R. K. | 10. 3. 2023, 06:00

Dan mučenikov: bi se morali moški odpovedati lulanju stoje? (objavljamo razloge)

Profimedia

Če ste prepričani, da je sedenje na školjki izključno v domeni žensk, naj vam zaupamo besedo "Sitzpinkler", s katero Nemci označujejo moškega, ki malo potrebo opravlja sede.

Razlogi, zakaj nekateri moški malo potrebo opravljajo sede, drugi pa bi o tem morali vsaj premisliti, so različni. Prevladuje predvsem tisti higienske narave, pri starejših moških pa lulanje v sedečem položaju priporočajo celo zdravniki.

Številni moški so prepričani tudi, da se med opravljanjem potrebe na tak način lažje sprostijo - natančno ciljanje in trud, da bi poškropili čim manj okolice, sta namreč lahko tudi precej naporna. Še posebej, če potrebo opravljamo zjutraj, ko smo se ravnokar zbudili.

Ko stranišče zaudarja

Higiena je za marsikaterega moškega najpomembnejši razlog, da so spremenili svoje navade. Znanstveniki so namreč ugotovili, da se zaradi večje hitrosti curka pri lulanju stoje kapljice odbijajo od straniščne školjke, pri tem pa poškropijo tako desko kot školjko, njeno neposredno okolico in celo steno. Odbije jih lahko tudi do en meter.

Profimedia

Da to drži, nemalokrat priča tudi neprijeten vonj, ki se širi v neposredni okolici stranišča, čeprav prostor redno čistimo. Pri bolj malomarnih moških, ki robov školjke ne pobrišejo takoj po uporabi, pa se lahko pojavijo celo rumeni madeži.

Večji pretok urina

Zdravniki so ugotovili tudi, da lulanje sede pozitivno vpliva na zdravje starejših moških, ki imajo povečano prostato. Ta namreč lahko poslabša pretok urina, zastajanje urina v mehurju pa lahko povzroči vnetja ali kamne. Slabšemu pretoku urina se je najlažje izogniti tako, da se med opravljanjem male potrebe usedemo.

Tudi mlajši moški, ki nimajo težav s povečano prostato, imajo pogosto občutek, da lahko 'vse' spravijo iz sebe šele, ko so se usedli. Razlog boljša uporaba trebušnih mišic med sedenjem, piše Thrillist.

Profimedia

Trenutek sprostitve

Moškim, ki so ves čas zaposleni, pa lahko kratek odmor za stranišče lažje predstavlja tudi dejanski odmor, če se usedejo in se za trenutek sprostijo ter si ob tem tudi v resnici nekoliko oddahnejo od napornega dneva. Dodatna prednost je, da bo zaradi manj močnega curka opravljanje potrebe tudi manj hrupno in s tem manj moteče za ostale sostanovalce.

Za obzirnost vam bodo zagotovo še posebej hvaležni, če potrebo opravljate ponoči, ko ostali prebivalci spijo ali pa živite v manjšem stanovanju, ki ima 'tanke' stene.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.