Mnenje | 14. 3. 2022, 14:35

Dr. Åso Wikforss: "Nevednost se pojavlja v številnih oblikah."

profimedia

Dr. Åso Wikforss je profesorica teoretske filozofije na Univerzi v Stockholmu, ki na Švedskem vodi velik raziskovalni projekt z naslovom “Upiranje znanju", v katerega je vključenih 30 raziskovalcev z različnih področij, od filozofije in psihologije do politologije in komunikologije. S švedsko profesorico, ki je tudi avtorica knjižne uspešnice “Alternativna dejstva: O znanju in njegovih sovražnikih”, prevedene v 12 jezikov, je za N1 opravil daljši intervju novinar Staš Zgonik.

V izčrpnem daljšem intervjuju za N1 je med drugim povedala:

"Nevednost se pojavlja v številnih oblikah. Če nekdo ne razume znanstvene razlage podnebnih sprememb, tega ne moremo označiti za upiranje znanju, tukaj niso vključena čustva. Včasih je ustrezna obveščenost zgolj vprašanje sreče. Lahko imate srečo in ste izpostavljeni kakovostnim informacijam, lahko pa po spletu nesrečnih naključij obtičite v dezinformacijskem mehurčku, čeprav bi vas drugačne informacije lahko prepričale o spremembi stališč. Več kot 60 odstotkov volilcev ameriške Republikanske stranke je denimo še vedno prepričanih, da so bile zadnje predsedniške volitve ukradene, da bi v resnici moral zmagati Donald Trump. Za to sicer ni prav nobenega dokaza, a to prepričanje je med njegovimi volilci globoko zakoreninjeno. Se vsi upirajo znanju? Tega ne moremo vedeti. Nekateri med njimi verjetno zaradi svoje medijske diete niso imeli niti priložnosti, da sami presodijo o dejstvih na podlagi vseh dostopnih dokazov."

Celoten intervju z s švedsko profesorico Åso Wikforss, raziskovalko postresničnostne dobe in dezinformacij, avtorico knjižne uspešnice o "alternativnih dejstvih" in vodjo velikega raziskovalnega projekta z naslovom "Upiranje znanju", si lahko preberete na N1: “V diktaturi medije ugasnete, v demokraciji porušite zaupanje vanje”

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.