N.Z. | 5. 6. 2020, 16:05

Ironija: ko brexitovec Boris Johnson na otok vabi evropske delavce!

profimedia
Ironija: ko brexitovec Boris Johnson na otok vabi evropske delavce! (foto: profimedia)

Britanci so na družabnih omrežjih skočili v zrak, ko so slišali enega zadnjih govorov Borisa Johnsona, to je taistega politika, ki se je proslavil z reklom: Izpeljimo že ta Brexit (oz. Get Brexit Done).

Boris Johnson je v odgovor na vprašanje italijanskega novinarja Marca Varvella o tem, ali si migrantski delavci iz EU lahko obetajo vrnitev v Veliko Britanijo potem, ko bo umaknjen ukrep o karanteni, povedal:

»To, kar bi rad povedal svojim prijateljem Italijanom, je, da so Italijani, ki se želijo vrniti v Veliko Britanijo, dobrodošli. Tutti benvenuti! Pridite v London ali v Veliko Britanijo, vendar boste morali nekaj časa prebiti v karanteni. Vsi smo v karanteni že nekaj časa. Vem, da ni prijetno, ampak najprej moramo premagati virus. Seveda pa si vas še kako želimo nazaj.«

  • P.S. Tutti benvenuti po italijansko pomeni: vsi dobrodošli.

Izjava je v luči skorajšnjega sprejetja zakona o migracijah, ki svoboden pretok ljudi iz EU znatno omejuje, zdi precej nenavadna. Nekateri se sprašujejo, ali zelo verjetna gospodarska recesija, ki skoraj gotovo čaka Veliko Britanijo, morda ni načela tudi Johnsonova načela. Ali pa, se sprašujejo drugi, ni morda Johnson končno dojel, da so delavci iz EU pravzaprav nekaj dobrega za britansko ekonomijo.

Twitter, ki je znan po komentarjih ’brez dlake na jeziku’, je seveda postregel še z mnoštvom drugih pomislekov (in insinuacij).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.