N.Z. | 25. 10. 2020, 13:23

Kaj vam hoče povedati vaša mačka, ko vam sredi dela sede na laptop?

profimedia
Kaj vam hoče povedati vaša mačka, ko vam sredi dela sede na laptop? (foto: profimedia)

Mački so neupravičeno na slabem glasu kot asocialna bitja. V resnici so veliko bolj družabna in priljudna, kot jim ljudje to običajno pripisujemo.

Te dni, ko se svet počasi spet zaustavlja in vse več ljudi ponovno dela samo še od doma, so Twitter in TikTok ponovno preplavili posnetki mačk, ki se posedejo na laptope svojih lastnikov prav v trenutku, ko so ti sredi dela.

Ljubitelji mačkov in mačkonk seveda vedo povedati, da je temu tako, ker si naši ljubi kosmatinčki želijo naše bližine.

Teorij o tem, zakaj se to tako množično dogaja, je seveda še veliko več. 

Popularna TikTokerka je pred dnevi tako objavila, da je nekje prebrala, da mačke tako 'zgolj zrcalijo vedenje lastnikov' (nekaj podobnega počnejo otroci, ki zrcalijo vedenja svojih staršev). "... zato sem si priskrbela še en laptop, da bi mi mačka dala mir med delom." In ...

@bestcoastbaby

He’s got a lot of business to take care of now 😂

♬ original sound - That bitch

Pri Snopes.com so nato šli še nekoliko dlje in za mnenje o fenomenu povprašali Kristyn Vitale, strokovnjakinjo za živalsko vedenje. Povedala je, da njihove raziskave še niso definitivno postregle z razlogom, zaradi katerega mačke posedajo na laptopih svojih lastnikov, zato tudi omenjeno zrcaljenje ostaja kot eden možnih validnih razlogov za njihovo vedenje.

A medtem ko zrcaljenje seveda ostaja kot ena od možnih teorij za fenomen, pa to nikakor ne pomeni, da mačke to počnejo zgolj zato, ker bi vas rade oponašale ali bile kot vi.

Tudi sicer se motivacija za posedanje na laptopih razlikuje od mačke do mačke, je še jasna strokovnjakinja.

"Nekatere mačke si želijo ležati na laptopu zato, da bi bile tako bližje lastniku, medtem ko druge mačke posedajo na računalnikih zato, ker so ti toplejši kot druge površine v bližini," je jasna Vitale. "Vsaka mačka je individualno bitje, zato ne moremo kar povprek sklepati o njihovih vedenjih. Kaj lahko za isto vedenje nimajo istih razlogov."

Vitale nato dodaja, da bi posedanje domače mačke na laptopu, ki ga ima v naročju lastnik, lahko razumeli tudi kot poziv, naj lastnik 'vendarle že preneha buljiti v ekran in se nekoliko posveti še meni!'.

Navkljub stereotipu o nedružabni naturi mačk, nam mačke že tisočletja dokazujejo, da so nadvse socialna bitja, večina izmed njih pa si nadvse želi interakcije s svojimi lastniki. Vitale, ki je leta svojega profesionalnega življenja posvetila proučevanju mačk in njihovemu odnosu z ljudmi, ve o tem danes že zares veliko povedati. Študija, ki jo je Vitale s kolegi izvedla lansko leto, pa je med drugim dokazala, da se udomačene mačke odzivajo na svoje lastnike v isti meri, kot to sicer velja za pse. "Tudi mačke se navežejo na ljudi," je bila še jasna Vitale.

Taisto dokazujejo tudi številne druge raziskave.

V eni od takšnih so jasno dokazali, da bi več kot polovica mačk namesto priboljška ali igrače izbrala interakcijo s človekom, kar jasno nakazuje, kako pomembni so odnosi z njim ljubimi ljudmi v mačjem življenju.

"Če mačka ne dobi dovolj pozornosti, se lahko zateče v vedenja, s katerimi bo pozornost izsilila. Takšna vedenja so lahko neprestano mijavkanje ali pa sledenje tem ljudem, da bi jim bile fizično blizu," ve povedati Vitale. "Če torej mačji lastnik cel dan tiči za kompjutrom, se zdi povsem naravno, da bi mačka lahko poizkusila izsiliti pozornost tudi s posedanjem na (ali ob) tipkovnici."

Poleg posedanja na laptopih znajo mačke tudi na druge načine izražati svojo ljubezen (ja, pravilno ste prebrali) do svojih lastnikov. Med takšna vedenja sodijo tako 'umivanje' ali nega lastnikov (t.j. takrat, ko mačke ližejo po rokah svoje lastnike) ali smukanje okoli lastnika (t.j. takrat, ko se mačke značilno obregnejo ob noge lastnikov). Obe vrsti vedenj si lahko prevedemo kot poskus mačke, da bi še poglobila ljubeč odnos s svojim lastnkom.

In ker LJUBEZNI v naših življenjih ni nikoli preveč, še nekaj ljubkih videov na temo, o kateri smo pravkar razpravljali ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.