Maja Fister | 21. 10. 2019, 05:54

Karierne lekcije, ki se jih morate večkrat spomniti tudi v zasebnem življenju

Unsplash

Katera je najboljša karierna lekcija, kar ste jih kdaj dobili? Pa življenjska? V resnici se oba svetova, tako karierni kot zasebni, pogosto precej prepletata. In veliko lekcij, ki se jih naučimo na delu, je povsem uporabnih tudi zunaj delovnega časa. In obratno. Katere so?

Nasvetov drugih si ne jemljite preveč k srcu 

Povratne informacije so odličen način, kako se izboljšati, učiti in rasti. In vedno se bo našel kdo, ki se mu bo zdelo, da ve več od vas in bo to izkoristil kot priložnost za pridigo ali nepovabljeno mentorstvo. Nasveti ljudi, od katerih se lahko veliko naučite, predvsem pa nasveti ljudi, od katerih se raje ne naučite ničesar, niso obvezni za uporabo.

Vsekakor jim je vredno prisluhniti, a ne jemljite si jih preveč k srcu, predvsem pa se zavedajte, da se z njimi niste dolžni vedno strinjati. Nasveti, pogledi in mnenja so različni. In načini, kako stvari narediti dobro, prav tako. Prav tako naj vas (ne)konstruktivna kritika ne potre. Ključno je, da takšne opombe poslušate z odprto glavo, hkrati pa o primernosti idej še vedno presodite sami.

Ena in edina "prava odločitev" ne obstaja

Ljudje na dan sprejmemo ogromno odločitev. Govorimo o več tisoč njih. Od tega, kaj boste zjutraj oblekli, kaj pojedli, kako boste uredili pričesko in ličila, po kateri poti boste šli na delo, kakšno kavo boste spili, katero radijsko postajo boste poslušali in kakšen film pogledali, katero fotografijo boste všečkali … Že naštete so povsem samoumevne, do tistih v službi sploh še nismo prišli.

Povprečna odrasla oseba po ocenah na dan sprejme 35 tisoč zavestnih odločitev!

Raziskovalci na Cornell University ocenjujejo, da povprečen človek na dan sprejme 226 odločitev, ki so povezane zgolj s hrano! V grobi oceni pa naj bi povprečna odrasla oseba na dan sprejela okoli 35 TISOČ zavestnih odločitev. Vsaka od teh odločitev pa prinaša posledico, dobro, slabo, dobro s slabim ali slabo z dobrim.

Sklep ob tej statistiki je torej – ne analizirajte preveč vsake majhne odločitve, ki ste jo sprejeli danes. Če ste v tistem trenutku čutili, da je tako prav, ne glejte predolgo nazaj. Če danes čutite, da je bolj prav nekaj drugega, ste se naučili za naslednjič. Namesto tega se raje osredotočite na svoje občutke, notranji glas razuma in znanje. To so vaši najzaneslivejši kažipoti.

Jasna komunikacija je ključ do dobrih odnosov 

Zgornja trditev velja na vseh področjih in pri vseh vrstah odnosov. S prijatelji, partnerji, družino, nadrejenimi, sodelavci, z vsemi. Večina konfliktov izvira prav iz slabe komunikacije, nerazumevanja, pomanjkanja empatije, prikrivanja čustev in medlega podajanja dejstev. Naučite se komunicirati jasno, direktno in korektno. Predvsem pa se zavedajte, da komunikacija ne pomeni zgolj, kako govoriti, ampak tudi, kako prisluhniti.

Učinkovita komunikacija ne pomeni zgolj, kako govoriti, ampak tudi, kako prisluhniti.

Pisanje pomaga pri marsičem (tudi če vaših misli nihče ne prebere) 

Podobno kot odprta komunikacija z drugimi, je pravi balzam za glavo, zmedena obdobja in kreativne blokade tudi izlivanje misli na papir (ali prek tipkovnice, seveda). Ne gre za to, da bi morali znati pisati. Gre za to, da se izrazite.

Ljudje smo vendarle misleča in čuteča bitja. In včasih je misli v glavi preveč, da bi jih lahko v red spravili brez fizičnih alinej. Kot piše The Muse, pisanje za dušo deluje zato, ker pri njem ni nobenih pričakovanj. Nobenih navodil, kaj morate napisati, kaj morate misliti in kaj čutiti. Gre zgolj za procesiranje notranjega monologa na papir, da bi lažje videli kako naprej. 

Ničesar niste delali zaman 

Izgubljena prijateljstva, propadle zveze, spodleteli projekti in odpadle službe niso bili izguba časa. Vsaka izkušnja, vsako srečanje in razmerje so vas naredili to, kar danes ste. Naslednjič, ko se ujamete v stavku, da je bilo nekaj izguba časa in energije, raje osvetlite položaj, v katerem ste zdaj. So vam te izgube tudi kaj prinesle? Zagotovo. Osredotočite se na to.

Vsaka izkušnja, vsako srečanje in razmerje so vas naredili to, kar danes ste.

Človek, ki bi bil vedno in povsod 100-odstotno prepričan vase in svoja dejanja, ne obstaja

Ne glede na to, kako organizirani, sposobni, izobraženi in načitani ste, nikoli ne boste popolnoma pripravljeni na vse nepredvidljive zavoje, ki vam jih nameni življenje. In s tem ni nič narobe. Nikomur ni popolnoma vse v vseh trenutkih jasno. Bistvo je v vseživljenjskem učenju.

Dovolite si za seboj pustiti stvari, ki vas vlečejo navzdol 

Včasih so stvari videti lepše v naših glavah, svetu domišljije in namišljenih scenarijev, ki se morda nikoli (več) ne bodo zgodili. Življenje prinaša nove ljudi, karierne smeri, spoznanja in želje, zato se ne čudite, če na neki točki ugotovite, da vas nekoč ljube stvari danes sploh ne izpolnjujejo več. Povsem OK je zamenjati smer in povsem v redu je za seboj pustiti tisto, kar vam danes več ne nosi veselja.

PREBERITE ŠE: 6 izzivov, ki jih prinaša delo od doma in kako v boj proti njim ALI Danica Badovinac: Slovenka, ki si je v Indoneziji ustvarila družino in službo

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec