Vid Legradić | 24. 5. 2021, 10:09

Hud padec kriptovalut (kaj morate vedeti in kaj vam je storiti)

profimedia

Če ste eden od tistih, ki vlagate v digitalni denar, se ta trenutek skoraj zagotovo držite za glavo.

Največja kriptovaluta Bitcoin je nenadoma v drugi polovici prejšnjega tedna strmoglavil za 30 % in dosegel vrednost 24,631 EUR. Nato se je po trdem padcu nekoliko pobral, a mu še zmeraj ne kaže najbolje.

Enako se je zgodilo z drugimi digitalnimi žetoni. Ether je padel za 35 %, prav tako Ripple. Podobnim trendom so sledili tudi ostali. Za nekoga, ki ni del virtualne igre, se ti odstotki morda ne slišijo grozno. Toda če se izgube ponazorijo s številkami, hitro dobijo drugačno sliko.

Ob zadnjem poku mehurčka je vrednost 1 bitcoina padla iz skorajšnjih 53 tisoč evrov na 30 tisoč evrov.

Svet kriptovalut je igra. Najbolje ga je jemati tako. Toda kako igro igrati, da omilimo morebitne izgube?

Spremljanje novic in gibanj ostalih hranilcev vrednosti

Čeprav se svet kriptovalut rad razglaša za neodvisnega, to ne drži popolnoma. Posredno je odvisen od prav vsake spremembe v svetu. Vsakovrstni dogodki vplivajo na vlagatelje, ki poganjajo vrednost digitalnega trga.

Nedavno strmoglavljanje vrednosti je v večini povzročila Kitajska s svojo odločitvijo, da prepove finančnim in bančnim institucijam trgovanje z digitalnimi valutami in žetoni (z izjemo prihajajočega virtualnega yuana). To je bila vest. Lahko rečeno, težje storjeno. Pa vendar. Če bi bili z njo pravočasno seznanjeni in bi svoj vložek zamenjali za resničen denar 5 minut po objavi novice, bi ohranili svojo naložbo (ki je, če ste jo dolgo držali, lahko narasla tudi za več kot tisoč odstotkov, če govorimo o Bitcoinu).

Gibanje kriptovalut je odvisno tudi od gibanja cen zlata, dolarja, nafte, inflacije in tradicionalnih borz. Večja, kot je inflacija (npr. dolarja), bolj ugodno je za kriptovalute. Nižje, ko gre vrednost zlata, bolje je za Bitcoin.

Spremljanje družbenih omrežij

Del novega digitaliziranega sveta, ki se pravkar postavlja pred našimi očmi, so neizogibno družbena omrežja. Bodimo iskreni, če človek na njih ni prisoten, v delčku današnjega sveta ne obstaja. Tako lahko navaden čivk ameriškega predsednika ali Elona Muska zamaje takšne in drugačne vrste borz do temeljev. V izogib presenečenjem in v nabiranju znanja, ki ga deli virtualna skupnost, je vlagatelju v virtualne valute močno priporočljivo spremljanje širokega nabora družbenih omrežij.

Postavljanje cilja in izbrane digitalne valute

Svet digitalnih valut poganjata dve čustvi: pohlep in strah.

Celo merilniki katerega je trenutno več obstajajo (t. i. greed ali fear factor). Ljudje vlagajo denar na skupen digitalni kupček in vrednost vložka raste. Ker se nikoli natančno ne ve, kdaj bodo vlagatelji svojo oplemeniteno naložbo 'potegnili' ven in zmanjšali digitalni kupček, obstaja velika verjetnost, da boste vrh, ko je vrednost največja, zamudili. Zakaj? Ker upate, da bo vložek še zrastel. Se podeseteril. Prej ali slej pride do padca. Marsikdo še po padcu upa na ponoven zagon vlaganja in ponovne rasti cen. Svojo naložbo obdrži na kupčku in čaka. Temu se reče v žargonu 'hodlanje'. Običajno se na dolgi rok vsaj malo splača. A veliko bolje je, če si postavimo ciljno vrednost vložka. Ko je ta dosežena, jo enostavno pretopimo v denar in zapustimo preostanek digitalnega kupčka (ter nekomu, ki v njem še drži svojo investicijo zmanjšamo njeno vrednost).

Seveda niso vse digitalne valute enake. Izjemno pomembno je poznavanje valute, v katero se vlaga denar, saj njena uporabnost narekuje njeno uspešnost po padcu trga. Žeton iz zgoraj opisanega kupčka bi lahko bil Dogecoin. Ether je uporaben kriptožeton, ki se uporablja za ustvarjanje novih digitalnih protokolov (t. i. smart contracts). Ripple in Stellar Lumens bi lahko postala univerzalna posrednika plačil vseh mogočih valut (t. i. crossborder payments). Bitcoin postaja hranilec vrednosti in tako naprej.

Nakupne in prodajne meje

Pomembno je, da se naučimo uporabljati vse nakupno-prodajne možnosti, ki jih ponuja izbrana kripto menjalnica (borza, kjer se kriptovalute kupujejo in prodajajo). Bistvo zaslužka niso samo nakup, prodaja in trgovanje med različnimi kriptovalutami. V večini kripto menjalnic obstajajo možnosti postavljanja prodajnih in nakupnih mej ('limit buy in limit sell') ter vnaprejšnje programiranje nakupa po izbrani ceni. ('if executed'). Z dosledno rabo teh orodij in osnovnim poznavanjem gibanja cen se še tako hud padec kripto trga da preživeti.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.