N.Z. | 30. 9. 2020, 15:51

9 najbolj bizarnih dejstev, ki jih razkrivajo poročila Trumpovih davčnih napovedi

profimedia
9 najbolj bizarnih dejstev, ki jih razkrivajo poročila Trumpovih davčnih napovedi (foto: profimedia)

Ko je pred dnevi New York Times objavil davčna letna poročila Donalda Trumpa, ki jih je pred tem ta nekaj let nadvse uspešno skrival pred pogledi javnosti, je završalo.

Izkazalo se je, da je Trump leta 2016 in 2017 plačal zgolj 750 dolarjev davkov, celo desetletje pred tem pa niti dolarja.

Trump se je na odmevni članek New York Timesa na Twitterju že odzval s pričakovanim: »Fake News!«

Čivkači mu niso ostali dolžni in kmalu izbrskali njegov tvit iz leta 2012, za katerega lahko v luči novih spoznanj rečemo, da se je zelo slabo 'postaral'. V njem Trump kritizira Obamo, češ da plača premalo davkov (t.j. 20 odstotkov od svoje plače, kar je za leto 2011 zneslo 162.074 dolarjev) in da vsekakor ne plača toliko kot on (za katerega danes vemo, da takrat ni plačal NIČ).

Javnosti Trumpovi žolčni odzivi tudi sicer niso zmedčo, mediji pa so se že zakopali v objavljena poročila, da bi drug za drugim odkrivali neverjetne bizarnosti.

Naj v nadaljevanju opozorimo na 9 najbolj v nebo vpijočih:

1. Trump praktično ne plačuje davkov

Objavljeno poročilo razkriva 11 let v razponu 18 let davčnih vplačil Donalda Trumpa. Jasno kot beli dan je postalo eno: Trump praktično ne plačuje davka!

Po pisanju Timesa se Trump zelo potrudil, da je v svojih davčnih napovedih razmerja med prihodki in stroški sfriziral tako, da so tudi njegove osebne stroške nosila njegova podjetja, na koncu pa je npr. leta 2017 plačal le 750 dolarjev davka (medtem ko sta tako Obama kot Bush za časa predsednikovanja vsakič plačal več kot 100.000 dolarjev davkov). Največja ironija pri vsem skupaj je, da je Trump za časa svojega predsednikovanja pridno uveljavljal zakone, ki bodo znatno oklestili davčna vplačila najbogatejših Američanov.

The report took a look at 18 years of Trump's taxes and in 11 of those 18 years, Trump paid no federal income taxes whatsoever. According to the Times, Trump seemingly managed to do this by having his companies cover the costs by what would be considered by many as personal expenses.

2. Trump je v resnici zelo slab poslovnež

Davčna poročila jasno kažejo, da Trump še zdaleč ni tako 'izjemen poslovnež', kot se že leta na vsa usta hvali.

Njegove nepremičnine, golfišča, igralnice in ostali posli so tekom let eno za drugim neslavno propadali. V letih med 1991 in 2009 je Trump kar šestkrat razglasil bankrot.

Od leta 2000 dalje Trumpove izgube stagnirajo. Pri poslu 'z izobraževanji' je od leta 2000 do danes izgubil 315 milijonov dolarjev, samo njegov hotel v Washingtonu pa je pridelal 55 milijonov izgub. Praktično vsako leto gre Trump znova in znova v milijonske rdeče številke tako na računa svojih golf igrišč kot hotelirstva.

Praktično edina 'kokoš, ki še nese zlata jajca', je slavni Trump Tower v New Yorku. Ta mu letno prinese 20 milijonov profita.

3. Izjemno sumljive davčne postavke

Mediji in stroka so medtem postali pozorni tudi na nekaj nadvse sumljivih postavk v njegovih davčnih napovedih. Ena takšnih je iz leta 2010, ko je bil Trump na vrhu svoje popularnosti s šovom Vajenec. Trumpu je takrat uspelo, da je namesto, da bi plačal 95 milijonov davka, od davkarije celo dobil 72,9 milijona povračil.

Ali, kot je poročal Times:

Leta 2011 je davčna služba sprožila revizijo upravičenosti te refundacije, a se do danes praktično ni zgodilo še nič in nihče ne ve, kako je to mogoče.

