9. 6. 2021, 12:00

John Gray: "Prebujeni moški ni suženj biologije!"

profimedia

»Za fante in mlade moške, ki danes dozorevajo v može. Ste naša prihodnost, naše upanje in naš potencial.« - John Gray (Prebujeni moški)

Do zdaj so družbe preživele, ker so bili moški sposobni poskrbeti za družino tako, da so zatrli svoje potrebe. Za preživetje smo potrebovali fante in može, ki niso oporekali umiranju za svojo domovino, pleme ali družino.

Na tisoče knjig daje moškim nasvete za vzpenjanje po lestvi, kjer uspeh pomeni preživetje. Potreba po Prebujenem moškem izvira iz dejstva, da je priročnik, kako uspeti kot prebujeni moški, skoraj nasprotje priročniku »uspeh je preživetje«.

Pri zavesti, osredotočeni na preživetje, so namen in poslanstvo od zunaj opredeljevali starši, vera, strah pred izobčenjem ter neupravičenost do ljubezni in spoštovanja. V knjigi Prebujeni moški pa namen in poslanstvo bolj opredeljuje naša notranjost.

Veliko raziskav kaže, da med spoloma obstajajo biološke in hormonske razlike, ki določajo, da se moški in ženske drugače odzivajo na življenjske težave. Prebujeni moški ni suženj biologije. Zaveda se ravnotežja med moško in žensko energijo v sebi. Prebujeni moški se zaveda velike izbire različnih vlog. Zaveda se zgodovine in velikih sprememb v zadnjih nekaj letih. Na življenje se ne odziva le kot na dolžnost, ki jo mora izpolniti, temveč tudi kot na umetnost, ki jo bo ustvaril.

Ameriški politolog, aktivist in avtor sedmih knjig o moških in ženskih vprašanjih je v predgovoru zapisal, da je knjiga Prebujeni moški, v tem trenutku zgodovine človeštva izjemno pomembna, ker vodi moškega, da se poglobi vase ter odkrije svoj namen in poslanstvo; da je v stiku s svojimi čustvi tako, da mu ne narekujejo dejanj; da išče svojo pot in pri tem spoštuje zaveze, ki jih je med tem iskanjem sprejel.

Moška in ženska energija

Beseda »moško« se na splošno nanaša na odločno, zavzeto, ciljno usmerjeno, zbrano, navzočo naravo, ki zaupa v prihodnost.

Na Kitajskem moško energijo povezujejo z lastnostmi janga, v Indiji s Šivo, Jung pa jo je imenoval »animus«. Nasprotno pa je ženska energija povezana s sprejemanjem, nežnostjo, ljubeznivostjo in povezanostjo. Na Kitajskem žensko povezujejo z jinom, v Indiji jo poznajo kot Šakti, pri Jungu pa je to »anima«.

Skoraj vsi ljudje se biološko rodijo kot moški ali ženska, vendar pa danes strokovnjaki z različnih področij priznavajo, da imajo lahko moški in ženske dostop do moške in ženske energije. V mnogih pogledih odkritje pravega ravnotežja med tema energijama za nas kot edinstvenega posameznika določa, kako dobro se počutite v svoji koži in v svojem življenju.

Ravnotežje med moško in žensko energijo je odvisno od mnogih dejavnikov. Do neke mere ga določa genetika. Nekateri moški se preprosto rodijo z močno moško energijo. Pogosto so krepke postave, bolj poraščeni, odločni in nagnjeni k ukrepanju. Drugi, ki so prav tako moški, pa se rodijo z malo več ženske energije. Ti bolj opazijo lepoto svojega okolja, se bolj povezujejo in so občutljivejši na zelo različnih področjih. Enako velja za ženske. Nekatere so rojene z močnejšo žensko energijo, druge pa imajo več moške.

Vendar uravnoteženosti med moško in žensko energijo ne določajo samo geni. Nanjo močno vplivajo tudi pogoji v otroštvu. Če mati samohranilka na primer vzgaja majhnega dečka skupaj s še dvema ali tremi sestrami, se bo zaradi okolja, v katerem odrašča, bolj nagibal na žensko stran. Toda med odraščanjem, ko pride v najstniška leta in postane »pravi « moški, se lahko temu okolju tudi upre.

Prebujeni moški se zaveda naravnega značaja in lahko prepozna, kakšen se je rodil. Pozna svojo resnično naravo in ne vidi razloga, da bi jo zatiral. Zaveda se, da so nanj vplivali različni pogoji, in to mu daje tudi možnost zavestne izbire.

Njegova možatost ni samo samodejno sprejemanje njegove biologije ali različnih glasov, ki so mu govorili, kakšen mora biti. Postala je podobna umetniškemu delu: zavestno darilo svetu, ki mu dovoljuje biti to, kar je, se opreti na lastne sile in se povsem razdajati vsem, na kogar vpliva.

Prebujenost spremeni vse. Skoraj vse, kar lahko naredimo ali rečemo, bodo ljudje sprejeli različno glede na to, ali smo to storili samodejno ali zavestno.

Vzemimo za primer jezo. Ko se razjezimo, lahko hitro postanemo grdi in nasilni. Največkrat obžalujemo besede ali dejanja, ki smo jih izrekli ali naredili v jezi, in težko popravimo škodo, ki smo jo naredili. Toda to ne pomeni, da je izražanje jeze zmeraj uničevalno. Če smo bili zraven, ko je odrasel človek prizadel otroka, ali imeli priložnost ukrepati ob kakšni hudi družbeni krivici v svetu, bi bila lahko zavestno izražena jeza vaš največji prispevek. Razlika je v tem, da to storite zavestno.

Vse, kar damo zavestno in ne samodejno, se s tem zavedanjem spremeni.

Prebujeni moški ni boljši moški. Ni razvitejši ali popolnejši. Zagotovo ni bogatejši, bolj možat ali močnejši. Nima večjih mišic, bolj poraščenih prsi ali hitrejšega avtomobila. Izraz se uporablja za moškega, ki posveča nekaj pozornosti in zato tudi izbire izražanju svoje možatosti. Živi svojo umetnost in ne svoje samodejnosti.

profimedia
Dr. John Gray
Arjuna Ardagh
Prebujeni moški
Prevod: Mojca Seliškar
Založba Gnostica

Več v knjigi Prebujeni moški na povezavi: www.gnostica.si

Druge knjige avtorja Johna Graya:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.