Petra Windschnurer | 16. 9. 2020, 10:30

Katarina Živec: Nič ni bolj privlačnega kot ženska s svojo voljo in mišljenjem!

Peter Irman
Dr. Katarina Živec (foto: Peter Irman)

Dr. Katarina Živec

O tem, kako na ženski  obraz in telo gledajo ženske same in kako stroka, smo se pogovarjali z dr. Katarino Živec.

Dr. Katarina Živec je specialistka plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije. Zaposlena je na Kliničnem oddelku za plastično, rekonstruktivno, estetsko kirurgijo in opekline Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Je članica konzilija za rekonstrukcijo dojke, konzilija za parezo obraznega živca in konzilja za preoblikovanje telesa po masivni izgubi telesne teže. Poglobljeno se ukvarja s kirurgijo obraza in preoblikovanjem celotnega telesa. Poklic plastične kirurginje s kombinacijo vseh vrst estetskih posegov samoplačniško izvaja na Kliniki Božikov v MC Vila Urbana v Ljubljani. Plastična kirurgija je njena večna ljubezen in način življenja.

Kako same sebe vidimo ženske? Smo zadovoljne s svojo podobo?

Ženske se  v različnih starostnih obdobjih vidijo zelo različno. Mlade ženske tako gledajo na svojo podobo povsem drugače kot starejše. Če je pri mladih na splošno pomembnejši zunanji videz in predvsem to kako jih zaznajo drugi, si starejše ženske želijo notranje zadovoljstvo, biti zadovoljne same s seboj, medtem ko jim je mnenje drugih drugotnega pomena. Mlade ženske želijo izstopati z vitko postavo, želijo si lepih prsi, lepe zadnjice, starejše pa si želijo videza, ki je v skladu z njihovim počutjem. Mlajše ženske so prav zaradi tega bolj kritične do sebe še posebej, če se zgledujejo po retuširanih in popravljenih slikah približkov lepotnih idealov, ki so danes stalnica na družabnih omrežjih.

Veliko se govori, da smo ženske zelo kritične do svoje podobe. Pa smo  ženske lahko kdaj tudi premalo kritične do tega kako smo videti?

Mislim da ne. Če na vprašanje gledam izključno  s stališča estetske medicine, bi prej rekla, da imajo lahko nekatere ženske le predsodke pred določenimi posegi.  Nekatere ženske se tako npr. bojijo botulin toksina. Ustraši jih že besedica toksin (strup), vendar ob tem ne vedo, da se ta isti toksin uporablja v veliko večjih količinah za zdravljenje določenih znakov (npr. spastičnosti), tudi pri otrocih. Količine botulina, ki ga injiciramo, so res minimalne. Velikokrat ženske, ki se bojijo ali zavračajo lepotne posege, kompenzirajo morebitno nezadovoljstvo s pretirano športno aktivnostjo, pretirano skrbjo za prehrano ... Torej še vedno skrbijo zase, vedo kako se želijo počutiti in izgledati. Vsaka ženska si želi dobrega videza, ki ga želi doseči bodisi s športno aktivnostjo, lepimi oblačili, nego in/ali lepotnimi posegi.

Če ženska želi popraviti nekaj na svojem obrazu ali telesu ali to lahko enačimo s tem, da o svoji podobi nima pozitivnega mnenja?

S tem se ne strinjam. Ženska ima o sebi pozitivno mnenje, je pa lahko z neko stvarjo, ki jo moti na njenem obrazu ali telesu obremenjena in to po nepotrebnem.  Ženska, ki jo motijo gubice ali maščobne blazinice, odvečna koža itd bo na to veliko bolj pozorna, vedno bo svojo pozornost usmerila na tisti del obraza ali telesa, ki jo moti. Ne bi pa rekla, da je ženska zaradi tega manj samozavestna. S stvarmi, ki jih motijo se na koncu večina sooči in se odloči, da jih popravi ali odpravi. Sama mora biti dovolj močna, da se odloči za takšen korak. Ve, da bo to storila zase, za svoje boljše počutje.  To lahko še dodatno dvigne osebno zadovoljstvo.

Kaj osebno je za vas lepota?

Lepa je ženska, ki je zadovoljna. Zadovoljstvo se izraža v mimiki obraza, načinu govora, gibih telesa … Nič ni bolj privlačnega kot ženska s svojo voljo in mišljenjem. Včasih nam narava ne da vsega, kar si zaželimo. Estetska kirurgija nam lahko pomaga doseči večje zadovoljstvo, boljšo samopodobo in več samozavesti. Sama zagovarjam naravno, klasično lepoto s poudarkom na edinstvenih potezah obraza.

Se pogled na ženski obraz in telo stroke razlikuje od pogleda pacientk?

