarja za spletno varnost otrok, so na eni takšnih strani našli 45 milijonov fotografij, več kot polovica teh pa je bil ukradena z zasebnih Facebook profilov.