K. M. | 6. 5. 2022, 07:00

Danes obeležujemo poseben dan - veste katerega?

Simon Maage | Unsplash

Čeprav se zdi, da je vsak dan posvečen neki trivialni stvari, se ob tem lahko vsaj malo zamislimo nad tem, kaj se dogaja v današnji družbi. 

Vsako leto 6. maja obeležujemo mednarodni dan brez diet, ki praznuje sprejemanje lastnega telesa, vključno s sprejemanjem postav močnejših in različnih oblik. Ta dan je posvečen tudi promociji zdravega načina življenja s poudarkom na zdravju vseh ljudi, ne glede na velikost in obliko, ter ozaveščanju o možnih nevarnostih diet in verjetnosti (ne)uspeha le-teh. Prvič so ta dan obeležili leta 1992 v Veliki Britaniji, simbolizira pa ga svetlomodra pentlja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TRACEUS project (@trace_us)

Cilji vsakoletnih kampanj so:

- ukiniti idejo "popolne" oblike telesa;
- dvigniti zavedanje o diskriminaciji zaradi teže, pristranskosti zaradi velikosti in maščobofobiji (ang. fatphobia);
- razglasiti dan brez diet in obsedenosti glede telesne teže;
- predstaviti dejstva o shujševalni industriji s poudarkom na neučinkovitosti komercialnih diet;
- opozoriti na žrtve motenj hranjenja in operacij za izgubo telesne teže ter
- končati vsakršno drugačno obravnavo oseb zaradi teže.

Problem družbenih omrežij

Na sprejemanje lastne podobe v zadnjih letih zagotovo vplivajo tudi filtri na družbenih omrežjih, ki omogočajo takojšnje polepšanje našega videza glede na trenutne trende in lepotne standarde. Poleg tega si na telefon lahko naložimo množico brezplačnih aplikacij za urejanje fotografij, s pomočjo katerih lahko vsak v nekaj minutah preuredi svojo postavo in izgled. Ena od "žrtev" teh programov je zagotovo pevka Madonna, ki je v vsakdanjem življenju zagotovo ne bi prepoznali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

Problem medijev

Standardi lepo se ne oblikujejo le na družbenih omrežjih s pomočjo všečkov, pač pa te postavljajo tudi mediji. Zagotovo se vsi spomnimo oddaje The Biggest Loser, ki je iz Amerike prišla tudi v Slovenijo, v kateri so se tekmovalci posluževali nezdravih restrikcij vode in hrane, da bi se znebili "odvečnih" maščobnih oblog. Ker pa je bil seštevek vadb in diet neučinkovit, večina po koncu šova ni obdržala končne teže. Med njimi je bila tudi Indira Ekić, ki je po koncu oddaje pridobila nekaj kilogramov, a zdaj na svojem instagramu promovira sprejemanje lastnega telesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Indira Ekic (@indiraekic)