8. 10. 2021, 10:08

"Spomnim se sošolcev, ki so bili pohvaljeni za vsak izdelek, nato pa kot odrasli niso bili vajeni kritik!"

Tamino Petelinšek/STA

Za MMC Slovenija so v podkastu Številke gostili ilustratorko Hano Stupica, ki prihaja iz družine ilustratorjev in slikarjev. Ilustratorki sta bili njena mama Marija Lucija in babici Marlenka, dedek Gabrijel pa je bil slikar. V daljšem intervjuju je med drugim spregovorila tudi o tem, kako gre (ali ne gre) spodbujati otroke, ki radi rišejo in likovno ustvarjajo.

Tako kot pri športnikih, ki se imajo za svoj uspeh zahvaliti kombinaciji ščepca nadarjenosti in ogromno dela, je tudi v umetnosti, je med drugim potrdila Hana Stupica. Starši, ki bi svoje otroke radi spodbudili v to smer, pa naj nikar ne zapadejo v past zgolj neprestane hvale. Iskreni pogovori in kritike, ki so na mestu, so v resnici dobrodošli

"Res gre za kombinacijo nadarjenosti in tega, kar se naučiš. Otroška risba je tako ali tako drugačna, kot je odrasla. Nekoč sem imela obdobje, ko sem risala princese in vampirje (smeh). Dobro je biti kritičen tudi kot starš. Spomnim se sošolcev, ki so edini v družini risali, zaradi česar so bili pohvaljeni za vsak izdelek, nato pa v odraslem obdobju niso bili vajeni kritik. Meni so kot otroku povedali, kaj ni v redu. Veliko smo listali Cicibana in Cicidoja, ki sta super reviji za opazovanje ilustracij, s čimer se naučijo lepih vizualnih podob. Z mamo sva se usedli za mizo in podebatirali, kako je kaj narisano. Otroku je treba predati kritičnost, zaradi tega sem sama postala kritična do svojih del. Vedno je lahko boljše. Enkrat pa se moraš znati ustaviti in dati od sebe nekaj, na kar si ponosen. Jasno je, da se na napakah učimo."

Vir: RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.