21. 5. 2021, 09:56

"Delo od doma prinaša tako prednosti kot pasti," svari psihologinja Eva Boštjančič

profimedia

V intervjuju za MMC RTV Slovenija je o delu na domu, ki ga je pandemija vsilila tudi tistim, ki ga doslej niso poznali, spregovorila psihologinja Eva Boštjančič.

V intervjuju je psihologinja med drugim povzela glavne prednosti in nekatere negativne plati dela od doma:

"Prinaša pa delo od doma tako prednosti kot pasti. Med prednostmi je gotovo prihranek sredstev za prihod na delo in s tem manjši ogljični odtis, ki ga puščamo na okolju. Prihranimo tudi čas, ki ga sicer porabimo, da pridemo na delovno mesto, in ga porabimo za kaj drugega. Delo od doma je po navadi tudi bolj sproščeno, ni potrebe po brezhibni urejenosti (tu pri sestankih na daljavo je videz pogosto bolj sproščen), odmore si lahko določamo sami. Tako se omenjata večja fleksibilnost in zadovoljstvo zaposlenih, ki naj bi bili "doma" bolj produktivni in delovno uspešni.

Hkrati pa se razkrivajo tudi negativne strani. Tako imajo nekateri težave z razporejanjem delovnega časa oziroma težave z usklajevanjem med delom in prostim časom in zaradi občutka, da so premalo naredili, delajo ves dan. Pojavljajo se občutki, da morajo biti ves dan, tudi po koncu "uradnega delovnika", dosegljivi po elektronski pošti, občutki, da ne vedo natančno, kaj se v službi (ker niso tam) v resnici dogaja, torej občutki izoliranosti in osamljenosti. Poleg tega zaposlenim manjkajo tudi neformalni stiki s sodelavci ob druženju na malici in kavi.

Ker večina zaposlenih, ki so v delo od doma prisiljeni, nima domače pisarne in posebnega prostora za delo, so njihove "pisarne" pogosto dnevne sobe, spalnice ali kuhinje, kjer so pogosti tudi moteči dejavniki, ki vplivajo na učinkovitost dela. Ovire so lahko tudi tehnične, saj številni zaposleni nimajo dovolj znanja, da bi lahko sami reševali zagate zaradi morebitne okvare na tehnologiji ali sistemu."

Več o tem, kako je tekom pandemije delo od doma postalo nova realnost, ki se je je večina zaposlenih navadila do te mere, da danes že govorimo tudi o problematiki vračanja na delovno mesto, pa v intervjuju na MMC RTV Slovenija: Delo od doma: Fizično vračanje na delo je "nova" situacija, ki lahko povzroča tudi stiske

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.