Če vzamemo res pravi pomen besede stroka, potem se ta zagotovo razlikuje od pogleda pacienta. Drugo pa je marketinški pogled, kjer 'stroka' pač želi ugajati pacientu. Če se posega loti stroka potem je tu zagotovljena varnost, ustrezna izobrazba, strokovno znanje in izkušnje, hkrati pa stroka gotovo uporablja najboljše in varne preparate, ki so posledično tudi dražji. Obstajajo tudi določeni lepotni ideali in proporci, ki jim stroka sledi in se trudi, da bi jih dosegla. Res pa je, da se lepotni ideali skozi čas spreminjajo. Pacienti pa lahko izhajajo iz drugih nazorov, npr. trendov, ki jih zasledijo na družbenih omrežjih in tu gotovo pride do razhajanj. Estetsko skladno telo nima npr. tako velikih zadnjic, kot so te trenutno zelo popularne predvsem v latinski Ameriki. Enako je pri ustnicah in licih... Nekatere ženske si želijo povsem 'zamrznjen' pogled brez gubic. Do razhajanj prihaja tudi v primeru, ko ženska poseg pri plastičnemu kirurgu enači s statusnim simbolom.

Kako se v primeru razhajanj v mnenju pogovorite s pacientko?

Pacientke me velikokrat vprašajo kaj bi sama popravila na njih in jaz jim podam svoje mnenja. Če ne omenim  'težave', zaradi katerih me obiščejo, potem me seveda povprašajo kaj pa bi storila s tem. Ker sama zagovarjam skladnost obraza in telesa jim vedno podam strokovno mnenje. Pacientka mora dobiti odgovore in primerne razlage na vsa vprašanja. Prav tako ne želim dam spreminjati v 20- letnice. Estetski poseg mora biti prilagojen vašemu obrazu in telesu. Nekatere  pacientke mi tako zaupajo in verjamejo moji presoji, spet druge gredo pač drugam. In to ni nujno slabo, saj je konec koncev videz pacientk tudi nekakšen odraz tvojega dela. Podpis. To je tvoj rezultat.

Ali obstajajo razlike med moškim in ženskim strokovnim pogledom na videz ženskega telesa in obraza?

Zagotovo obstajajo razlike, predvsem ko govorimo o telesu. Jaz na žensko telo gledam kot ženska, kaj npr. ni skladno z mojo žensko estetiko, kaj npr. bi me motilo na mojem telesu.  Moški pa gledajo na žensko telo z moškimi očmi. Če vzamemo pod drobnogled npr. najpogostejši poseg, povečanje dojk, potem je veliko večja verjetnost, da se bo moški kirurg strinjal z večjimi prsmi, večjimi vsadki v primerjavi z žensko kirurginjo. Prav zato bodo nekatere ženske raje obiskale moškega kirurga, ker želijo potrditev s strani moškega, s stališča moškega pogleda. Še posebej, če se ženska za poseg odloči, ker jo k temu spodbuja njen partner.

Kako vi vidite mene? Koliko let šteje moj obraz?

Mogoče je v vašem primeru to malce težje določiti, ker ste zelo markantna oseba, nekaj posebnega, zaradi višine, dolžine las, barve las, pegic... Rekla bi, da jih štejete 43 ali 44 let (štejem jih 46). Ampak to ne pomeni, da niste videti dobro. Ženske pri 44 letih so lahko videti dobro, oziroma manj dobro. Ženski obraz pri 44-ih ima gubice, staranje in uporaba mimike obraza pustijo posledice. Kot sem omenila vaša podoba je nekaj posebnega in poseg bi bil v vašem primeru zgolj kot nek »lepotni« dodatek. Opazili bi ga vi, medtem ko ga okolica mogoče ne bi niti zaznala. Počutili bi se bolje. Bili bi videti bolj sveži in bolj spočiti. Vaš obraz ima svoj značaj, ki ga ne bi spreminjala.

S katerimi posegi je najbolje in najhitreje skriti nekaj let?

Botoks in polnila (do neke mere). Večinoma uporabljamo botoks za zgornjo tretjino obraza od nosa navzgor, polnila za spodnji del obraza. Pri polnilih je potrebno vzeti v obzir dobro poznavanje anatomije ženskega obraza, saj se ženske zelo različno staramo in niso vsi posegi s polnili primerni za vsako žensko. Pri povešeni koži s polnili lahko delno rešujemo težavo, vendar poseg z njimi ni nikoli tako predvidljiv in 100% učinkovit kot pri injiciranju botoksa. Če je koža obraza na določenih predelih preveč povešena in bi se v namen dvigovanja injiciralo preveč polnila, bi tak obraz lahko postal zabuhel. V takšnem primeru je seveda boljša operacija.  Ko je govora o telesu pa estetska kirurgija ni vse. Videz telesa lahko izboljšamo tudi brez estetske kirurgije, vendar je potrebno nujno v življenje vključiti tudi športno aktivnost, ki bo poskrbela za oblikovanje telesa, povečanje mišične mase. Estetska kirurgija pride v poštev večinoma šele, ko poskrbite za svoje telo in zdrav način življenja.

Kaj bi mi svetovali, da bi osvežila svoj obraz?

Svetovala bi vam botoks, ki bi odpravil gubice okrog oči in te mini gubice med očmi (enajstico). Govorimo o osvežitvi in za osvežitev je najbolj primeren botoks. Vaš obraz v osnovi ni simetričen, ampak tega ne bi popravljala. Manjša asimetrija vas dela izjemno. Sama zagovarjam male napake, ki nas delajo edinstvene, v nasprotnem  bi bili vsi videti kot kloni. Sem mnenja, da je smiselno popraviti le tiste napake, ki osebo pretirano motijo in obremenjujejo.