25. 3. 2020, 11:48

Ali je strah lahko vaš prijatelj?

profimedia

»Strah je samo obrnjena vera;
je vera v zlo namesto v dobro.«
— Florence Scovel Shinn

Kaj pa če se strahu ni treba izogibati, upirati ali se ga sramovati? Kaj pa če se strah pojavi, da bi vam pomagal? Kaj pa če je strah prst, ki kaže na vse, kar stoji med vami in resničnim dobrim počutjem?

Največ nas ogromno energije porabi za takšno organizacijo svojega življenja, da bi se izognili stvarem, ki se jih najbolj bojimo. Toda strah je lahko tudi znanilec, ki vas opozarja na vse, kar v vašem življenju potrebuje zdravljenje.

Če imate na primer še zmeraj streho nad glavo in denar v banki, vendar se bojite, da boste bankrotirali, vas strah mogoče opozarja na vzorce, ki ste se jih o denarnem pomanjkanju naučili v otroštvu. Da bi lahko izkusili spokoj izobilja, bi morali obravnavati vse omejujoče prepričanje o denarju, ki vam preprečuje uživanje življenja.

Vsi ljudje doživljamo resnični in lažni strah, oba pa nam lahko pomagata.

Resnični strah vas lahko varuje v dobesednem pomenu, če ste vi ali kakšna ljubljena oseba v nevarnosti, toda tudi lažni strah vam lahko pomaga, če ste mu pripravljeni dopustiti, da bo vaš učitelj.

V knjigi Ozdravimo strah boste odkrili, kako najti svoj naravni pogum, da vam bo lažni strah lahko pomagal rasti, da ne bo obvladoval vašega življenja, ogrožal vašega zdravja in vam ropal veselja.

Namesto da bi vam povelja za svoja dejanja dajale misli lažnega strahu, se boste naučili prečistiti sporočila strahu tako, da boste delu sebe, ki ga avtorica imenuje »notranja lučka«, dovolili, da jih prevede.

Kaj se bomo naučili iz knjige?

Knjiga ima tri dele in vsak od njih je namenjen pogovoru z drugim delom vašega jaza. Prvi del nosi sporočilo vašemu kognitivnemu oziroma spoznavnemu umu.

V prvem poglavju prvega dela vas bo avtorica seznanila z nevroznanostjo in fiziologijo strahu, ki pojasnjujeta, kako se strah vzbujajoče misli pretvarjajo v fiziološke spremembe celega telesa.

V knjigi razpravlja tudi o tem, kako se strah in poškodba lahko polastita živčnega sistema in spodbudita samodejno sprožitev stresnega odziva, ki obide kognitivni um in se zasidra neposredno v limbični sistem ter povzroča fobije, posttravmatski stres in druge psihološke motnje, ki lahko zahtevajo strokovno pomoč, da jih premagamo.

V drugem poglavju prvega dela se bomo sprehodili po znanstvenih podatkih, ki dokazujejo, da strah povečuje tveganje za razvoj skoraj vseh bolezni, še posebej pa za največjega ubijalca sodobnega sveta – srčno bolezen.

Odkrili boste, da nenadzorovani strah skrajšuje življenjsko dobo in povzroča telesno trpljenje. Spoznanje, da neobrzdan strah povečuje nagnjenost k bolezni, vas lahko spodbudi, da se odločite in ugotovite, kako bi strah spremenili v zdravilo za telo, um in dušo.

Prvi del bo zadovoljil potrebo vašega kognitivnega uma, da bi razumeli, zakaj lažni strah ne sme več upravljati z vašim življenjem in zakaj mu morate dopustiti, da vas začne spreminjati.

Drugi del je namenjen vaši intuiciji. Pokazal vam bo, da je mogoče živeti tudi drugače in da je v vaši moči, da to storite.

Spoznali boste štiri strah vzbujajoče predpostavke, štiri vrste omejevalnega prepričanja, iz katerega izvirajo številni lažni strahovi. Razpravljali bomo, kako bi te vrste omejevalnega prepričanja spremenili v štiri resnice za razvijanje poguma. Na koncu vsakega poglavja drugega dela so tudi vaje za razvijanje poguma, da boste z njihovo pomočjo te resnice lažje uporabili v resničnem življenju.

Če boste svoj pogled na svet odmaknili od splošnega kulturnega pogleda na svet, kjer prevladujejo štiri strah vzbujajoče predpostavke, in jih zamenjali s štirimi resnicami za razvijanje poguma, si boste utrli pot do pravilnega odnosa do negotovosti in razvijanja zdravega odnosa do izgube.

Spoznali boste, da je negotovost polna možnosti in da je izguba lahko prehod v rast.

V tem se skriva resnično zdravilo.

V tretjem delu vas bo avtorica povabila, da svoj kognitivni um združite s svojo intuicijo in tako poskrbite za bolj osebni preobrazbeni proces. Ustvarili boste svoje zdravilo za strah, začrtali svojo pot za razvijanje poguma, osvojili šest korakov do negovanja poguma in svoji notranji lučki dovolili, da vam napiše recept za pogum, da boste lahko začeli blagoslavljati svet s svojo bleščečo svetlobo.

Ta proces ni hitra rešitev; to je duhovno potovanje, ki zahteva čas, vajo, predanost, podporo, pogum, vero in dejanja globokega sočutja, tako do sebe kot do drugih boječih bitij, na katera naletite na svoji poti. Toda ta proces ne ponuja le obliža na rano, z njegovo pomočjo se resnično zacelite.

O avtorici knjige:

Dr. Lissa Rankin, s knjigo Z umom nad medicino najbolj prodajana avtorica časopisa New York Times, je zdravnica, avtorica, govornica in ustanoviteljica Inštituta za celostno medicino, programa za usposabljanje zdravnikov in drugih izvajalcev zdravstvenih storitev.

Zavzeto raziskuje, zakaj so ljudje zdravi, kaj povzroča nagnjenost k boleznim, kako bi lahko zdravilci bolje poskrbeli za svoje bolnike in kako bi lahko bolniki bolje skrbeli zase.

Njen cilj je, da bi izboljšala zdravstveno oskrbo, pomagala bolnikom, da bi imeli dejavnejšo vlogo pri zdravljenju, da bi se od avtohtonih kultur naučila nenavadnih metod zdravljenja in spodbudila zdravstveno industrijo, da teh čudežev ne bi zavračala, temveč bi olajšala njihovo sprejemanje. Zelo jo zanima tudi, kako se duhovna rast prenaša v telesno zdravljenje in kako prebujajoča se kolektivna zavest zdravi vse nas.

Več lahko izveste na spletni strani LissaRankin.com.

Povzetek po knjigi pripravila: Mirela Smajić

Primus Press

Lissa Rankin
Ozdravimo strah
Založba Gnostica

Več o knjigi Ozdravimo strah
Lissa Rankin, Z umom nad medicino

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.