10. 5. 2021, 10:32

Presenetljivi rezultati študije glede pomena objema na zdravje posameznika

profimedia

Lahko objem ublaži tesnobo in stres? Ameriški znanstveniki poznajo odgovor.

Ekipa znanstvenikov iz Univerze Severne Karoline je pod drobnogled vzela vpliv objema na posameznika in njegovo zdravje.

Med sodelujočimi je bila skupina žensk, starih med 20 in 49 let, ki so bile v romantičnem razmerju že vsaj pol leta.

Najprej so, skupaj s partnerjem, izpolnile vprašalnik, v katerem so morale odgovoriti, kako pogosto se objemata, držita za roke ... Nato so vsak posamezni par opazovali (in merili raven oksitocina, krvni tlak in bitje srca), ko sta gledala romantičen video, med pogovorom drug z drugim in se objemala.

Kasneje so partnerja razdvojili, ženskam pa so postavili izziv (in jih torej izpostavili stresu), da pripravijo poročilo o nekem dogodku, ki jih je zadnje čase vznemirjal. Tudi tokrat so sproti merili ravni oksitocina in spremljali ravni krvnega tlaka ter bitja srca.

Izkazalo se je, da so ženske imele praviloma višje ravni oksitocina, nižji krvni tlak in bolj umirjeno bitje srca v fazah pred intimnim in bližnjim kontaktom s partnerjem (zaradi pričakovanja in vzburjenja).

Ženske, ki so se v razmerju pogosteje objemale s partnerjem, so imele višje ravni oksitocina, raziskovalci pa so odkrili tudi, da je prav ta hormon tisti, ki je neposredno povezan z objemom in nižjim krvnim tlakom.

"Visok krvni tlak je ključen pri razvoju kardiovaskularnih bolezni, naši rezultati pa pojasnjujejo, zakaj ljudje s čustveno podporo partnerjev redkeje zbolevajo za tovrstnimi obolenji. Ljudje, ki jim tega hormona manjka, se redkeje smejejo, pogosto so osamljeni in raje delajo v poklicih, v katerih delajo samostojno in ne z ekipo. Ženske, ki jim manjka tega hormona, tudi težje dosežejo orgazem, medtem ko moški, ki jim manjka tega hormona, težje vzpostavljajo globoke partnerske odnose."

Znanstveniki so še razkrili, da je prav oksitocin tisti, ki znižuje ravni kortizola, t.j. stresnega hormona.

Vir: health.harvard.edu

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.