Uredništvo | 3. 12. 2019, 06:00

Kakšne nasmehe ljudje najbolj cenijo (in druga smešna dejstva, ki jih morate poznati)

Unsplash

Nasmeeeeeeeh! Že sama beseda, ki ga označuje, ima včasih to moč, da se nam kotički ustnic privihajo navzgor. Smeh ni po naključju del reka, ki pravi, da ta predstavlja pol zdravja. To so potrdili celo raziskovalci. Upamo, da ste se danes vsak trikrat nasmehnili, če že ne pošteno in na glas zakrohotali. Tu je nekaj zanimivih in zabavnih dejstev o smehu, čisto tako, da se boste pogosteje spomnili nanj. In ga delili z drugimi!

Česa o skrivnosti nasmehov morda še ne veste? 

- Medtem ko so rokovanje, prikloni in pozdravi v različnih kulturah dojeti drugače, je smeh pravi mednarodni znak sreče in prijaznosti. Prav v vseh državah boste z nasmehom izražali veselje, prijaznost in sprejemanje, ne glede na uradni jezik in kulturne navade.

- Nasmeh je v resnici nalezljiv! To so med drugim potrdili v eni od švedskih študij, v kateri so opazovali odzive namrščenih ljudi, ko so ti zagledali nekoga, ki se je široko smehljal. Nasmeh se je namreč hitro raztegnil tudi prek njihovih obrazov.

- Nasmeh je najlažje in najhitreje razpoznaven izraz na našem obrazu. Nasmeh nekoga drugega lahko identificiramo z razdalje stotih metrov. No, razen če res, res slabo vidite.

- Smeh tudi sicer blagodejno vpliva na telo. To se med smehom namreč sprosti, kar dobro vpliva tudi na imunski sistem.

- Smeh poleg tega v človeškem telesu sprošča endorfine, ki nas naredijo srečnejše. Kar je odlično pri obvladovanju stresa in tesnobe.

- Že 20 sekund intenzivnega smeha je dovolj, da izboljšate pretok krvi, poleg tega pa s smehom masiramo notranje organe.

- Obstaja 19 vrst nasmeha. Socialen nasmeh je najpogostejši v družbi, recimo pri pozdravljanju in verbalni interakciji. Tega s starostjo uporabljamo vedno več. Zaprti nasmeh je na drugi strani namenjen samemu sebi in nima socialne funkcije. Poznamo tudi široki nasmeh, ki je značilen za aktivno igro. 

Unsplash

- Razlikujemo med pristnim in vljudnim oziroma narejenim nasmehom; bolj cenjen je seveda prvi. Za nasmeh je potrebno krčenje dveh obraznih mišic. Prva mišica se imenuje zygomaticus major, katere krčenje dvigne kotičke ustnic in oblikuje nasmeh. Druga se imenuje orbicularis oculi, njeno krčenje pa povzroči pojav gubic v očesnih kotičkih in zmanjša odprtost oči. Pristen nasmeh je tisti, ki vključuje tudi krčenje mišice okoli oči, medtem ko je za narejeni nasmeh dovolj krčenje mišice pri kotičku ustnic. Smejte se tudi z očmi, torej!

- Kadar namrščimo obraz, mora pri tem sodelovati več mišic kot pri nasmehu.

- Raziskava, ki so jo opravili pri podjetju Orbit Complete, razkriva, da kar 69 odstotkov vprašancev meni, da je ženska brez ličil, a z nasmehom, bolj privlačna od tiste, ki na obrazu namesto nasmeha nosi zgolj ličila.

- Smehljanje ima za dojenčka velik pomen, saj z njim vzbudi močne materinske občutke pri skrbnikih, kar povsem naravoslovno gledano poveča njegove možnosti za preživetje. Prav tako je nasmeh eden naših čisto prvih obraznih izrazov, ki niso naučeni iz okolja, ampak se z njimi že rodimo. Kako to vedo? Smehljajo se tudi slabovidni otroci, pogosto se otroci smehljajo tudi med spanjem. Še več, otrok naj bi se znal smehljati že v maternici! 

- Otroci se v povprečju nasmejijo 400-krat na dan! Medtem ko se povprečna odrasla oseba le 14-krat.

- Zmožnost smejanja so dokazali tudi pri šimpanzih! Če jih žgečkate, se menda smejijo tudi podgane.

- Če se nasmehnete neznancem, je 50-odstotna verjetnost, da se vam bodo nasmehnili nazaj. Ne verjamete? Poskusite sami!

- Nasmeh obogati tistega, ki ga zagleda, in ne osiromaši tistega, ki ga da.

- Z nasmehom ste lahko tudi dobrodelni! V decembru bo mogoče tudi letos z nakupom Nasmeškotka, dobrodelnega piškotka, narisati nasmehe na obraze otrok v stiski iz programa Botrstvo v Sloveniji. Zbrana sredstva od Nasmeškotka pri podjetju HOFER namreč namenjajo prav njim. V trgovinah HOFER ga je za en evro do konca decembra že mogoče kupiti.

promocijsko gradivo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.