25. 8. 2021, 08:30

Poglejte, katere pozitivne lastnosti prinašajo miselne uganke, kot je sudoku

profimedia

Sudoku je logična uganka, ki je preplavila svet. V svojem 69. letu je zaradi raka nedavno umrl izumitelj izjemno priljubljene uganke sudoku - japonski izumitelj Maki Kaji. S svojo idejo, kjer moraš postaviti številke od 1 do 9 v vrstice in stolpce, ne da bi se ponavljale, je razveselil milijone ljudi – in jim krajšal dolgčas.

Kaji si je sudoku izmislil leta 1983 z namenom, da bo to uganka za otroke in ljudi, ki ne želijo preveč razmišljati. Okoli leta 2004 je sudoku postal globalna norost, s trenutkom, ko je bil objavljen v časopisu The Times.
 
Sudoku pa vendarle ni namenjen samo zabavi. Sudoku in druge podobne igre trenirajo možgane in prinašajo pozitivne lastnosti.

Odvračanje pozornosti

Če ste nagnjeni k nenehni skrbi, se ne znate sprostiti ali v glavi ponavljate dogodke iz preteklosti, je sudoku in posledično odvračanje pozornosti odlična rešitev za vas. Osredotočite se na sudoku ali druge uganke, odvrnite misli in skrbi ter preprečite, da bi se negativne misli podile po vaši glavi.

Trening možganov

Tako kot dvigovanje uteži gradi mišice in tek povečuje vašo pripravljenost, lahko takšne vrste vadba trenira možgane. Svoje možgane zaposlite kolikor lahko in redno izvajate tovrstne miselne uganke.

Doktor John N. Morris, ki je direktor raziskav in socialne zdravstvene politike in sodeluje z Univerzo Harvard pravi: »Sprejemanje nove dejavnosti, ki vas prisili k razmišljanju in učenju ter zahteva redno prakso, je lahko eden najboljših načinov za ohranjanje zdravih možganov.«

Občutek uspeha

Tudi med reševanjem še tako preprostih ugank se vam sprošča dopamin. Ko imamo v možganih več dopamina, smo boljše volje, imamo več energije in motivacije.
 
 
Vir: independent.co.uk
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.