6. 7. 2020, 09:16

Kar naenkrat me je izbrisal(a) iz svojega življenja. Kaj naj naredim?

Shutterstock

Do pred kratkih je bilo vse v najlepšem redu. Potem pa vas kar naenkrat 'skensla'. Pošljete sporočilo, ni odgovora. Pokličete, zvoni v prazno. Po nekaj dneh vam postane jasno, da vas je oseba popolnoma zradirala iz svojega življenja. Kako se ob t. i. 'ghostingu' soočiti s svojimi občutki?

Zavrnitve in razpadi zveze so težke preizkušnje, še bolj pa boli, kadar se to zgodi praktično brez naše vednosti. Eno minuto smo predmet poželenja, drugo minuto za to osebo ne obstajajmo več. Brez pojasnil! Takšna izkušnja lahko pusti za seboj veliko travmo; zelo nehvaležno je prebolevati, če se nam niti ne sanja, zakaj je prišlo do tega. Toda, če se ne spopademo s svojimi čustvi in ne poskusimo najti zaključka sami pri sebi, se bomo mučili še dolgo časa.

Zasledovanje osebe, ki noče biti najdena

Zavrnitev oziroma ignoranca lahko vodi v obsesivno razmišljanje o osebi, ki nas je izbrisala, in v kompulzivno vedenje, kot je recimo obsedeno pregledovanje njenega profila na družabnih omrežjih ali celo fizično zasledovanje. To prinese samo še večjo zmedo in bolečino. Ker se 'ghosting' v večini primerov zgodi v začetnih fazah partnerstva, ste še dodatno prizadeti, saj ste ga že dodobra spoznali (oziroma vam je oseba dajala tak občutek!), mu ravno začeli zaupati in na tihem verjeli, da si bosta skupaj ustvarila prihodnost. Kadar vas oseba odreže na tako krut način, to pomeni samo eno: ni sposobna ubesediti svojih čustev, pričakovanj in potreb, poleg vsega tega pa ne premore niti malo spoštovanja do drugih. Če vas je lahko kar čez noč odpikala, ne glede na (skriti) razlog, potem je verjetno narcis, ki ga odnos zanima samo tedaj, kadar ima od njega korist.

Osebe, ki kar na lepem izginejo iz našega življenja v začetni fazi sestajanja, tako ravnajo, ker:

1.  So zajci

Ljudje, ki se ne znajo soočiti s konfliktom, pogosto raje kar zbežijo. Ker pričakujejo dramo in kritiziranje, se raje izognejo paradi vaših čustvenih odzivov in meni nič, tebi nič - poniknejo. Pri sebi si seveda lahko govorijo, da so to storili, ker vas nočejo po nepotrebnem prizadeti, a se niti ne zavedajo, da so vas s tem nečloveškim načinom prizadeli še toliko bolj.

2. Se izogibajo intimnosti

Ne pustijo, da bi jim nekdo prišel preblizu in če se to zgodi, izginejo. So čustveni invalidi, za katere je tako ali tako škoda vašega časa.  

3.  Jih je sram

Ljudje z nizko samopodobo se skušajo za vsako ceno izogniti kritikam. Dokler jih še ne poznate do obisti, nimate toliko moči, da bi poudarjali njihove napake, zato vam tudi ne bodo pustili, da dobite to priložnost. Četudi jih boli, si govorijo, da je bolje končati prej, kot potem, ko se bodo močno navezali in bi jih vaša kritika še bolj prizadela.  

4.  So preveč zaposleni

Če se obe strani strinjata, da videvata še druge ljudi, potem načeloma ni nobenih težav … Čeprav pri takšnih angažmajih, kjer ni nobene navezanosti, kaj šele ljubezni, zlahka pride do tega, da nekdo spregleda sporočilo, pozabi poklicati nazaj … ali pa pač pograbi nekoga, ki je ravnokar prišel mimo. Oseba, ki se tako obnaša, najsibo še tako zaposlena, s tem jasno dokazuje, da ji je prav vseeno za vas in da si časa pač ni vzela, ne da ga nima. Ne tratite niti sekunde svojega življenja več za razmišljanje, ali se splača čakati na odgovor. Vmes je najbrž zamenjala že kar nekaj ljudi za priložnostno zabavo in o vas že dolgo ne razmišlja več.

