6. 1. 2021, 11:06

Kako se spopasti s čustvenim mačkom?

profimedia

Čeprav lahko postavimo odlične meje energijskim vampirjem, se pri empatih še vedno pogosto pojavlja čustveni maček, ki predstavlja energijo, ki je še ostala od interakcije. Toksična čustva lahko vztrajajo dolgo po interakciji, zato smo pogosto izčrpani in lahko celo zbolimo. Empati pri spopadanju z energijskimi vampirji pogosto potrebujemo čas, da se regeneriramo.

Te simptome čustvenega mačka lahko rešimo z naslednjimi strategijami:

Meditirajmo pod prho. Medtem ko se prhamo, se postavimo pod tekočo vodo in pri sebi ter na glas izrečemo afirmacijo: »Naj ta voda spere vso negativno energijo iz mojega uma, telesa in duha.« Začutimo, kako nas prha prečiščuje in pomlajuje.

Uporabljajmo poldrage ali drage kamne. Nosimo enega od naslednjih kamnov: črni turmalin, ametist ali črni obsidijan, ki nas bodo prizemljili in odstranili čustvenega mačka. Šamani učijo, da se bolj zaščitimo, če nosimo ali smo oblečeni v črno. Če bomo nosili obesek iz žada Kvan Jin, ki predstavlja kitajski izraz boginje sočutja in zaščitnice dobrote, bomo opazili, kako se žad z leti spreminja v skladu s kemijo našega telesa in čustvenimi premiki.

Očistimo prostor z vonjem zažganih zdravilnih in aromatskih rastlin. V kulturi ameriških Indijancev tehnika zažiganja zdravilnih in aromatskih rastlin odstrani negativno in zastalo energijo z določenega kraja. Uporabimo lahko vanilijevo travo, katere čudoviti vonj, ki se širi po zraku, hrani žensko esenco. Učinkovit je tudi žajbelj. Nabiramo lahko vejice ciprese, evkaliptusa in brina. Eksperimentiramo lahko z vonjavami rastlin in poiščemo tisto, ki ustreza nam.

Uporabljajmo generatorje negativnih ionov ali solne lučke, ki ustvarjajo negativne ione in iz zraka odstranjujejo prah, plesen, cvetni prah, vonjave, cigaretni dim, bakterije, viruse in negativnost doma, v pisarni in drugod. Negativne ionu ustvarjamo tudi med prhanjem pod tekočo vodo.

Prižgimo belo svečko, da bomo takoj v meditativnem razpoloženju in hitro odstranili neprijetno energijo okolja. Bela vsebuje vse barve spektruma, pomirja in potolaži.

Poškropimo rožnato vodo ali kakšno drugo aromaterapevtsko sredstvo po prostoru. Nežni vonj rožnate vode je čudovit in učinkovito blaži čustvenega mačka. Pomiri nas tudi nas tudi vdihovanje eteričnega olja sivke in mete. Eterično olje lahko dodamo tudi v razpršilec, ki bo razširil vonj po zraku. Poskusimo sivko, meto, brin, žajbelj, kadilo in miro. Poskusimo doživeti pretanjeni vonj vsakega od teh eteričnih olj, medtem ko prečiščujejo našo energijo in prostor. Izogibamo se umetnih olj, ker vsebujejo toksične sestavine.

Hodimo v naravo. Objemimo drevo. Dotikajmo se tal, stopimo bosi ali s celotnim telesom na tla. Uživajmo v cvetju. Podržimo kamen v roki. Vdihnimo sveži zrak in pozdravimo čustvenega mačka. Vdihovanje kisika pozdravi tudi alkoholnega mačka. Čista narava ponovno vzpostavi jasnost in izboljša razpoloženje.

profimedia

Ustvarimo svet prostor za meditacijo. Na preprosto mizo v tihem kotičku položimo svečke, kadilo, cvetje, kipec ali sliko svetega učitelja. Če meditiramo v svetem prostoru, zaščitimo in krepimo pozitivno energijo, ki pomirja čustvenega mačka.

Poiščimo čustveno podporo. Če se negativna energija po toksični interakciji še vedno zadržuje okoli vas, vam jo bo morda moral kdo pomagati odstraniti.

Če se bomo o situaciji pogovorili s prijateljem ali terapevtom, bomo lahko izrazili in odstranili še morebitno preostalo negativnost.

Naš cilj kot empat je zaščititi se pred energijskimi vampirji, zato da se bomo kar se da dobro počutili. Poleg teh strategij, še naprej zdravimo svoja čustva, ker po zakonu privlačnosti, ki pravi, da privlačimo, kar oddajamo, tako pozitivno kot negativno, lahko pritegnemo in ponotranjimo negativna čustva drugih ljudi, ki jih še nismo razrešili pri sebi. Prav zato smo zelo senzibilni za energijo določenih ljudi, nismo pa senzibilni za energijo drugih. Prej ko pozdravimo svoje strahove, jezo in napetosti, manj verjetno bomo nase prevzemali takšna čustva drugih ljudi. Empatom je na prvem mestu čustveno zdravljenje, ker nočemo, da nas težave drugih ljudi vlečejo navzdol.

Vsa čustva in vsi ljudje so v našem življenju, vključno z energijskimi vampirji, duhovni učitelji oziroma ‚plemeniti nasprotniki‘. Naučijo nas, premagati negativnost in pozdraviti sebe. Naučijo nas postavljati meje in se imeti bolj radi. Nihče si ne želi toksičnih odnosov, toda kadar naletimo nanje, je pomembno, da storimo vse, kar je v naši moči, da se zaščitimo, znamo biti bolj zreli in se naučimo oprostiti tistemu delu drugih, ki je pozabil, kako ljubiti.

Afirmacija za empate

Zaščitil/-a bom svojo energijo okoli ljudi, ki mi jo jemljejo. Naučil/-a se bom postavljati zdrave meje. Naučil/-a se bom reči ‚ne‘ ob pravem trenutku. Prisluhnil/-a bom svoji intuiciji o odnosih, ki me hranijo.

O avtorici:

Dr. Judith Orloff je psihiatrinja, empatinja in intuitivna zdravilka, pisateljica za Oprah Magazine ter ena izmed najvplivnejših žensk po mnenju revije Fortune.

Več o knjigi Vse, kar morate vedeti, če ste empat na povezavi: cangura.com

Dr. med. Judith Orloff
Vse, kar morate vedeti, če ste empat
Življenjske strategije za senzibilne ljudi
Prevod: Dora Debeljak
Založba Zavod Gaia planet Celje (Cangura)

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.