30. 7. 2020, 06:00 | Vir: Govori.se

Kako v 60 sekundah prepričate bodočega šefa, da ste pravi človek za podjetje

profimedia

Raziskave kažejo, da ob intervjuju eden od petih delodajalcev oceni kandidata že v prvi minuti. Pozabite torej na »minuto odmora«, da uredite svoje misli in se zberete za pogovor. Ena od študij kaže celo, da delodajalci ne izgubljajo časa in iskalca zaposlitve včasih ocenijo še preden odpre usta. Glavno besedo ima torej prvi vtis. Kako torej v 60 sekundah prepričati bodočega šefa, da ste pravi človek za razpisano delovno mesto?

1. Raziščite podjetje

Svojo zlato minuto boste dobro unovčili, če se boste na pogovor vnaprej pripravili. Skoraj četrtina delodajalcev (24 %) misli, da kandidati zagrešijo največjo napako, ker ne poznajo dela, za katerega se potegujejo. Le dva odstotka manj prosilcem za službo zameri, ker ne vedo nič o podjetju.

Spletno stran podjetja si preberite po dolgem in počez, proučite ustroj in vodstvo, preglejte vire v vseh medijih, tudi na družbenih omrežjih, ter se seznanite z njihovimi zadnjimi projekti in novicami. S tolikerimi informacijami boste dokazali, da razgovor jemljete resno.

2. Pripravite nekaj odgovorov vnaprej

Ugibanje, kaj vas bodo vprašali, je nesmiselno, lahko pa stavite, da bo vmes nekaj standardnih vprašanj. Denimo: zakaj ste se prijavili?

Ne zanašajte se na instinkt, saj nočete zapravljati dragocenih sekund za iskanje jasnega, dobrega odgovora. Mislite vnaprej, preletite svoje prednosti in spretnosti že doma ter si zapišite nekaj odgovorov. Če ne boste mogli gladko odgovoriti na osnovna vprašanja, bo vaš življenjepis frčal v smetnjak takoj, ko boste ob odhodu zaprli vrata za sabo.

3. Zgodnji prihod

Četudi bo vaš življenjepis na kupu z drugimi še tako prepričljiv, si ne smete privoščiti zamude. Najbrž vas ne bodo povabili v drugi krog, kajti 16 odstotkov delodajalcev je brez pomisleka zavrnilo prosilca zaradi zamujanja.

Skrbno načrtujte svojo pot, preverite zastoje na cestah in vozni red avtobusa. Če se boste na razgovor odpeljali z javnim prevozom, se odpeljite 15 minut prej, kot je potrebno. Četrt ure zgodnejši prihod na cilj ne bo za delodajalca samo znamenje, da ste vestni, skrbni, odgovorni in zagreti, ampak bo dragocenih tudi za vas. Imeli boste čas, da preletite svoje zapiske, se sprostite in utišate morebitno nervozo.

4. Skrbno izberite obleko

V minuti, ki jo imate na voljo, da prepričate delodajalca, bo on potreboval le nekaj sekund, da vas premeri od nog do glave in oceni vašo pojavo. Seveda nihče ne želi, da bi videz preglasoval delovne zmožnosti, a se vendarle potrudite z obleko. Naj vaše oblačilo pove, kako resno jemljete službo. Povrhu vam bo primerna obleka dvignila samozavest.

Še pripis! Raziskava je pokazala, da so imele ženske z globokim izrezom ob prijavi za službo 19-krat večje možnosti, da dobijo vabilo na razgovor. A ta podatek bržkone več pove o podjetju kot o prosilkah.

5. Rokovanje

Izpraševalec, ki vodi razgovor, išče zrelo, odgovorno osebo, predano delu, ki bi za drobec ali dva nadgradila vrednost podjetja. Strokovnjaki pravijo, da lahko v nekaj sekundah te vrednote posredujete z rokovanjem. Nihče ne zaupa kandidatu z mlahavimi zapestji, zato naj bo vaš stisk roke čvrst. A ne pretiravajte, ne bi vam koristilo, če bi komu med rokovanjem dlan zdrobili.

6. Bodite to, kar ste

Zveni klišejsko, a drži: bodite to, kar ste, ne pretvarjajte se, izpraševalec vas bo hitro prebral. Nikakršnega smisla nima, da bi igrali neko vlogo, za katero mislite, da bi jo vaš sogovornik rad videl.

In še o nastopu: ne delajte vtisa obupanca, ki krvavo potrebujete službo, tudi aroganca vam ne bo v korist. Bodite odprti in iskreni že od pozdrava naprej, kajti le tako boste lahko predstavili vse svoje kvalitete.

7. Poslušajte

Rezultati raziskave so pokazali, da delodajalci pri kandidatu bolj cenijo zmožnost, da odgovori na postavljeno vprašanje kot njegova spričevala, diplome in izkušnje. Pogosti spodrsljaji, ki se zalomijo prosilcem za službo, so vnaprej pripravljeni odgovori, ki jih izstrelijo, namesto da bi postregli s pravim odgovorom na vprašanje. Zato dobro poslušajte, vzemite si sekundo ali dve in premislite, preden odprete usta.

8. Zgoščeno in smiselno

Ne pozabite, da je čas omejen, zato ne blebetajte v prazno. Delodajalec si želi nekoga, ki se bo predstavil z določenimi kvalitetami in izkušnjami. Vnaprej si lahko pripravite zgoščene in smiselne odgovore. Pri sestavi sledite zlatemu pravilu vsebine in zaporedja: okoliščine, naloga, akcija, rezultat.

9. Bodite iznajdljivi

Imate malo časa, da naredite dober vtis, zato ga izkoristite, kolikor je le mogoče. V odgovore vrinite podrobnosti, ki bodo izpostavile vaše sposobnosti. Ko bo beseda nanesla na pretekle izkušnje, vpletite vzrok, zakaj vas je pritegnil razpis, in povežite minule projekte s podobnimi projekti na novem delovnem mestu.

Sogovornik bo hitro dojel, da ste resni in da bi lahko bili dragocen člen v delovnem procesu.