14. 10. 2020, 15:26 | Vir: STA

Izobraževanje učinkovita rešitev za ohranjanje zaposlitve

Profimedia

Projekt Vključevanje oseb, ki so pred izgubo zaposlitve, v ukrepe na trgu dela (SPIN) se je v vzhodni kohezijski regiji izkazal za izjemno uspešnega. "Odgovarja ravno današnjemu času, ki zahteva nenehno prilagajanje," je na današnji predstavitvi projekta v Velenju povedala direktorica inkubatorja Invel Selma Filipančič Jenko.

Namen projekta, ki se financira prek Javnega štipendijskega, razvojnega, preživninskega in invalidskega sklada RS, je omogočiti osebam, ki so pred izgubo zaposlitve ali iščejo novo zaposlitev, vključitev na trg dela.

V prvi fazi se za vsakega posameznika pripravi individualni karierni načrt, na podlagi tega pa se mu ponudi izobraževanje. V dobrem letu izvajanja projekta so v vzhodni kohezijski regiji razvili že okoli 110 različnih izobraževalnih programov, ki se izvajajo na 29 različnih lokacijah.

"Lepota tega projekta je v tem, da se prilagodimo potrebam posameznika oziroma njegovega delodajalca," je povedala direktorica inkubatorja za razvoj podjetništva Invel, ki je vodilni partner projekta v vzhodnem delu države.

Doslej so vključili v projekt že več kot 1200 udeležencev

Prihodnje leto jih nameravajo še več. Večinoma gre za osebe, ki so v postopku odpuščanja z delovnega mesta ali pa zaradi prestrukturiranja njihovega delovnega mesta potrebujejo nova znanja. Pri pripravi izobraževalnih programov zanje sodelujejo tudi delodajalci, zato so res prilagojena bodoči zaposlitvi.

"Projekt je namenjen ranljivim skupinam na trgu dela in je dejansko padel na plodna tla, saj vključenim pomaga ohraniti ali najti zaposlitev," je izpostavila direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, preživninskega in invalidskega sklada RS Irena Kuntarič Hribar. Prepričana je, da bo projekt med drugim tudi okrepil zavedanje, da je ključ do uspeha vlaganje v znanje.

Po njenih besedah je za ta projekt, ki se izvaja med leti 2019 in 2022, na voljo za obe kohezijski regiji okoli štiri milijone evrov, od tega letos 1,6 milijona evrov. Vesela je, da so se izvajalci hitro prilagodili novim razmeram, ki jih je prinesel covid-19, saj so razvili tudi sistem izobraževanj na daljavo.

Pri izvajanju projekta med drugim sodeluje Zavod RS za zaposlovanje

Direktorica celjske območne enote Alenka Rumbak je izpostavila primer Steklarne Rogaška, kjer jim je ta projekt omogočil, da so hitro našli rešitve za delavce, za katere je bilo napovedano odpuščanje. "To je odličen primer preprečevanja dolgotrajne brezposelnosti, saj so ljudje oboroženi z novimi znanji opogumljeni v iskanje nove zaposlitve," je ocenila.

Izobraževanja v vzhodni kohezijski regiji trenutno izvaja 47 učiteljev, slušateljem pa je na voljo od 16 do sto ur izobraževanj, odvisno od potreb. Največ zanimanja je za učenje tujih jezikov, za delavce iz tujine tudi slovenščine. Veliko izobraževanj je tudi na temo računalniških znanj, komunikacijskih veščin, podjetništva in projektnega dela.

Projekt SPIN ima cilj, da vsaj 800 osebam izmed 3200 vključenih v državi omogoči ohranitev delovnega mesta oziroma lažji prehod v novo zaposlitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.