3. 2. 2023, 14:46

8 lekcij za srečnejši zakon (po teoriji izbire zakoncev Glasser)

profimedia

Kako najti popolnega partnerja? Kje tiči skrivnost uspešnega zakona in, še pomembneje, zakaj vztrajati v njem?

William in Carleen Glasser sta združila svoje poznavanje delujočih in propadlih zakonskih zvez z učenjem teorije izbire Williama Glasserja in svoja spoznanja združila v knjižico Osem lekcij za srečnejši zakon. Te dni je odmevna knjižica v slovenskem prevodu izšla tudi pri založbi Chiara.

Po mnenju priznanih strokovnjakov za harmonične medosebne odnose naj bi temeljil na osmih glavnih gradnikih uspešnih zakonskih zvez. In ti so:

1. Zunanji nadzor lahko uniči vajin zakon

Ko se znajdemo v nesrečnem zakonu, praktično vedno za svojo nesrečnost krivimo partnerja, sta jasna zakonca Glasser, kar pa našo nesrečno le še povečuje.

A zakaj sta v prvi vrsti nesrečna? Po mnenju Glasserjevih praviloma zato, ker oba zakonce zelo verjetno uporabljata psihologijo zunanjega nadzora. »To destruktivno psihologijo imenujemo zunanji nadzrok, ker z njeno uporabo mož (ki je zunaj svoje žene) skuša nadzorovati svojo ženo, ona (ki je zunaj svojega moža) pa skuša nadzorovati njega.«

Simptomi, za katerimi trpi eden ali oba – na primer depresija, tesnoba, jeza in strah – so posledica vašega neuspešnega poskusa nadzorovanja partnerja, vašega neuspešnega poskusa ubežati partnerjevemu nadzoru, ali, kot je to običajno, obeh poskusov hkrati.

Povedano najbolj preprosto, kot je to le mogoče: zunanji nadzor je psihologija, v kateri ljudje, ki jo izvajajo, vedo, kaj je prav za druge. Se prepoznate?

2. Naše vedenje je naša izbira

Skoraj vsi zakonci, s katerimi sta imela v svoji ordinaciji opravka zakonca Glasser, so govorili: »Jaz nikoli ne začnem, ampak me tako razburi in razjezi. Kaj lahko storim drugega?«

Pa vendar, William Glasser je jasen: naj se tega zavedate ali ne, boljša izbira je vedno možna. »Brez izjem to pomeni, da je vsaka misel, ki vam pade na pamet, in vsako fizično dejanje, vključno z izrazom obraza, gestami, ki jih izvajate z rokami, ter vsak ton in modulacija vašega glasu, izbira.«

Potreba po moči je unikatno človeška potreba. Živali se med seboj ne ne bojujejo zaradi prepričanj. Morda se spopadajo med parjenjem, zaradi hrane ali da branijo svoj teritorij, nikoli pa glede tega, kdo ima prav in kdo ne. Pa rešitev? Glasserja pare, ki jih dobita v svojo svetovalnico, učita predvsem tega, kako zadovoljiti svojo potrebo po moči tako, da pri tem ne jemljeta moči svojemu partnerju.

Ne pozabite: pari, ki jim je skupna močna potreba po ljubezni in šibka potreba po moči, so običajno srečnejši.

3. Nikoli ne uporabljajte sedmih razdiralnih navad

»Sedem razdiralni navad je vedenje zunanjega nadzora, ki ga vi in vaš partner uporabljata vse pogosteje, odkar gre vajinemu zakonu slabše,« pravita zakonca Glasser.

O čem pravzaprav govorita? Več o tem spodaj …

4. Seznanite se s svetom kakovosti vsakega od vaju

Naj izpovedano ponazorimo s primerom bivanjske kompatibilnosti (čeravno v svet kakovosti spadajo številne stvari: od ljudi in vrednost do stvari in različnih navad).

»Če eden od zakonskih partnerjev vstavi v svoj svet kakovosti svoje domovanje in se ga trudi prijetno urediti in ga ohranjati brezhibno čistega, druga pa je nemaren, je njun zakon pred resno preizkušnjo. Ker je kompatibilnost odvisna od tega, da ima vsak partner v svojem svetu kakovosti pomemben delež enakih slik kot drugi, je smiselno, da se zakonca pogovorita o kompatibilnosti njunih slik domovanja. Če jih lahko uskladita, se ta napor navadno izplača.«

5. Spoznajte celostno vedenje

Zakonca Glasser bralce nato opozorita še na eno komponento teorije izbire, t.j. celotno vedenje.

