N.Z. | 13. 7. 2020, 13:20

Jack Dorsey doniral 3 milijone dolarjev za eksperiment z univerzalnim temeljnim dohodkom

profimedia

Šef Twitterja Jack Dorsey je doniral 3 milijone dolarjev koaliciji županov, ki si želijo v svojih mestih uvesti univerzalni temeljni dohodek.

Milijarder je svojo namero najavil že pred dnevi, ko je na Twitterju zapisal, da bo z zajetno donacijo okrepil fond 'Mayors for a Guaranteed Income—a project', ki je nastal pred dobrim mesecem na pobudo Michaela Tubbsa, 29-letnega župana Stocktona v Kaliforniji.

"Projekt vidim kot orodje, s pomočjo katerega bi bilo mogoče zmanjšati premoženjski razkorak, ublažiti sistemsko rasno in spolno neenakost ter ustvariti več ekonomske varnosti za družine," je tvitnil Dorsey.

Koalicija županov si želi v shemo zajamčenega dohodka za državljane v kar 15 ameriških mestih zajeti kar 7 milijonov Američanov.

Po trenutni zasnovi projekta, naj bi se državljanom mesečno izplačevalo denarna sredstva neposredno na njihov račun 'brez vprašanj, pogojevanj ali zahtevami po delovno aktivnem statusu'.

Številna mesta so se pozivu že odzvala, med njimi tudi Los Angeles, Newark, Pittsburgh in Seattle.

Eksperiment z zajamčenim dohodkom koalice županov tudi ni edini, ki je v teku onkraj luže.

Župan Stocktona je lani februarja v program garantiranega dohodka zajel 125 rezidentov mesta, ki odtlej prejemajo 500 dolarjev mesečno, program pa so podaljšali do leta 2021.

Nekaj podobnega se dogaja tudi v Jacksonu, Mississippi, kjer so s 1000 dolarji mesečno podprli temnopolte matere.

Mestne oblasti v Chicagu, Newarku in Atlanti pa so prav te dni naložili posebnemu delovnemu odboru, naj razišče finančni koncept zajamčenega dohodka, medtem ko v Milwaukeeju pravkar štartajo s svojo lastno pilotno študijo.

Koalicija županov projekt promovira z besedami: 'Več denarja v žepih ljudi pomeni večjo finančno varnost družin in več denarja v obtoku lokalne ekonomije' in dodajajo, kako pomembno je slednje v luči aktualne recesije zaradi negativnih posledic siceršnje zdravstvene pandemije.

In kako nameravajo svoj projekt financirati?

Zagotovljen državljanski dohodek naj bi izplačevali iz zdravstvenih fondov, v mislih pa imajo tudi 'vrnitev obdavčitve najbogatejših Američanov na raven, ki je veljala v 20. stoletju'.

Župani in mesta, ki so del projekta:

Ras Baraka, Newark, NJ; Steve Benjamin, Columbia, SC; Keisha Lance Bottoms, Atlanta, GA; Aja Brown, Compton, CA. Melvin Carter, St. Paul, MN; Jenny Durkan, Seattle, WA; Eric Garcetti, Los Angeles, CA; Robert Garcia, Long Beach, CA; Alex Morse, Holyoke, MA; Chokwe Antar Lumumba, Jackson, MS; William Peduto, Pittsburgh, PA; Adrian Perkins, Shreveport, LA, Satya Rhodes-Conway, Madison, WI; Libby Schaaf, Oakland, CA and Victoria R. Woodards, Tacoma, WA.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.