Živa Avžner | 17. 5. 2021, 09:44

Kaj narediti, če se (tudi sredi korone) na svojem delovnem mestu ne počutite dobro?

Saša Boštjančič, ustanoviteljica in direktorica karierno zaposlitvenega portala Optius.com

osebni arhiv

Dobro počutje na delovnem mestu je danes ključnega pomena. Podjetja, ki spoštujejo svoje zaposlene in so jim ti največji kapital, ki želijo in znajo svoje sodelavce tudi ustrezno nagraditi, danes po večini nimajo težav s privabljanjem in zadrževanjem najboljših talentov.

Prihajamo v čase, ko se bo vse več organizacij bolj obračalo k posameznemu zaposlenemu in stopalo nasproti njegovim potrebam in željam, med katerimi vse bolj prednjačijo medsebojno zaupanje, ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter empatija.

Delovna mesta se bodo vse bolj personalizirala, saj prihajajo generacije, ki si tega želijo. Torej biti srečni na delovnem mestu.

Na prvem mestu je delovna klima

V posameznikovem delovnem okolju so na prvem mestu ljudje, s katerimi je ta v vsakodnevnem stiku.

»Pomembno je, kdo so vaši sodelavci, s katerimi preživite večino časa in kakšno vzdušje vlada v kolektivu,« pove Saša Boštjančič, ustanoviteljica in direktorica karierno zaposlitvenega portala Optius.com, ki uspešno deluje že enajsto leto.

Pomislimo - več kot tretjino dneva preživimo v službi, zato je še kako pomembno, da opravljamo delo, ki ga imamo radi, da v njem vidimo smisel, da smo zanj ustrezno plačani, imamo dostop do stalnega izobraževanja in najnovejših tehnologij. Vsekakor je pomembno, da imamo okoli sebe sodelavce, s katerimi se razumemo in si medsebojno pomagamo. In seveda srčnega vodjo, ki nas ne samo sliši, temveč tudi posluša.

»Najprej je smiselno, da pri sebi razmislite, zakaj vam delovno mesto ne ustreza več. Vam morda ne nudi dovolj izzivov, vam narava dela ne odgovarja, je delo prezahtevno ali se morda ne razumete s sodelavcem ali vodjo? V koliko lahko sami vplivate na spremembo, je smiselno razmisliti, kaj lahko naredite sami, da vam bo vaše delo zopet v veselje,« predlaga Saša. Hkrati poudari, da velik pomen nosi delovna klima. Takšna, v kateri smo sprejeti in se dobro počutimo.

Pogovorite se z vodjo

Vsekakor se je dobro pogovoriti z vodjo.

»Predlagajte nove ideje, predstavite predloge in vizijo svojega dela, v kateri se vidite v podjetju. Morda bodo predlogi pozitivno sprejeti in se bo vaše delo spremenilo ali morda tudi nadgradilo. V tem primeru morate nastopiti samozavestno in si seveda upati.«

Kako zopet vzljubiti svojo službo?

Ja, vsekakor obstaja možnost, da svojo službo zopet vzljubite (razen, če so razmere resnično nevzdržne).

»Če predvidevamo, da se nahajate v zdravem in vzpodbudnem delovnem okolju, kjer so možne spremembe, je tudi ponovna vzljubitev službe vsekakor mogoča. Razmislite, kaj bi vas dodatno veselilo in osrečevalo pri delu v trenutnem podjetju, kakšne spremembe in kateri koraki bi bili pri tem potrebni, kaj lahko naredite sami in kje se bo potrebno pogovoriti z vodjo ali sodelavci. Najprej je pomembno, da pri sebi izdelate plan, poiščete možne rešitve in kako se boste lotili situacije,« predlaga Saša.

»Ko imate izdelan plan, pojdite v akcijo in pričnite dajati pobude in ideje. Ne pozabite niti na konstruktivne kritike. Dober delodajalec namreč išče tisto nekaj več, vedoželjne, kreativne, pogumne sodelavce, iskrice v očeh in veselje do dela, ki ga opravlja,« doda Saša, ki je prepričana, da boste s takšnim zagonom svoje delo opravljali bolje in pravzaprav tudi lažje. Predvsem pa vas ob tem misel na menjavo službe vsaj nekaj časa ne bo več preganjala.

Saša vedno svetuje, da se povežete s sodelavci, ki jim lahko zaupate. Pomembno je, da imate tudi na delovnem mestu zaveznika, ki mu lahko v težkih trenutkih potožite, se mu izpoveste in seveda tudi od srca nasmejete.

Če res ne vidite rešitve, razmislite o menjavi službe

»V koliko ste že dlje časa nesrečni na delovnem mestu in ne vidite rešitve, da bi se lahko karkoli spremenilo, je smiselno razmisliti o menjavi delovnega okolja,« predlaga Saša.

»Menjava službe je postala nekaj vsakdanjega in se ne dogaja več tako redko, kot se je v obdobju naših mam in očetov,« doda Saša. Ne pustite, da v službo hodite nejevoljni in vsak dan komaj čakate, da končate z delom in se vrnete domov. Upajte si narediti korak naprej in poskrbeti za svoje dobro počutje.

»Najprej dobro razmislite o tem, kaj bi radi delali in katera znanje ter izkušnje že imate. V pomoč bo sestava seznama željenih delodajalcev, kjer bi želeli delati,« pove Saša.

Saša predlaga:

  • Spremljajte, kdo zaposluje, spremljajte zaposlitvene oglase, mrežite se, pridobivajte informacije iz okolja, kjer predvidevate, da bodo v kratkem zaposlovali.
  • Povejte družini in prijateljem, da iščete novo službo in kaj bi radi delali, saj si boste s tem razširili možnosti za več zaposlitvenih priložnosti.
  • Napišite dober in predvsem drugačen življenjepis, ki bo izstopal iz množice, ampak hkrati ohranite profesionalno noto.
  • K prijavi poleg življenjepisa dodajte personalizirano spremno pismo, ki je danes ključnega pomena.
  • Ko slišite za dobro priložnost, se poslušajte in spremljajte, če ste si ob tem rekli: »To je delo, ki bi ga res rad/-a opravljal/-a.«
Kako je z menjavo službe v trenutni korona situaciji?

»Podatki na našem karierno zaposlitvenem portalu Optius.com tudi letos potrjujejo, da je najboljši čas za iskanje (nove) zaposlitve začetek koledarskega leta in vse do pozne pomladi, potem pa verjetno spet jeseni. Samo v prvih mesecih letošnjega leta smo dnevno objavili več kot 100 zaposlitvenih oglasov in te številke se kažejo tudi v pozni pomladi. Naši podatki kažejo, da so se delodajalci tudi iz področij, ki zaradi epidemije niso zaposlovali, spet opogumili in začeli privabljati nove sodelavce. Trenutno je na našem portalu objavljenih več kot 1.500 zaposlitvenih priložnosti iz celotne Slovenije in tudi širše. Lahko rečem, da je iskalec (nove) zaposlitve tisti, ki danes izbira in ne obratno. Glede na ponudbo in povpraševanje bo ta trend 'v prid' najboljšim talentom  in bo zagotovo trajal še nekaj časa«, nam podatke zaupa Saša.

Saša dodaja še, da so in bodo dobri delodajalci zaposlovali tudi v krizi in bodo vedno odprti ter na lovu za najboljšimi, in spodbuja:

»Zato le pogumno. Saj veste, kaj pravi stari rek. Vsak človek je svoje sreče kovač. Zakaj ne bi te sreče zagrabili še danes?«