N.Z. | 16. 6. 2020, 15:31

»Dokler ni doletelo mene, se nisem ubadal s tem, kaj je delo v splošno korist«

profimedia
»Dokler ni doletelo mene, se nisem ubadal s tem, kaj je delo v splošno korist« (foto: profimedia)

Jurij Kunaver se je za Kralje ulice pogovarjal z osebo, ki opravlja delo v splošno korist (DSK) v eni od slovenskih invalidskih organizacij.

Sogovornik, ki je želel ostati anonimen, je z naslednjimi besedami opisal, kaj pravzaprav je delo v splošno korist:

»Moram reči, da se, dokler ni doletelo mene, nisem nikoli preveč ubadal z vprašanjem, kaj to je. Do konca samega sodnega postopka o tem nisem nikogar spraševal. Niti odvetnika. Niti pogooglal nisem. Še sedaj nisem o DSK prebral nič. Z odvetnikom nama je bilo važno le eno: ne v zapor. Zame je bilo opravljanje DSK enako kot opravljanje javnih del ali prostovoljstvo: pomoč v domovih, vrtcih, šolah, opravljanje storitev, za katere si usposobljen v javnih ustanovah ali organizacijah … Bistvo: spati doma. Prijateljičina mama je bila obsojena na 600 ur DSK zaradi prometne nesreče in je to delo opravila kot ’prostovoljka’ v domu upokojencev, kjer je bila oskrbovanka tudi njena prijateljica. Pomagala je pri oskrbi in kratkočasenju uporabnikov (ne pri negi). DSK je alternativa zaporni kazni, izrečena za dobo do dveh let. Ne poznam pa omejitev, če kakšnih kaznivih dejanj ne smeš odslužiti z DSK. Delo opravljaš v instituciji, ki ti jo dodeli probacijska služba (prej centri za socialno delo). Kaj to je, niti ne vem. Kot služba. Nisi v zaporu. Ne prekinjaš zaposlitve. DSK lahko opravljaš poleg službe. Vse ure je treba opraviti z odločbo določenega datuma, sicer se vsaki dve neoprabljeni uri spremenita v dan zapora. 30 neopravljenih ur se tako pretvori v 15 dni zapora.«

Celoten intervju si lahko preberete v Kraljih ulice, maj/junij 2020.

Časopis, ki je za časa epidemije izhajal le v spletni obliki, brezplačno pa je bil dostopen na Facebook profilu Kraljev ulice, vas v tiskani obliki ponovno čaka pri vaših uličnih prodajalcih.

   

Društvu Kralji ulice lahko pomagate tudi:

  • Društvo Kralji ulice, Pražakova 6, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0510 0801 2105 010 (A Banka),
  • BIC banke: ABANSI2X, koda namena: CHAR, namen: donacija, sklic: SI99 (brez sklica).
  • SMS donacija: A1 in Telemach – na 1919 pošiljete sporočilo BREZDOMCI1 ali BREZDOMCI5 (1€ / 5€)
  • T-2 – na 1919 pošiljete sporočilo BREZDOMCI, s čimer donirate 1€
  • Telekom – na 1919 pošljete sporočilo BREZDOMCI1, s čimer donirate 1€

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.