6. 9. 2021, 14:54

Kako psi ločijo, če ste nekaj naredili namenoma ali pa po nesreči

Profimedia
Kako psi ločijo, če ste nekaj naredili namenoma ali pa po nesreči (foto: Profimedia)

Najnovejša študija iz Nemčije namiguje, da psi dejansko znajo ločiti med namenskimi in nenamenskimi človeškimi dejanji.

Po tisočih let življenja z ljudmi, so se psi očitno priučili prepoznavati namen v naših dejanjih. To so želeli dokazati tudi v seriji eksperimentov, ki so bili del obširne študije na univerzi v Gottiengenu, kjer so pse različnih pasem namenoma in po nesreči nagrajevali s priboljški.

Kako je bil videti eksperiment?

Pes in raziskovalec sta bila v sobi, med seboj pa sta bila ločena s pregrado. Raziskovalec je psa potem začel hraniti s priboljški skozi pregrado in to počel toliko časa, da je vzpostavil vzorec. Potem pa je raziskovalec nenadoma začel odtegovati priboljške, včasih namenoma, včasih pa kot, da je bilo po nesreči. Pri tem so opazovali vedenje psov in odkrili fascinantne odzive.

Pokazalo se je namreč, da so psi potrebovali dlje časa, da so se približali priboljšku, ko mu je bil vržen na tla, a mu ga prej raziskovalec namenoma ni želel dati. So pa kužki z veseljem in brez zadreg planili po priboljških, ki so od raziskovalca padli po nesreči in jim jih raziskovalec prej ni namenoma odtegoval. »To predvideva, da psi dejansko znajo ločiti med namenskim in nenamenskim dejanjem ljudi,« so povedali avtorji študije.

Posledice dolgoletnega skupnega življenja

Nivo kognitivnih sposobnosti pri psih je, po besedah študije, zelo verjetno posledica več tisoč let dolgega prilagajanja psov človeškemu okolju. Ob tem so pri inštitutu Max Planck, ki so prav tako sodelovali pri študiji, dodali, da nam ta študija potrdi, kako zelo občutljivi so psi do ljudi – opazujejo nas iz dneva v dan in tako postanejo zelo dovzetni za naša dejanja, s tem pa potem lahko pričnejo tudi ločevati med namenskimi in nenamenskimi dejanji.

Z nadaljnjimi raziskavami želijo preučiti še pse, ki živijo v različnih okoljih. Hipoteza je, da imajo tovrstno razumevanje človeških dejanj morda le psi, ki bivajo v hiši skupaj z lastniki, zato bi jih radi še primerjali s psi, ki živijo na ulici in psi, ki imajo manj izkušenj s človeškimi dejanji.

Vir: Max Planck Society

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.