8. 2. 2022, 12:06 | Vir: STA

Brezalkoholne žgane pijače Vera Spirits iz Ljubljane v svet

Hina/STA

Dobro leto od prihoda na trg je proizvajalec brezalkoholnih žganih pijač Vera Spirits prisoten v 15 državah po svetu, cilji pa so veliki. Lani so v podjetju iz Ljubljane napolnili več kot 10.000 steklenic, letos načrtujejo rast za vsaj 300 odstotkov. V petih letih naj bi bili zreli za prevzem s strani večjih igralcev iz sveta alkohola.
 

Podjetje Vera Spirits sta ustanovila Luka Nagode in Urška Dvoraček, ki sta leta 2019 z namenom proizvodnje džina in ruma v Ljubljani vzpostavila destilarno, nato pa se hitro preusmerila v inovativno proizvodnjo izključno brezalkoholnih žganih pijač. "Za brezalkoholno pot smo se odločili, ker nam je predstavljala izjemno vznemirljiv izziv," je pojasnil Nagode in dodal, da za zabavo, druženje in okusne pijače ne potrebujemo vedno alkohola.

V zadnjih letih je trg brezalkoholnih pijač zabeležil visoko rast, pri čemer so najprej prednjačili ponudniki piva, vse bolj priljubljen svetovni trend pa postajajo tudi brezalkoholne žgane pijače, kakršne izdelujejo v destilarni Vera Spirits.

Na trgu so prisotni od konca leta 2020, lani so napolnili in prodali več kot 10.000 steklenic in ustvarili 15.000 evrov prihodkov. Letos naj bi se prodaja povzpela na 40.000 steklenic, v dveh letih na vsaj 100.000, v petih letih pa na 250.000. "Takrat bomo zreli za prevzem s strani večjih igralcev iz sveta alkohola, ki se spogledujejo z razširitvijo portfelja na brezalkoholne pijače za odrasle," je povedal Nagode.

Podjetje s petimi zaposlenimi, ki naj bi se jim letos pridružili še trije novi sodelavci, je trenutno s svojimi izdelki navzoče v 15 državah po svetu. Najprej so se odločili za vstop v države, kjer je trg že vzpostavljen in potrošniki do določene mere poznajo tovrstne izdelke, je pojasnil Nagode in naštel Avstralijo, ZDA, Kanado, Novo Zelandijo ter nekatere evropske države, kot so Španija, Nemčija in Danska.

Odzivi iz tujine so bili odlični in zdaj svoje moči intenzivneje usmerjajo tudi na slovenski trg, kjer so lani ustvarili polovico vseh prihodkov. Trenutno so brezalkoholne žgane pijače Vera Spirits na voljo v spletni trgovini e.Vino, pri trgovcu E.Leclerc in v nekaterih prodajalnah Spar ter na njihovi spletni strani.

Čeprav je proizvodnja podobna kot pri klasičnih žganih pijačah, gre vseeno za nove postopke, zato sodelujejo tudi z znanstveniki. Z združevanjem znanja, izkušenj in želje po eksperimentiranju jim je uspelo doseči harmonijo med aromami ter ustvariti brezalkoholne destilate, ki se po okusu lahko postavijo ob bok originalnim žganim pijačam, pravijo v podjetju.

V letu 2022 se nameravajo osredotočiti na šest najbolj donosnih trgov iz lanskega leta in tam poskušati utrditi in povečati svojo prisotnost. "Pridobiti lokalnega distributerja ni dovolj, treba ga je opolnomočiti in ga poleg vsebine, ne samo izdelkov, tudi finančno podpreti, da je distributer lahko uspešen. Veseli smo, da je eden teh trgov ZDA," je dejal Nagode.

Pohvalijo se lahko tudi že z nekaterimi osvojenimi priznanji. Lani so prejeli odličji na ameriškem ocenjevanju Beverage Testing Institute in južnoafriškem ocenjevanju Aurora International Taste, letos pa so prejeli že tri medalje revije The Spirits Business, ki je posvečena izključno žganicam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.