5.  Radi igrajo igrice

Narcisi zmenke uporabljajo za samodokazovanje, hranjenje lastnega ega in zadovoljevanje seksualnih potreb. Njihovih, ne vaših. Ne zanima jih grajenje odnosa, ne zanima jih, kakšni so vaši občutki … ko vas enkrat osvojijo, jih popolnoma mine. Če jim slučajno omenite svoje potrebe, bodo pobegnili še isto minuto.

6.  So depresivni ali pa imajo trenutno veliko na grbi

Nekateri ljudje lahko določen čas prikrivajo svoje razpoloženje … ko postane pretežko, pa se raje umaknejo, kot da bi vam razlagali o svojih težavah. Če so ravnokar izgubili službo, bližnjega ali so ravno sredi osebne krize, potem se jim zdi bolje vse skupaj končati, kot da bi vas zapletali v svoje probleme.

Kako se soočiti z ignoranco na zdrav način?

1. Poglejte resnici v oči

Ko sprejmete, kaj se je zgodilo, boste lažje 'odžalovali' in šli naprej. Nima smisla, da upate na spremembo toka dogodkov … pa tudi: bi si sploh želeli naprej graditi odnos z osebo, ki vas je tako brezsrčno in tako na hitro odžagala? 

2. Razmislite, kaj si želite od prihodnjega partnerja in od odnosa

To je dobra priložnost, da skristalizirate svoje potrebe in se izognete zapletanju z ljudmi, ki niso čustveno dostopni.

3. Dovolite si izraziti vsa čustva, ki se vam porodijo ob prebolevanju

Dovolite jezi in žalosti, da prideta na plan. Prevetrite svojo energijo s pomočjo športa, sprehodov v naravo, vse negativne misli, ki se vam porajajo, lahko zapišete na papir in ga potem po potrebi zažgete.

4. Izognite se samoobtoževanju

Obstaja zdrav način za spopadanje z zavrnitvijo. Ne povzročajte si še dodatnega trpljenja s tem, da se sprašujete, kaj ste VI storili narobe. Ne dovolite, da negativno obnašanje drugega vpliva na vašo samozavest. Osredotočite se na svoje dobre lastnosti in na to, kaj lahko ponudite sočloveku, ki je vreden vašega zaupanja. Ta zveza zagotovo ni bila vaša zadnja!

5. Ne poskušajte za vsako ceno ohranjati stikov

Ne prilivajte ognja na svojo bolečino in ne ponižujte se. Izbrišite številko osebe, ki vas je prizadela in blokirajte dostop do nje prek socialnih omrežij, da vas ne bi v trenutku šibkosti zamikalo, da spet vzpostavite stik ali celo prosite, naj vam nakloni nekaj pozornosti. To prinese samo še večje občutke manjvrednosti in še več bolečine. Nikakor ne moledujte za odgovor, saj vsak človek pač ni sposoben povedati, zakaj se z nekom noče več dobivati. Razlage se ne da izsiliti. Morda boste slišali nekaj takšnega, kot "Šel sem s tokom, potem me je pa minilo," ali pa "Zdi se mi, da je bolje, če se nekaj časa ne slišiva," kar vam tako ali tako ne bo povedalo nič določenega. Načeloma ženske rade analizirajo vsako podrobnost, moški pa potegnejo črto in se ne mučijo s spraševanjem, kaj je bilo narobe. Ne kujte načrtov, kako bi v tej osebi spet zbudili zanimanje in ne upajte, da se bo vrnila. Pojdite naprej!

6. Ne izolirajte se

Nadaljujte s svojim življenjem, osredotočite se na ljudi, ki vam vračajo pozornost in na stvari, ki vas veselijo. Morda se boste hoteli za nekaj časa odreči spoznavanju novih potencialnih partnerjev – to je povsem normalno. Nikar pa se ne osamite povsem, saj lahko zapadete v depresijo, kar ni enako žalosti in žalovanju. Dovolite bližnjim in prijateljem, da so vam v podporo. Napišite spisek vseh svojih dobrih lastnosti in si ga preberite, kadar vas napadejo dvomi o tem, ali ste vredni pozornosti. Zavedajte se, da ena slaba izkušnja še ne pomeni, da nikoli ne boste imeli sreče v ljubezni.

Vir: Aktivni.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.