4. Trumpovi dragi računi za frizerja

Eden najbolj slavnih Trumpovih atributov so seveda njegovi lasje, zato se ne zdi čudno, da zanje zapravi veliko denarja.

V eni od davčnih napovedi v letu Vajenca je zaveden celo enkraten strošek za frizerja, ki je znesel neverjetnih 70.000 dolarjev, postavki pa sta se pridružila še stroška za Ivankino frizuro in make-up, kar je končno izplačilo davka zmanjšalo za vsega skupaj kar 100.000 dolarjev.

5. Luksuzni kompleks Seven Springs

Znano je, da je Trump leta 1996 kupil luksuzni kompleks Seven Springs v Bedfordu, New York, kjer je skupaj s sinovoma Donaldom ml. in Ericom občasno bival. Eric je leta 2014 za Forbes celo povedal, da je to njih skupni 'tabor'.

Čeprav so Trumpovi nepremičnino uporabljali bolj kot ne v zasebne namene, pa je Trump v davčni napovedi kompleks označil kot 'investicijo' in se ognil izplačilu 2,2 milijona dolarjev nepremičninskega davka od leta 2014 dalje, pri čemer je po davčni zakonodaji iz leta 2017 maksimalna omejitev za odpis nepremičninskega davka na posameznika 10.000 dolarjev.

6. Z vlogo v Vajencu si je kupil 10 golf igrišč

Trumpov uspeh v šovu Vajenec, s katerim je pobral 50 odstotkov zaslužka od šova, je iz njega naredil velikega razsipnika. Z nenadnim velikim finančnim prilivom je kupil številne nepremičnine in, ja, če lahko verjamete, kar deset golf igrišč. Vsi ti nakupi so nato seveda znatno zmanjšali končno odmero davka.

Problemi so se začeli, ko je popularnost Vajenca strmoglavila, Trumpa pa je v šovu zamenjal Arnold Schwarzenegger.

7. Predsedniška kampanja je pomagala njegovi blagovni znamki

Kot poroča The Times, se je Donald Trump pričel potegovati za predsedniško kandidaturo prav v trenutku, ko je bila blagovna znamka Trump praktično na kolenih. Pri Times verjamejo, da je bila odločitev za kandidaturo motivirana prav z namenom, da oživi blagovno znamko.

In čeprav sprva nihče ni verjel, da bi Trumpu zares lahko uspelo zmagati na volitvah, se je zgodilo prav to. Ljudje so mu prisluhnili in mu verjeli.

8. Posel je zacvetel, ko je postal predsednik

Ne glede na to, ali si je Trump zares želel postati predsednik ali ne, dejstvo je, da so njegovi posli naenkrat postali profitabilni.

Samo klub Mar-a-Lago na Floridi naj bi od lobistov prejel ekstra 5 milijonov dolarjev od leta 2015. Številni politiki in tuji funkcionarji so naenkrat postali člani omenjenega kluba. Profitirali so tudi številni drugi klubi in hoteli, ki so v lastništvu Trumpa.

V samo prvih dveh letih Trumpovega predsedovanja je v zahvalo za 'sodelovanej v skupnih projektih' Donald prejel 3 milijone od Filipinov, 2,3 milijona od Indije in milijon dolarjev od Turčije.

9. Do vratu je zadolžen

Naslednje dejstvo bi ne smelo biti zares veliko presenečenje, saj je znano, da je tisti, ki plačuje malo davkov, zelo verjetno močno zadolžen.

V samo zadnjih štirih letih naj bi se Trump zadolžil za 421 milijonov dolarjev, kar bi lahko postal velik problem, če bi na predsedniških volitvah zmagal še enkrat. Ali, kot piše Times:

"Če bi Trump zmagal na volitvah, bi to njegove upnike postavilo v nadvse nenavaden položaj. Ne glede na to, ali zmaga ali izgubi, pa bo verjetno našel nove načine, da izkoristi svojo blagovno znamko - in svojo priljubljenost pri na desetinah milijonov Američanov - za to, da bi zaslužil več denarja."

Najbolj bizarno pri vsem skupaj je, da je Donald Trump že leta 1990 potarnal, kako žal mu je, da se je zadolžil za stotine milijonov dolarjev in kako ga je to skoraj uničilo.

"... vendar pa stare navade očitno težko umirajo," so bili še pikri pri Times.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.