15. 3. 2022, 17:28

Anketa razkriva: tretjina žensk se na zmenkih vede popolnoma drugače kot sicer - uganete zakaj?

Profimedia

Mednarodna analitična skupina YouGov je v sodelovanju s platformo za iskanje zmenkov Bumble izvedla zanimivo anketo, ki je razkrila, da vsaka tretja ženska spremeni svoje vedenje na zmenku - vse z enim zelo preprostim namenom.

V anketo je bilo vključenih več kot 2000 odraslih, izkazalo pa se je, da čeprav večina moških in žensk verjame v enakost partnerjev v odnosu, se mnogi v sklopu zmenkov še vedno podrejajo bolj tradicionalnim spolnim vlogam in konvencijam.

Moški so prepričani, da morajo na zmenku prevzeti vodilni položaj, ženske pa predvsem skrbi, da se ne bi uspele ustaliti, preden so, kot so se izrazile v anketi, »prestare«.

Več kot polovica vprašanih (52 odstotkov) pravi, da so zaradi uveljavljenih pričakovanj, kako naj se ženske in moški vedejo na zmenkih, manj zvesti svojim načelom in prepričanjem, 51 odstotkov pa ob tem še doda, da je s prilagajanjem tem pričakovanjem zmenkarjenje preprosto manj stresno.

Anketa je še pokazala, da moške bolj kot ženske skrbi pomanjkanje seksualnih izkušenj, 18 odstotkov pa jih je odgovorilo, da jih skrbi tudi, da bi jih partnerka na zmenku obsojala zaradi števila preteklih seksualnih partneric.

62 odstotkov vprašanih žensk je še prepričanih, da se od njih pričakuje, da se na zmenku ne izkažejo za preveč navdušene, da ne dajo vtisa, da si preveč želijo bližine oziroma odnosa ali pa, da so obupane. Enako je odgovorilo tudi 40 odstotkov moških.

Se je pa v anketi razkrilo tudi, da kar 33 odstotkov žensk na zmenkih popolnoma spremeni svoje vedenje. Kot so razkrile, to počnejo zato, da se moški potem ob njih počuti močnejši, posledično je bolj sproščen.

Strokovnjaki na podlagi teh podatkov izpostavljajo relativno nov termin: 'razlika v romantiki' oz. 'romantični razkol', ki se ga v praksi začuti recimo takrat, ko osebi pošljemo sporočilo in nas potem skrbi, da bi izpadli preveč zagreti, premalo izkušeni, prestari ali bili kako drugače obsojani.

Platforma Bumble zato preko te ankete poziva svoje uporabnike, da naj imajo v iskanju zmenkov odprte pogovore tudi o tej razliki v dojemanju romantike, prav tako pa o vedenju v odnosih in kaj od parterjev pričakujejo.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.