N.Z. | 18. 11. 2020, 13:26

Kako so si teoretiki zarot zagotovili svoje mesto na družabnih omrežjih

profimedia
Kako so si teoretiki zarot zagotovili svoje mesto na družabnih omrežjih (foto: profimedia)

K silnemu vzponu družabnih omrežjih ni doprinesel zgolj Facebook, zagotovo pa prav ta ostaja najbolj priljubljeno omrežje. Sledi mu sestrsko omrežje Instagram, nato pa so tu še Twitter, Snapchat in trenutno zelo popularen TikTok.

Vsa našteta družabna omrežja poganjajo mega posel pametnih telefonov in tablic, v katerem se obračajo milijarde.

V državah zahoda so družabna omrežja že zamenjala klasične medije.

38 odstotkov Američanov in 31 odstotkov Evropejcev je v stiku z informacijami le še prek družabnih omrežij, kar jim v primerjavi s televizijo (25 odstotkov) in tiskanimi mediji (18 odstotkov) že daje svojevrsten primat.

Vse večje novinarske hiše in mediji so bili tako prisiljeni, da pričnejo ustvarjajo posebne, instant vsebine, ki so primerne za družabna omrežja. Najbolj paradoksalno pa je, da imajo številne uveljavljene televizijske hiše že ta hip več gledalcev na YouTubu kot na kabelski mreži.

Vse lepo in prav, če izjemna priljubljenost družabnih omrežij in spletnih vsebin ne bi vendarle imela tudi kar nekaj močno temnih plati:

  • predvsem prihaja do doslej še nevidenega fenomena pošastno viralnega širjenja lažnih novic in dezinformacij,
  • svoje mesto so si na spletu in družabnih omrežjih našli nekateri politiki, aktivisti in razne desničarske, ekstremistične in celo teroristične skupine,
  • tu so potem še razne hekerske združbe, zlonamerni posamezniki in celo marketinške agencije, ki za svoje naročnike (v zasledovanju velikih profitov) nekaznovano pomagajo širiti laži in škodljive dezinformacije o najrazličnejših aspektih življenja.

Pri Facebooku, Instagramu in na Twitterju se tega zavedajo že nekaj let. Tudi poskušali so že, vsako omrežje na svoj način, naštetim onemogočiti dostope ali jih omejiti v dosegu. Pa vendar, družabna omrežja so prav to: družabna. In zato je težko odločati o tem, kdo ima prav in kdo ne, še manj pa slediti nameram v ozadju.

Družabnim omrežjem ni preostalo drugega, kot da prepovedo določene vrste vsebin, npr. nacizem, negiranje holokavsta, različne teorije zarot, politiko skrajno desne propagande, zadnje čase pa tudi različna gibanja anticepilcev.

A je bilo vse zaman.

Na ekrane pametnih telefonov se še naprej uspejo zvrstiti vsebine z ekstremističnimi sporočili (z obeh polov politike: tako levice kot desnice), veliko je oglasnega spama, senzacionalističnih prispevkov in spletnih prevar.

Še več. Številna popularna omrežja so dobile svoje 'zlobne dvojčke'

Od leta 2018 je na pametnih telefonih dostopna aplikacija Parler, ki velja za klon Twitterja.

Parler je bil dolgo praktično neopažen, potem pa se je zgodilo nekaj nepričakovanega. Ameriški republikanski senator Ted Kruz iz Teksasa, ki onkraj luže velja za svojevrstno ikono desničarstva, se je lansko leto pridružil Parleru in ga imenoval za 'oazo svobode govora'. Praktično čez noč je na tem omrežju dobil 3 milijone sledilcev, danes pa so na Parleru praktično vsi častilci Donalda Trumpa.

Vse našteto bi ne bi nek velik problem, če Parler tako hitro ne bi postal platforma za najbolj neverjetne teorije zarote, pa tudi gnezdo največjega ekstremizma in povsem odkrit rasizem.

Na temni strani interneta je svojega dvojčka dobil tudi YouTube. Imenuje se Rumble.

Na Rumblu ponosno razglašajo, da gre za platformo, ki 'spoštuje vaše pravice', na las pa je podoben YouTubu, saj uporabnika na tej platformi lahko objavljajo videe ter komentirajo in delijo objave. Trenutno so najbolj popularne objave povezane z Donaldom Trumpom in navedbami o 'ukradenih volitvah'.

Poleg omenjenih omrežij in aplikacij na internetu mrgoli spletnih strani, na katerih se zbirajo ljudje 'z margine interneta'. Med slednjimi prevladujejo teoretiki zarot.

Ena najbolj popularnih je AboveTopSecret. Dotična spletna stran je bila dolga leta mesto, kjer so kraljevale objave o zaroti nezemeljanov, novem svetovnem redu, tajnih društvih in podobno. Ko je na oblast leta 2016 prišel Donald Trump, pa je AboveTopSecret postal osrednji vir vseh, ki so se navduševali nad ameriškim predsednikom. Glavni zvezdnik spletne strani je postal uporabnik Th3 Wh17e Rabb17, ki trdi, da je zaposlen v ameriški administraciji, njegova glavna specializacija pa so najrazličnejše teorije zarote, ki jih je na Twitterju delil celo Trump sam.

"Internet je že v štartu nastal, nato pa se razvijal, kot 'mreža vseh mrež'. In čeravno je javnost prepričana, da obstaja nekakšno stikalo, s katerim je internet mogoče izključiti ali nadzorovati, temu še zdaleč ni tako. Internet je povsem decentraliziran. Tam zunaj obstaja na milijone serverjev in velikih računalnikov, ki hranijo podatke. Tudi, če bi se cele države odločile 'odklopiti', bi internet še vedno delal. Tako je zaradi specifičnega razvoja tehnologije in načina dela. Praktično nemogoče je odstraniti tudi najbolj škodljive in ekstremistične vsebine." - za Al Jazeero Srđan Antič, IT strokovnjak

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.