22. 9. 2021, 10:44

Dr. Robert Ličen: »Cilj življenja je precej preprost – biti zadovoljen v svojem življenju.«

profimedia

»Naša naloga ni, da tekmujemo z drugimi, ampak sami s sabo. Da vsak dan postajamo boljša različica samega sebe, boljši in hkrati bolj zadovoljen človek.«

Dr. Robert Ličen ima za seboj 30 let kariere kot manager, svetovalec, predavatelj, mentor, učitelj in trener v številnih podjetjih. Tekom svojega življenja se je srečal s številnimi ljudmi in tekom plodovite kariere delal s še več njih, med njimi so bili prav tako managerji, vodje in podjetniki. Ko se je nedavno tega zazrl nazaj na svojo poslovno in življenjsko pot, je spoznal predvsem eno: da je vedno znova srečeval le dve vrsti ljudi.

»Prvi so s svojim življenjem zadovoljni, drugi ne – in slednjih je žal velika večina.«

Vsi tisti ljudje, ki jih je dr. Ličen prepoznal kot zadovoljne, je odlikovala naslednja kvaliteta: to so bili ljudje, ki so vedeli, da so si zadovoljstvo pridelali sami in da so za svojo srečo zatorej odgovorni sami.

Povsem drugače pa je z nezadovoljneži. Ti so krivce za svoje nezadovoljstvo praviloma iskali v drugih.

»Ko vprašaš slehernega človeka, kaj bi rad v življenju dosegel, običajno odgovori, da bi rad bil uspešen in srečen. Večina to zamenjuje z zadovoljstvom s svojim življenjem. Prav tako večina ljudi žal misli, da jim do sreče manjka samo še denar (poslovni uspeh) in bo sreča popolna,« v uvodnem poglavju svoje prve knjige Bodi najprej človek piše dr. Robert Ličen in nadaljuje: »Verjemite mi – kdor ima denar, se zaveda, da mu ta sam po sebi ne prinaša zadovoljstva, velikokrat ga celo zasužnji.«

A če uspeh in zadovoljstvo v življenju ne korakata nujno z roko v roki – še več, lahko se celo izključujeta -, kje so nezadovoljneži tega sveta ubirali svoje napačne bližnjice? Dr. Robert Ličen je prepričan, da so nekje na poti predvsem pozabili biti (in ostati) človek!

»Cilj življenja je precej preprost – biti zadovoljen v svojem življenju. Ko bomo odhajali s tega planeta, bomo odhajali z zavedanjem, da smo svoje življenje osmislili, da smo mu dali smisel in pomen, ali z zavedanjem, da smo celo življenje tekli za napačnimi cilji in da bomo za seboj pustili le nepomembne stvari, ki bodo drugim bolj v breme in napoto, kot v drag spomin na nas. Naša potovanja od rojstva do smrti so lepa in dragocena. To je čas našega življenja, čas našega bivanja na planetu Zemlja. Ta potovanja oblikujejo vzponi in padci, veselje in žalost, tudi trpljenje in bolečina … a vse to so vedno le orodja za pridobivanje našega znanja in življenjskih izkušenj. Znanja in izkušenj ne moremo dobiti brez potovanj. Če svoj čas vedno zapravljamo za to, da vsak dan delamo enake stvari, na enak način in z istimi ljudmi, žal ne pridobivamo ničesar, naše življenje, naš dragoceni čas pa odteka brez našega zavedanja.«

V želji, da bi še koga prebudil na njegovi poti obstoja za pomembno resnico, ki vodi do resničnega zadovoljstva, je dr. Robert Ličen spisal zgodbo s štiriindvajsetimi poučnimi poglavji, s katerimi je želel povabiti k razmišljanju o naših osebnih odnosov in lastnih življenjih in to simbolično skozi 24 ur na dan.

Priporočila v branje!

Knjiga dr. Roberta Ličena Bodi najprej človek je prva od treh v seriji knjig, že ta hip pa vam je dostopna v spletni knjigarni Chiare.

Bodi najprej človek je knjiga, ki skuša osvetliti smisel in namen naših življenj, našega zadovoljstva v njem, zavedanja pomembnosti zdravih odnosom med ljudmi in njihove izgradnje, ter opozoriti na pomembnost etičnega delovanja vsakega posameznika posebej in družbe kot celote.

O knjigi so zapisali:

  • »Avtor nam s svojo knjigo pomaga preskočiti ovire na katere naletimo na svoji življenjski poti. Toplo priporočam branje knjige, kjer se nam zgodbe kot koščki mozaika na koncu združijo v celoto in podajo odgovore« - Boris Zevnik, vodja Kadrovske službe, CVS Mobile d.d. »
  • »Robert Ličen je bil vedno, od kar ga poznam (in poznam ga že dolgo), najprej Človek ter šele potem manager, podjetnik, prijatelj…in prav ta njegova človeškost prežema njegovo prvo knjigo. V njej je veliko zelo uporabnih, zelo življenjskih in zelo Človeških zgodb in naukov. Z veseljem sem jo prebral in si nekaj domiselnih citatov tudi prilepil v pisarni.« - Emil Marinšek, podjetnik, Maremico d.o.o.
  •  »Knjiga bralca pritegne že pri prvem branju, a vendar bodo tisti, ki se bodo med njene platnice vračali večkrat, lahko v njej vedno znova našli prenekatere odgovore na aktualna vprašanja svojega vsakdanjika.« - Dr. Janez Kolar, Sinhro.center

  

Robert Ličen/Pegasus

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.