O celostnem vedenju se gre zapomniti predvsem to, da imamo voljni nadzor le nad svojim razmišljanjem in svojo dejavnostjo. Če ste nezadovoljni in se glede tega nenehno pritožujete, se boste še naprej počutili enako ali še slabše, saj ne prevzemate odgovornosti za svoja čustva ali svojo fiziologijo.

Zakonca Glasser takšnemu paru priporočata, da razmisli, v katero smer bo usmeril svoj zakon. »Razmislite, kako bi se lahko osredotočili na svoje razmišljanje in delovanje, in ne na občutja in fizologijo. Predlagava vam, da poiščeta nekaj novega, kar bi lahko počela skupaj. Naredita načrt, kako izboljšati zakon. Ključno je, da se prekaneta z mesta. Storita kaj, karkoli – samo da bo to obema prinašalo užitek.«

6. Že kanček ustvarjalnosti lahko reši vajin zakon

Vsi smo ustvarjalni, sta prepričana Glasserjeva.

In kar se reševanja zakona tiče, je najbolj kreativna stvar, ki jo lahko naredite in ki bo zagotovo presenetila vašega partnerja, ta, da rečete: »Ne verjamem, da si ti kriv za najino nesrečnost. Rada bi počela s teboj nekaj, kar bi poživilo najin zakon, in v čemer boš užival.«

Po izkušnjah zakoncev Glasser naj bi se nato neredko zgodil mali čudež. Naenkrat partnerji, h katerim se pristopi na tak način, hitro odkrijejo, česa bi se lahko lotila skupaj, recimo fotografskega tečaja ali plesnih vaj.

7. Po lastni presoji delite s svojimi otroki, kaj počnete za zakon

»Čeprav občutita izboljšanje v svojem zakonu, se tudi otroci zavedajo napetosti, ki so jih povzročile težave, ki sta jih imela in jih morda imata še vedno. Seveda je možno obravnavati svoje otroke tako, da vaše nezadovoljstvo ne bo preveč vplivalo nanje, a bodo veliko bolj srečni, če se boste naučila bolje razumeti drug drugega,« trdita zakonca Glasser in v pomoč pri tem z bralci delita terapevtski skeč, s katerim bosta partnerja veliko lažje razložila otrokom svoje težave, pa tudi, kaj lahko glede njih storita.

8. Izboljšajte intimnost z novimi pristopi

Tudi zadovoljujoča spolnost je pomembna sestavina dolgega srečnega zakona.

Ob tem ni pomembno, kako pogoste se ljubita ali kako dolgo traja, še kako pa je pomembno, da sta oba vsakič deležna potešitve.

Glasserjeva v knjigi seveda ne skoparita z nasveti, kako oživiti tudi to komponento zakona.

profimedia

Za več branja …

Osem lekcij za srečnejši zakon

''Skozi priročnik nas avtorja vabita, da nase pogledamo skozi vlogo partnerja in predstavo partnerskega odnosa oz. zakona, iz katerega de­lujemo. Vabita nas v ustvarjanje skupne predstave dobrega zakona skozi izkušnjo osmih lekcij. Želita nas naučiti, kako skozi razumevanje delovanja človeka skozi koncepte teorije izbire ohranjamo povezanost s seboj in s partnerjem ter s tem pretvarjamo kratkotrajno zaljubljenost v dolgotrajno seksual­no prijateljstvo, ki ga poimenujeta ljubezen.'' - Mirjana Palčič Bubnič, psihoterapevtka realitetne terapije 

Svetovno priznani psihiater dr. William Glasser in njegova žena Carleen tudi v tej knjižni uspešnici odpirata pomembna vprašanja, ki zaposlujejo misli mnogo parov, ki so v takšni ali drugačni partnerski vezi. Največjo težo dajo vsebini zagotovo zgodbe parov – moški in ženski vidik – na situacijo, v kateri so se znašli in v kateri morda kot edini izhod vidijo ločitev.

Osem lekcij temelji na gradnikih uspešnih zakonskih zvez in propa­dlih razmerij, ki prinašajo vpogled v očitne razlike. V zakonu, ki je izgubil smer, je morda potrebnih le nekaj prilagoditev. Skrivnost je v prepoznava­nju ukrepov, ki jih lahko speljemo, in ne v siljenju v ukrepe, ki niso možni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.