24. 6. 2020, 05:57

Če počnete kaj od tega, potem sabotirate svoje življenje!

Shutterstock

Veste, da se mora v vašem življenju nekaj spremeniti in imate moč, da to tudi naredite. Vse preveč pogosto pa se ujamete v vzorce in samodestruktivne misli, ki vam preprečujejo lepše življenje. Prenehajte biti sam svoj največji sovražnik!

Če počnete kaj od naštetega, potem si sami ovirate pot do bolj srečnega življenja, ker globoko v sebi morda mislite, da tega niste vredni. Ko se teh stvari zaveste, ste že naredili korak proti spremembi ... čas je, da odmislite strah in si zgradite življenje, ki se ga boste veselili in na katerega boste ponosni.

Preberite, s čim je treba takoj zdaj prenehati:

1. Negativna čustva vam dajejo neprijetne občutke in krivdo iščete vsepovsod drugje, namesto v sebi.

2. Odlašate s stvarmi, ki si jih želite početi, ker je v vas globoko zakoreninjen strah, da ste že prepozni, da niste dovolj dobri in da je že dosti drugih, ki so v tem boljši od vas.

3. Kar naprej si predstavljate ljudi, ki so vam v preteklosti zbijali moralo in motivacijo, čeprav ste se trudili in bili morda celo zelo uspešni v neki stvari. To zdaj vpliva na način, kako si postavljate cilje, kar pa ni zdravo, saj vas slabe reakcije iz okolja lahko povem paralizirajo – nihče ni vreden tega, da vam ubije sanje!

4. Primerjate se z ljudmi, za katere se vam zdi, da imajo 'lažje' življenje od vašega.

5. Zapravljate čas z razmišljanjem o tem, kaj vse so že dosegli drugi, namesto da bi se posvetili oblikovanju življenja, ki si ga želite in zaslužite. Strah vas je, da nikoli ne boste enako dobri kot tisti, po katerih se zgledujete ali jim celo zavidate.

6. Ne morete si pomagati, da ne bi nehali obsesivno primerjati, koliko so bili stari (oziroma koliko mlajši), ki so v življenju po vaših merilih že veliko dosegli. Zavidate jim in to vas zavira pri lastnem napredku. Starost je samo številka!!!

7. Kar naprej se dajete v nič, saj ste prepričani, da ste premalo nadarjeni in da si ne zaslužite uspeha.

8. Vaše misli vas utrujajo, namesto da bi vas motivirale.

9. Jezni ste nase, ker ste v nečem neizkušeni. Hočete biti kar takoj najboljši, čeprav je jasno, da to ni mogoče.

10. Prepričani ste, da boste lažje premagali občutke manjvrednosti, če si boste zastavili več težkih ciljev, ne da bi sploh premislili, ali so pravi za vas.

11. Krivite se za napačne odločitve v preteklosti.

12. Samodestruktivne misli vas držijo v začaranem krogu in bolj ko se jim posvečate, globlje tonete.

13. Spite preveč ali pa premalo. Jeste preveč ali premalo. Preveč delate ali pa prepogosto obiskujete zabave. V vašem življenju ni ravnovesja, zato ste pogosto razdraženi, preveč izčrpani ali pa povsem lenobni.

14. Ne upate si izraziti svojih občutkov, ker se bojite, da vas bodo ljudje zavrnili.

15. Imate dolg spisek izgovorov, zakaj se ne morete lotiti stvari, ki bi vaše življenje izboljšale.

16. Vse, kar dosežete, se vam zdi ničvredno, ker podzavestno verjamete, da ste zguba oziroma da so vaši neuspehi tisti, ki kažejo, kdo v resnici ste.  

17. Niste sposobni opaziti napredka, saj se vedno počutite kot na dirki, kjer je cilj preveč oddaljen in ste že vnaprej prepričani, da ga ne boste dosegli.

18. Preveč se osredotočate na slabe stvari okoli sebe, kar vas še bolj onesrečuje in izčrpava, zato vam naposled zmanjka časa za tisto, v čemer uživate.  

19. Mislite, da se ne boste nikdar zares vzljubili, zato se vam zdi vsak trud odveč.

20. Tako zelo ste zaverovani v misel, da niste dovolj dobri, da se na vse pretege trudite dokazati obratno – toda namesto, da bi se sprejeli, se počutite še slabše in naposled izgubite vsakršno motivacijo.

21. Kar se tiče samodiscipline, ste bodisi prestrogi do sebe bodisi totalno apatični. Skačete med dvema ekstremoma in rezultat je v občutku, da ste ujeti.

22. Ne dovolite si počitka. Če dlje časa sedite, vas začnejo prevevati negativne misli, ki vas izčrpajo bolj, kot če bi bili fizično aktivni.

23. Prepričani ste, da je srečno življenje rezervirano za tiste, ki so bolj pametni, bolj lepi, bolj nadarjeni, bolj bogati, bolj … Ker vas je strah sprememb, se izogibate vsem priložnostim, da bi svoje življenje zasukali v novo smer. Na ta način ne morete rasti.

24. Vpeti ste v vzorec, da je že prav tako, kot je in v glavi vam odmeva misel: ''Kdo pa misliš, da si, da si želiš to in to?''

25. Vse odločitve sprejemate na podlagi izkušenj iz preteklosti, ki so bile povečini negativne, zato vse, česar se lotite, zelo hitro obsodite na propad.

26. Na začetku se zaletite z vso silo (naj gre za osebne ali poslovne zadeve), kar naenkrat pa motivacija pade in potem se počutite kot prevarant/ka. Prepričani ste, da vam uspeh ni namenjen.

27. Globoko v sebi veste, da imate moč spremeniti tisto, kar vas onesrečuje, a vas strahovi in dvomi vlečejo nazaj. Zataknjeni ste v svoji zgodbi sanjarjenja, nimate pa poguma, da bi se zagrabili bika za roke.

Preberite še, kako prevzeti nazdor nad lastnim življenjem!

Vir: Aktivni.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.